Mikäli kannettavan näyttö, eli paneeli jostain syystä vaurioituu esimerkiksi kovasta iskusta (kuten seinään heitosta, lattialle tiputuksesta tai muusta tahattomasta tai tahallisesta toimesta) ja siinä on haleama tai halkeamia pitää se vaihtaa. Kannettavan näyttöjä harvemmin voi mitenkään korjata, vaan ne vaihdetaan kokonaan joko uuteen tai toimivaan käytettyyn näyttöön. Mikäli kannettavan näyttöön ei tule mitään kuvaa, on vika yleensä jossain muualla eikä paneelin vaihtaminen auta. Tämä ohje on siis ainoastaan jos itse paneelissa on jotain vikaa. Kannettavan toiminta kannattaa testata ennen paneelin vaihtamista erillisellä näytöllä. Jos kuvaa ei tule erilliseen näyttöönkään tai kuvassa on samat virheet kuin paneelissa, vika on jossain muualla (esim. vihreitä viivoja paneelissa ja erillisessä näytössä = näytönohjainvika/emolevyvika, paneelin vaihto ei auta).
Kannettavan näytön vaihtaminen on erittäin yksinkertaista. Tarvitset operaatioon ainoastaan...
* Pienen ristipäisen ruuvimeisselin (kannattaa ostaa vaihdettavalla päällä oleva ruuvimeisselisarja esim. Biltemasta)
* Korvaavan näytön (jos ei sinulla vielä tätä ole, niin ohjeessa neuvotaan miten löydät vastaavan tilalle)
1. Irroita laturi ja akku kannettavasta.
2. Aloita poistamalla näytön reunan ympärillä olevat kumitassut.
3. Irroita ruuvimeisselin avulla kumitassujen alla olevat ruuvit.
4. Raota näytön reunaa varovasti ja irroita muovinen suojareunus näytön ympäriltä. Varovasti, koska muovi ei kestä kauheata vääntelyä eikä korvaavaa välttämättä löydy helposti.
5. Poista paneelin ympärillä kannessa kiinni olevat ruuvit jotka pitävät paneelin paikallaan.
Tässä vaiheessa voit myös tarkistaa paneelin mallin joka lukee sen takana. Mallikoodin avulla voit sitten etsiä esimerkiksi eBay-huutokaupasta vastaavaa paneelia tilalle. Korvaavan paneelin hinta riippuu paneelin tuumakoosta, iästä sekä tarkkuudesta. Suositeltavaa on hankkia täsmälleen vastaava paneeli vanhan tilalle, mutta myös useat eri valmistajien paneelit saattavat toimia kannettavassasi. Mikäli et ole täysin varma mikä paneeli käy kannettavaasi, kysy tai osta täysin vastaava paneeli vanhan tilalle.
6. Irroita kaikki kaapelit jotka ovat kiinnitettynä paneeliin. Mikäli lähes samaan paikkaan tulee useita samanlaisia kaapeleita, tee jokin merkintä kaapeleihin ja liittimiin että erotat kaapelit toisistaan ja tiedät miten päin ne pitää laittaa kiinni. Voit sitten verrata uuden paneelin vastaavia kaapeleita ja päätellä miten päin ne laitetaan kiinni liittimiin.
7. Irroita kehikot paneelista.
Tästä eteenpäin en laita kuvia, koska kuvat olisivat vain edellisten toistoa.
8. Kiinnitä kehikot uuteen paneeliin.
9. Kiinnitä johdot ja kaapelit paneeliin.
10. Voit nyt testata, ennen paneelin kiinnittämistä kanteen, toimiiko uusi paneeli kiinnittämällä akun ja laturin paikoilleen ja käynnistämällä koneen. Jos kuva tulee, voit sammuttaa koneen ja kiinnittää paneelin kanteen. Muussa tapauksessa tarkista liittimet.
11. Asettele reunan suojamuovi paikalleen ja kiinnitä se ruuveilla takaisin.
Jos kumitassuja tai ruuveja ei ole, näytön kehys on pelkillä muoviklipseillä kiinni. Siinä tapauksessa niin pitää vaan uskaltaa nostaa kehystä jostakin kohti, yleensä sivuilta saa helpoiten otteen. Ja siinähän ei sitten kannata hätiköidä.
Vanhentunut luotto-, pankki- tai joku etukortti käy hyvin klipsillisen kehyksen raottamiseen eikä jätä jälkiä tai ainakin todennäköisyys muoviosien vahingoittamiselle on paljon pienempi kuin jollain ruuvimeisselillä tai muulla metalliesineellä.
Hyvä artikkeli, noita läppärin näytön vaihto -kyselijöitä kun tulee vastaan tasaiseen tahtiin.
Jeps, ruuvimeisseli tai muu vastaava metallinen työkalu jättää lähes aina jälkiä, muovi kun on rautaa pehmeämpää.
Läppäreissä varsinkin on kiusallisen paljon ruuveja ja klipsejä, joilla osat on kiinni toisissaan, eli jos joku osa ei meinaa lähteä irti, tarkista moneen kertaan kaikkien tarrojen ja kumitassujen alustat ruuvien varalta. Samaten saumojen kohdalla ei kannata kammeta paljoa yhdestä kohdasta, vaan pyrkiä kuljettamaan työkalua saumaa pitkin.
Liittimiä irroittaessa kannattaa olla erityisen varovainen, ettei riko liitintä. Yleensähän niissä on joku lukitus, joka pitää avata, ja sitten alkaa varovasti kammeta/vetää kaapelia irti. Jos kyseessä on pieni liitin ja omaa yhtään kynsiä, kannattaa pyrkiä ottamaan kiinni itse liittimestä, eikä kaapelista.