Elikkäs puoli vuotta sitten eräs sukulaiseni uitti meressä 15" Applen Macbook Pron.Se kastui täysin. Sainpa koneen nyt itselleni ja ajattelin ,että oiskohan tätä mahdollista korjata? Tiedossa ei ole, onko läppäri ollut päällä kun käynyt sukelluksissa tai että onko sitä yritetty käynnistää märkänä.
Kysymykset kuuluukin; Voiko läppäriä enään pelastaa jos se on käynnissä ollessaan kastunut? Entäs jos se ei ole ollut, mutta sitä on yritetty käynnistää märkänä? Jos läppärin sisältö on korjauskelvotonta menisikö sinne sisälle uudet osat (tarkoitan siis esim. tehokkaampaa näytönohjainta ja prossua jne)? Jos läppärillä olisi sitten jtn mahiksia pelastua mitä sille pitäs tehä? Putsata jollain, mutta millä? Entäs niistä osista, onko siellä sisällä jtn mikä menee heti rikki kun joutuu kosketuksiin suolaisen veden kanssa? Sisällä on siis hapettumisjälkiä, vihreää töhnää ja akun päällä jtn limaista nestettä jota on sitten pieninä pisaroina lennellyt ympäri koneen sisustoja. Sitä ei siis ole lentänyt paljoa mutta kuitenkin. Olisikohan se akkunestettä? En sen takia siihen edes uskaltanut koskea. Tarkoittaako se mitään jos kytken laturin maciin niin laturissa oleva pieni vihreä valo syttyy palamaan himmeästi.
Vai olisiko vain viisainta hylätä koko masiina? Vakuutukseenkaan se ei mennyt.
Käsittääkseni läppäri on ongelmajätettä. Kastuminen on jo sinänsä kohtalokasta elektroniikkalaitteille ja merivedessä kastuminen on vieläkin pahempaa. Merivesikylvystä seuraa, että piirilevyt yms. osat syöpyvät ja koko koneesta tulee sähkölaiteromua, jota ei saa heittää talousjätteisiin.
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti 1pertti: Käsittääkseni läppäri on ongelmajätettä. Kastuminen on jo sinänsä kohtalokasta elektroniikkalaitteille ja merivedessä kastuminen on vieläkin pahempaa. Merivesikylvystä seuraa, että piirilevyt yms. osat syöpyvät ja koko koneesta tulee sähkölaiteromua, jota ei saa heittää talousjätteisiin.
Sama homma kyllä tollaisesta merivesikäsittelystä tulee koneesta kertaheitolla ongelmajätettä.
Vihreää töhnää hapettumaa,limaista nestettä,konkat syöpyneet ja valuttaneet nesteet pihalle.
Eipä kannattais pahemmin sähköverkkoon enään laitetta laitella,voi käydä vanhanaikaisesti.
Hox Hox olipas sattunut pieni väärinkäsitys asiassa ja tietokone olikin hörpännyt vaan juomavettä. Tästä tiedosta sain sitten puhtia ja nyt on koko kone osissa ja putsailtu. Netissä neuvottiin laittamaan sisältö isopropanoli liuokseen liukenemaan ja niimpä tein. Voiko tuolle enään tehdä mitään ennenkuin lyön osat takas paikoilleen ja todennäköisesti kiroan tuon värkin alimpaan h*lvettiin?
Tuskin tosta enään toimivaa peliä saa tehtyä.
Jos laite olisi heti kylvyn jälkeen saatu kuivatukseen,niin asia ehkä voisi toinen
ja laite olisi ehkä saatu pelastettua.
Paras tapa olisi heti saada kastunut elektroniikkalaite ( ultraäänipesuun )
Mutta noita ultraäänipesukoneita löytyneen aika harvassa.
On tosin noita pesureita saatavana netistä tilaamalla ja joitakin liikkeitä löytyy mistä saa ostettua.
Laitteesta riippuen maksaa halvimmillaan muutaman kympin,siitä sitten
ylöspäin.Noitahan käytetään elektroniikan,pienmoottoreiden,moottorin osien,kellojen,sairaalatarvikkeiden,ym puhdistukseen.
Kun laite on ollut jo kauan aikaa uiton jäljiltä,niin tuskimpa tosta enään kalua tulee.
Pistä vaan suosiolla ongelmajätekeräykseen,niin pääsee vähemmällä vi*******a.?
Voihan sitä ajankuluksi kasailla,mutta epäilen lopputulosta.
Onnea vaan yritykselle.Rohkea rotan syö:D
Pitääpä vielä kysyä yhtä asiaa, kun en noita osia hevillä erota mikä on mikä niin,se iso kokonaisuus läppärissä on emo? Mitenkäs sen saa päälle kun katsoin että taisi virtanappulasta lähteä ainoa piuha jonnekkinpäin näppäimistöä jota en sitte olekaan puhdistanu... En viitsisi repiä sitä ns. Kuorta irti joka näppäimistön päällä (alapuolelta katsottuna) sijaitsee... Ja vielä toinen juttu, itse läppärin toimiminen ei niin kiinnosta, vaan ne osat. Jos vain kytken virran siihen emolevyyn vai mikälie onkaan niin mistä tiedän että se "toimii"? Tuulettimista varmaan? Ja vielä yks kysymys; meneekö se näyttö hajalle veden kosketuksesta?