Huomasin joskus aikoinaan kirjanmerkanneeni täältä jo suljetun keskustelun "Ilman kondensaattoria" jossa joku tuumailee voiko vahvistinta käyttää josta konkat on irrotettu tms. sinne päin. Itselläni ollut ikuisuusprojekti jota en ole jatkamassa rahan vaan kiinnostuksen vuoksi lähinnä. Kyseessä on wanha Onkyon viritinvahvistin josta tosiaan konkat kärähtäneet. Muistan joskus lukeneeni että konkat voi vaihtaa erikokoisiin kuin alkuperäiset mutta sillä on vaikutus saundiin. Kyseiset kondensaattorit ovat 8700 uF ELKOja ja lähimmät vastaavilla arvoilla olevat mitä on netissä surffaillessa tullut vastaan suomalaisilla sivuilla ainakaan oli 10 000 uF. (siis muut arvot, lämpötila ja jännitteen kesto.) Onko tuon kokoisilla konkilla mahdollista korvata kärähtäneet vanhat kondensaattorit? Ja vanhoissa luki "Audio" eli ilmeisesti optimaalisia audiokäyttöön? Tiedän että konkkien kärähtämisen syy on selvitettävä ennen kuin hommaan rupeaa, mitata diodien toimivuus ym. mutta voiko konkat kärähtää vaikka liiasta luukutuksesta omia aikojaan? Kun kummastuttaa se kun molemmat ovat kärähtäneet, kun muistaakseni kummankin "edessä" oli omat diodi-silta tasasuuntaajat? Olisi kiva jos joku viitsisi neuvoa hiukan, saahan siitä kuitenkin vaika autotallistereot tms. ja kukaties oppisin elektroniikasta jotain, vähäiset taidot sillä alalla ja nekin ruosteessa...
ps. Kyseessä on siis ikivanha kotiteatteri-viritinvahvistin, paikat takakaiuttimille ja hyvät liitännät mutta käsittääkseni ajalta ennen dolbya.
Ei konkkien omia aikojaan pitäisi "kärähtää", mutta kuiviin ne voivat vuotaa ja/tai pullistua, jolloin ne eivät toimi kunnolla tai ollenkaan.
En uskalla sanoa miten paljon konkan vaihto suurempaan vaikuttaa soundiin, mutta muuten sen voi hyvin korvata enemmän varaavalla konkalla.
Tilanne nyt joka tapauksessa on sellainen, että kannattaa ilman muuta koittaa. Hae elektroniikkaliikkeestä uudet konkat ja kokeile miten toimii. Hintaa tulee joitain kymmeniä senttejä tai jopa reilun euron. Jos konkkien vaihdolla vahvari toimii, niin sitten voi miettiä vaikuttavatko erilaiset konkat oleellisesti soundiin ja kannattaisiko ne mahdollisesti korvata nimenomaan audio-laitteisiin tarkoitetuilla (kalliimmilla) konkilla.
Jos ne ovat virtalähteen suotokonkkia, kuten arvosta (8700 uF) ja kirjoituksestasi diodisilloista voisi arvata, mitä suurempi konkka, sen tasaisempana jännite pysyy, ja sen parempi on myös ääni. Tosin muutkin seikat kuin kapasitanssi vaikuttaa suotokykyyn, esim. sarjaresistanssi, joka "audiokonkalla" voi olla parempi (pienempi) kuin tavallisella elkolla.
Oleellista virtalähteessä on, että konkan jännitekesto ja kapasitanssi ovat vähintään yhtä suuret kuin vanhoilla. 10 000 uF on oikein hyvä korvike, jos vain mahtuu samaan tilaan. Ja tosiaan diodisiltojen toimivuus pitää mitata, sillä vaihtosähkö rikkoo ne konkat, kuumentaa ja "poksauttaa" ne.
No nyt mulla kävi tuuri sikälittäin et sain käsiini elektroniikkapurkaamosta Hypexin subbarivahvistimen jossa on 2 10000 uF:n elkoa muutenkin samoilla arvoilla, ja voisi hyvällä syyllä olettaa että ne ovat toimiviakin, koska on tietoa kuinka se oli omistajaltaan kärähtänyt... Eli sain ilmaseks ihan audio-konkat.
Mutta mutta, kun viimesimmät elektroniikan opinnot oli -99 niin voisko joku evästää pikaisesti kuinka noiden diodien mittaaminen meni, kun en muista pitikö vahvistimella olla kuormaa mittauksessa vai riittikö vain että testaa että sähkö menee vain toiseen suuntaan kaikista diodeista? Kun jotain siinä mittauksessa oli mutta kun ne AMK:ssa sotki kaiken maailman oskilloskoopit sunmuut joka paikkaan =)