Media Player Classic -opas (mukana MPCHC-vinkkejä)
|
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
22. maaliskuuta 2004 @ 14:15 |
Linkki tähän viestiin
|
Media Player Classic (tunnetaan myös MPC-nimellä) on kätevä, "pieni" ja ilmainen (avoimen lähdekoodin) mediasoitin, joka toistaa video- ja audiotiedostoja. MPC tukee suoraan esim. (S)VCD-, DVD- (AC3- ja DTS-tuki valmiina) ja Matroska-formaatteja.
Myös kätevä tuki irtotekstityksille on mukana.
Ohjelman uusin versio löytyy täältä.
MPC:n kehitys on valitettavasti ollut jäissä jo pidemmän aikaa, mutta ohjelmasta kehitetään toisten tahojen toimesta nykyään Media Player Classic ? Home Cinema -nimellä (MPCHC) kulkevaa versiota. Tähän oppaaseen on lisätty nyt muutamia MPCHC:ta koskevia kohtia, jotka on merkitty erikseen [MPCHC]-tagilla.
MPCHC:n voi ladata täältä (32-bittinen) tai täältä (64-bittinen).
Tekstitys:
Aluksi View-valikosta Options... (O) -kohta
Sitten Playback->Output-kohta ja sieltä valitaan VMR 7 (Renderless) -valinta
tai Windows 98, 98se ja ME tapauksissa (voi käyttää myös XP:ssä, 2000:ssa, Vistassa ja 7:ssa) VMR 9 (Renderless)
Jos Quicktime- tai Realmedia-tiedostojen kanssa haluaa käyttää teksityksiä, pitää valita jokin muu kuin System Default -asetus kyseisten kohtien alta. Lock Back-Buffer before presenting kannattaa pitää pois päältä, jos TV:ssä (tai toisella näytöllä) haluaa tekstityksiä katsella. Use texture surfaces and render video in 3D valinta vaatii vähintää ATI 9550- tai Nvidia 5200 -näytönohjaimen tai uudemman ja mahdollistaa Pixel Shader -efektien käyttämisen videotoistossa (lisää alempana).
Sitten helppo tapa saada tekstit toimimaan elokuvissa.
Katsot vain Playback-kohdasta, että rasti on Auto-load subtitles -kohdassa ja elokuvan ja tekstitiedoston nimeksi sama mutta eri päätteellä eli esim.
elokuvan_nimi.avi
elokuvan_nimi.srt (tai .sub tai .idx tai .ssa tai vastaava)
HUOM! Molempien tiedostojen pitää olla samassa kansiossa, jos käytät helppoa keinoa
Sitten paina Apply ja OK.
Sitten File-valikosta Open File... (Ctrl+o),
jonka jälkeen
Open: tästä valitaan avattava elokuva tai videoleike
Dub: jos elokuvassa tai pätkässä on erillinen audiotiedosto äänille niin se valitaan tästä (harvinaista).
Kun valinnat on suoritettu ja OK painettu elokuva alkaa pyörimään
jonka jälkeen jos tekstit eivät näy niin File-valikosta Load Subtitle... (Ctrl+L)
sitten valitaan oikea tekstitys ja painetaan Open ja tekstit pitäisi näkyä.
Jos haluat testata toimivuutta niin tässä:
Videotiedosto (koko 416 kilotavua)
Tekstitiedosto (koko 130 tavua)
ja jos kaikki on kohdallaan niin tulos näyttää suunnilleen seuraavalta
Tekstitys [MPCHC]:
MPCHC:n kohdalla tekstityksen saa samalla tavalla käyttöön kuin normaalissa MPC:ssäkin. Output-kohdassa ulostuloja on kuitenkin enemmän ja erityisesti EVR Custom Pres.-valintaa kannattaa kokeilla Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmien kanssa, jos kuvassa esiintyy nykimistä.
AVI/OGM/MKV-tiedosto, jossa useampi ääniraita:
esimerkkinä itse tehty AVI, jossa kaksi ääniraitaa. Ääniraidan valinta onnistuu valitsemalla jonkin STREAM:in. Tässä tapauksessa soi STREAM 01. Jos STREAM:eja ei näy niin käy Play->Audio->Options...
ja rasti ruutuun(tiedosto täytyy avata uudelleen).
Toimivuutta voi testata
Videotiedostolla (koko 470 kilotavua)
1. ääniraita on ärsyttävä avaruusääni/vinkuna
2. ääniraita on ärsyttävä klikkiraita (kuin nopeutettu kello)
MPC:n omat codecit päälle/pois:
MPC:ssä on monta sisäänrakennettua codecia ja parseria, jotka voi korvata tarpeen mukaan toisilla ottamalla MPC:n omat codecit tai parserit pois päältä. View ja Options... ja Filters
josta sitten voi valita mitä haluaa käyttää, esim. jos haluaa käyttää AC3filter:iä eikä MPC:n omaa AC3-purkajaa niin raksi pois AC3-kohdasta.
MPC:n omat codecit päälle/pois [MPCHC]:
MPCHC sisältää reilusti enemmän codeceita ja splittereitä kuin MPC. Valinnat löytyvät edelleen samasta paikasta,
mutta muutamien codeceiden kohdalla (kuten H.264/AVC) voi asetuksia säätää tarkemmin tuplaklikkaamalla kyseistä kohtaa ja vaihtoehtoja on useampia. DXVA-vaihtoehto yrittää hyödyntää videoiden purkamisessa näytönohjaimen rautapurkua (vaatii vähintään NVIDIA:n 8000-sarjan tai uudemman näytönohjaimen tai ATI:n x2000-sarjan tai uudemman), jolloin tietokoneen suoritin ei rasitu juuri lainkaan kyseisen formaatin videoita toistaessa. FFMpeg-valinta käyttää MPCHC:n sisäänrakennettua purkutukea, joka tukee moniytimisiä suorittimia videoita purkaessa.
