Ajattelin tulla tänne ilmaisemaan mielipiteeni, koska eilen törmäsin tapaukseen, joka lievästi alkoi sapettamaan.
Muutin alkuvuodesta uuteen osoitteeseen, johon siirsin vanhan "Sonera Valokuitu"-yhteyden viihdepaketteineen ja muineen. Viihdepaketti minulla ei ole koskaa ollut käytössä, mutta kun kuuluu pakettiin, niin empä sitä ole alkanut karsia pois.
Vanhassa osoitteessa 100/10 megan yhteys oli mitä luvattiin, ~100MB sisään ja ~10MB ulos, useammankin Speedtest-tuloksen mukaan. Nyt uudessa osoitteessa, ulospäin yhteys on tuon ~10MB/s, mutta sisään ei tule kuin 60-70MB/s.
Lähempi tarkastelu Thompsonin TG789VN VDSL-modeemin paljasti, että DSL-yhteys ei ole edes auennut kuin 75/10 megan nopeudella. Miksi ero vanhan osoitteen ja uuden osoitteen nopeudessa näin suuri, vaikka sama palvelu käytössä? Talon ikä. Vanha asuintaloni rakennettu 2001, kun taas uusi asuintalo 70-luvun alussa, joten ilmeisesti vanha puhelinverkkokaapelointi syö tuon 1/4 yhteyden nopeudesta. Ymmärrettävää.
Mikä tässä alkoi sitten sapettamaan, on tuo nimenomainen taloyhtiölaajakaista. Koska Soneralla sopimus yhteyksien tarjoamisesta, ei kiinteän laajakaistan valinnassa ole vaihtoehtoja. Sijainti on PK-seudulla, joten palveluntarjoajissa olisi varaa, mikäli sopimukset antaisivat myöten.
Näin vanhan talon ollessa kyseessä puhelinverkon kaapelointi on mitä on, ja puhelinverkon kautta toteutetuista ratkaisuista ei tämän enempää saa irti. Mutta hyvänä vaihtoehtona näkisin Welhon palveluntarjoajana, koska yhteydet toteutettu antennikaapelointia hyväksikäyttäen, jolloin johdinpinta-alaa on huomattavasti enemmän, joka mahdollistaa nopeampien yhteyksien tarjoamisen signaalin alhaisemmalla vaimenemisella. Mutta tätä mahdollisuutta ei nyt ole, nimenomaan tuon taloyhtiösopimuksen vuoksi.
Eli käytännössä tilanne on nyt se, että maksan 100/10 megaisesta yhteydestä, josta minulla todellisuudessa käytössä 3/4 (on toki enemmän kuin toimittajan lupaama 50% max. nopeudesta), mutta missään olosuhteissa ei ole mahdollista päästä tuonne luvattuun nopeuteen, koska kaapeliverkon tekninen rakenne estää tämän.
Asia minkä haluaisin herättää keskustelua on, että mitä olette mieltä tälläisistä "taloyhtiösopimuksista"? Ovat toki operaattorin näkökannalta otollisia, mutta ajaa myös ko. operaattorin lievään monopoliasemaan palveluiden tarjonnassa, kun kuluttajalta viedään valinnan vapaus pois.
- JesuZ -
|