Linux-aloittelija ihmettelee..eli miten saan uusimman/riittävän uuden VLC:n asennettua tähän miniläppäriin, jotta saa toistettua x264-pakatut videotiedostot (käytetty weighted P-frameja sekä open GOPia). Versio 0.8.6 löytyy kyllä, mutta se ei tue noita uusia ominaisuuksia.
Olen haeskellut Googlella ja lueskellut eri linkeistä, mutta en jostain syystä saa mitään toimivaa repositoryä päivitettyä, mistä saisin uusimman paketin.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boulder: ... miten saan uusimman/riittävän uuden VLC:n asennettua tähän miniläppäriin, ...
Ja mikä käyttöjärjestelmä sekä jakeluversio mahtaa olla käytössä? Tuoreet ohjelmistot vaativat myös tuoreet kirjastot, joita jo vanhentuneissa jakeluissa ei ole oletuksena tarjolla.
Ohjelmia (tai kirjastoja) voi aina kääntää lähdekoodista, mutta tuolloinkin voi ongelmaksi koitua se, että jakelun kirjastot (eli riippuvuudet) ovat "vanhentuneita".
Jo edesmenneeseen jakeluun on ohjelmat käännettävissä, mutta se vaatii melkoisesti työtä.
Suosittelen lämpimästi nykyaikaista jakelua ja jakeluversiota, jos haluat järjestelmääsi asentaa uusinta uutta.
Jos syystä tai toisesta haluat käyttää jo hieman "eltaantunutta" jakelua, kannattaa tyytyä niihin ohjelmaversioihin, joita jakelu tarjoaa.
Todnäk. tämä : Xandros Linux (based on Debian GNU/Linux 4.0 [?etch?], kernel 2.6.22).
En oikein tiedä, mikä distro tuohon yleensä sopisi ja kuinka sen saa asennettua kun käytössä ei ole romppu-/dvd-asemaa. Uudet kirjastothan pitäisi saada ladattua jos sources.listissä on oikeat repositoryt, eikö? Tarkoitus oli viritellä kone tuttavalle matkaa varten videonkatselukuntoon.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Boulder: En oikein tiedä, mikä distro tuohon yleensä sopisi ja kuinka sen saa asennettua kun käytössä ei ole romppu-/dvd-asemaa.
Linux-asennus onnistuu myös muistitikuilta. Unetbootin on usb-tikun tekemiseksi kätevä väline.
x264-pakatut videota vaativat paljon tehoa. mplayer voisi olla vaihtoehto. Sen kääntäminen svn:stä ei mahdotonta, koska sisältää tarvittavat kodekit. Jos mplayerin tai VLC:n kääntää lähdekoodista kannattaa varata aikaa... juuri nuo riippuvuudet. Tarvittavat kirjastot löytyy http://wiki.videolan.org/Contrib_Status.
Voisin sanoa, entisenä 701 4G:n omistajana, että parempiakin käyttiksiä löytyy pilvinpimein juuri tuolle koneelle. Eräs vaihtoehto olisi asentaa esim Mint 9 muistitikulle väh (4gb:n tikku) ja tehdä siitä "persistent". (en muista mitä tää oli suomeksi..)
http://www.pendrivelinux.com/what-is-persistent-linux/
Tällä tavalla voit käyttää konetta muistitikulla olevalta käyttikseltä ja testata sitä asentamatta mitään koneelle. Tikulle voi myös tallettaa asetuksia ja ohjelmia, niin paljon kuin mahtuu.
Näin voit pitää xandrosin koneella ja kaverisi saa katsottua vlc:llä videoita.
Tosin voin sanoa, että en juuri koskaan pystynyt katsomaan videoita, johtuen juuri siitä, että koneen tehot eivät vaan riitä. Jos muistia on 2Gb niin sitten asia helpottuu, mutta ei riittävästi.
Muita käyttiksiä:
Jolicloud (yllättävän hyvä)
Cruncheee (paras mun makuun, kevyt ja kun oppii ikkunamanagerin..)
Ubuntu Netbook remix (iso ja raskaan oloinen, ei huono)
Slax (pieni ja kevyt, mutta vaatii viilausta)
Mint 9 (toiseksi paras)