Maailmalla kun on paljon halpoja HD videota ottavia kameroita ja monen mielestä, pääosin jenkkilässä, kukkulan kuninkaaksi tuntuu nousseen Flipcam Mino HD.
Kilpailu on ollut kovaa ja monta varteenotettavaa kilpailijaa on tullut markkinoille, mutta kaikki ei ole välttämättä ollut sopivan hintaisia tai sitten resoluutio ei ole ollut FullHD.
Syitä on monia.
Nyt on noin pari kuukautta markkinoilla ollut Kodakin Zi8 kamera ja kehuja on kertynyt paljon.
Kyllähän moni on varmaan tällaisia jo hankkinutkin ja itsekin tehnyt mieli, mutta kun ei ole ollut mahdollisuutta hankkia.
Nyt onneksi näitä saa suomestakin ja oli
Kamera siis kuvaa 1080p, 720p ja 720p/60fps ja vimeisimpänä wvga resoluutiota.
Ja onhan mukana tietenkin 5.3 megapixelin still kuvien napsimismahdollisuus.
Videot kuvataan 30 kuvaa sekunnissa, paitsi 720p/60 fps on tietenkin 60 kuvaa sekunnissa.
Ja nämä kaikki 16:9 kuvasuhteessa.
Tällaisten laitteiden suosio on siinä, että ne on helppo ottaa mukaan ja niiden käyttö on jopa helpompaa kuin monien kännyköiden.
Virta päälle, odotellaan sekunnin ajan ja sitten vain kuvaamaan.
Laitetta ohjataan viisisuuntaisella ohjaimella, joka on sijoitettu suoraan ruudun alapuolelle.
Vasemmalla pn vielä asetukset ja poista napit. Oikealla on videon valinta ja toiston valinta napit.
Ristiohjaimesta valitaan myös zoomaus ja tiedostojen, sekä valikoiden selaus sujuu samasta ohjaimesta.
Valikotkin ovat hyvin yksinkertaiset. Asetukset valikossa on vain muutama vaihtoehto ja niistäkin osassa vain päälle ja pois päältä toiminto.
Kuten kuvanvakain ja kasvoihin kohdistus.
Kamerassa on kiinteä ulostuleva usb liitäntä, jolla tiedot siirretään tietokoneelle. Ensikertaa liitettäessä laite pyytää asennettavaksi Arcsoftin media Impression ohjelman, jonka avulla videoita ja kuvia voi ladata Youtube, facebook ja vimeo palveluihin suoraan. Tarvitaan vain tunnukset.
Kameran ollessa kiinni koneessa, ei sitä voi käyttää, muuhun kuin tiedostojen selailuun.
Tietokone tunnistaa kameran ja erikseen muistikortinlukijan.
Kamera ja ohjelma toimii myös Mac koneissa, mutta kun en sellaista omista niin en voi testata.
Ubuntussa voisin kohta kokeilla tunnistuuko kamera siinä.
Kameran päällä on makro kytkin, jonka avulla valitaan kohdistaako kamera lähelle vai kauas.
Kameran pohjassa on vielä standardi liitin kolmijalan kiinnittämistä varten.
Kuvan ja äänen saa ulos joko 2,5 mm pikkuplugilla tai hdmi" class="forum_link" target="_blank">mini-HDMI johdolla. Molemmat tulevat kameran mukana.
Kameran lataaminen ei tehdä usb liitännän kautta, vaan erillisellä virtaliitännän kautta. Tämä lataujohto on sitten puolestaa usb liitännällä varustettu ja mukana on tavallinen adapteri verkkovirtaan.
Ja monen mielestä mielenkiintoinen lisä on ulkoinen mikrofoni liitäntä, jolloin saa paremman mikrofonin kiinni laitteeseen ja voi nauhoittaa ääntä stereona.
Kaikki videot ja kuvat tallennetaan SD kortille ja eihän laitteessa olekaan kuin 72 Mt sisäistä muistia. Siitäkin menee suurin osa mukana tulevalle ohjelmistolle.
Muistikortin pitää olla SDHC standardin mukaisia.
Muistikortit eivät kuitenkaan paljoa maksa näinä päivinä.
1080p resoluutiolla kuvatessa luvataan 8 Gb kortille noin 100 minuuttia videota.
720p/60 fps resoluutiolla saa saman verran tallennettua ja 720p resoluutiolla noin 140 mutta nämä tuntuu vaihtelevan hieman.
Kameran näyttö on ihan ok tasoa. Sen tarkoitus on pääosin
Se että kamerassa ei ole paljoa toimintoja, on varmaan ihan riittävä monelle. Kaikki kun ei halua maksaa paljoa sellaisesta jota ei tarvitse.
Tämäkin laite maksaa alle 190 euroa ja vaikka siihen päälle ostaakin muistikortin, niin ei se hinta siltikään ole este.
Kamera näyttää ja kuulostaa varsin näppärältä. Verkkokauppa.com:n tarjoamia halpoja "FullHD"-kameroita testailleena kiinnostaisi, millainen tuossa kamerassa on polttoväli (ts. kuvakulma) 1080p-tilassa. Speksien mukaan polttovälin 35mm vastaavuus on 61mm, joka on melkoisen kapea. Varmaankin samaa luokkaa kuin esim. Aiptekin FullHD-kamerassa, jossa 1080p kuva luodaan todellisuudessa rajaamalla 1440x1080 kokoinen ruutu täydeltä kennolta (12Mpix), joten kuvakulma jää väistämättä kapeaksi.
Käytännössä tuo 1080p-tarkkuus on käyttökelvoton sisätiloissa. 720p-tilassa kuvattu materiaali on kuitenkin kohtuullisen hyvälaatuista, joten sitä voi käyttää aika moneen tarkoitukseen. Esim. Blu-ray testimme laitevideot kuvattiin kokeeksi tällaisella kameralla.