Decoding thread number -kohdasta voi valita purkua suorittavien säikeiden määrän (hyvä valinta on suoritinytimien määrä). H264 skip deblocking mode -valinnalla voi hieman nopeuttaa H.264-videoiden purkamista kuvanlaadun kustannuksella, kun tähän kohtaan valitsee All frames.
Käytettävän näytön valinta kokoruudun toistossa [MPCHC]:
MPCHC:n osalta ohjelmassa voi valita suoraan sen, että mille monitorille kokoruudun toiston haluaa osoittaa. Valinta löytyy bold]Playback->Output[/bold]-kohdasta Full Screen Monitor -nimellä.
HUOM! Asetusta ei voi muuttaa, jos koneessa on kiinni ainoastaan yksi näyttölaite.
Kuvan Screen Tearing-ilmiön testaaminen [MPCHC]:
MPCHC:n osalta toistoketjun mahdollista Tearing-herkkyyttä voi selvitellä painamalla Ctrl+t-pikanappia toiston aikana, jolloin ruudulle ilmestyy kaksi punaista vaakaviivaa, joiden avulla mahdollinen Tearing-ongelma on helppo havaita.
Tekstityksen koon, värin ja paikan muuttaminen:
Kun tekstit näkyvät ruudulla liian isona/pienenä tai haluat muuten vaihtelua elämään toisen värisillä tekstityksillä tai tekstit esim. ruudun yläosaan niin View ja Options... sitten Subtitles-alakohta Default Style
Font-kohdassa voi vaihtaa käytettävää fonttia, Angle(z)-kohdasta voi kiertää tekstitystä (ei hirveästi käyttöä), Scale(x,%)-kohdasta voi kasvattaa/pienentää tekstin kokoa vaakasuunnassa. Scale(y,%)-kohta tekee saman pystysuunnassa.
Border Style -kohdasta voi valita onko tekstillä varjo vai laatikkotausta (kätevä jos videossa on poltettu tekstitys, jonka päälle haluaa toisen tekstityksen). Outline on varjomalli ja Opaque box on laatikko. Myös laatikon kokoa ja varjon "syvyyttä" voi säätää.
Screen Alignment & Margins -kohdasta voi säätää mihin kohtaan ruudulla teksti tulee laittamalla pallo siihen kohdalle. Myös kuinka lähelle reunoja tekstit tulevat on säädettävissä muuttamalla arvoja.
Colors & Transparency -kohdasta voi muuttaa tekstityksen värejä ja läpikuultavuutta.
Dolby Digital(AC3)-, DTS- ja AAC-monikanava-audiot:
Jos katsottavassa videossa on monikanavaäänet ja ne toistaa MPC:n omilla codeceilla niin mahdollisuuksia löytyy kanavien määrästä ja digitaalisesta ulosta aina normalisointiin asti. Eli pistetään haluttu video- tai audiotiedosto pyörimään ja valitaan Play -> Filters -> AAC/DTS/AC3 Audio decoder
tämän jälkeen aukeaa ikkuna, josta asetuksia voi säätää.
AC3- ja DTS-kohdissa on useita asetuksia, AAC:n kanssa ainoa asetus on Downmix to stereo, joka miksaa AAC-monikanavaäänet stereoksi.
Decode to speakers -valinnalla käytetään tietokoneen äänikortissa kiinni olevia kaiuttimia, eli pudotusvalikosta valitaan kaiuttimien määrä (LFE-valinnalla tulee myös LFE-kanava eli "subbari"-kanava mukaan).
SPDIF-valinnalla äänet lähetetään digitaalisesti eteenpäin äänikortilta (tunnetaan myös digitaalisena ulostulona). Käytetään siis silloin, kun äänikortti on liitty vahvistimeen yhdellä optisella- (Toslink) tai RCA-kaapelilla (coaxial).
Ripattu/itse-tehty DVD-Video eli VOB+IFO+BUP:
Jos olet ripannut DVD-levyn sisällön kovalevylle tai tehnyt/authoroinut itse levyn ja alat katsomaan sitä suoraan avaamalla VIDEO_TS.IFO-tiedoston niin tekstitykset eivät välttämättä näy ja audioraitakin saattaa olla väärä.
Oikean valinta onnistuu antamalla elokuvan pyöriä hetken aikaan ja painamalla kuvan päällä oikeaa hiirennappia ja valitsemalla Filters->Mpeg Splitter-> ja valitsemalla halutun Audio tai Subtitle-raidan (tekstitys). Testaa läpi mikä kieli kuulostaa oikealta ja mikä tekstitys on oikea, vaihtamisessa menee aina muutama hetki joten ihan rauhallisesti vain.
Pixelshader/pikselivarjostin-efektien käyttäminen:
Videoissa on mahdollista käyttää Pixelshader/pikselivarjostin-efektejä. Nämä siis hyödyntävät näytönohjaimen ominaisuuksia ja vaativat vähintään ATI:n 9550- tai Nvidian 5200-näytönohjaimen tai uudemman. Tekstitys kohdassa on ohjeet kuinka tämän ominaisuuden saa päälle. Sitten vain haluttu videotiedosto pyörimään ja kuvan päällä oikeaa hiirtä ja Shaders-valikosta haluttu efekti, Off tarkoittaa ettei mitään efektiä käytetä, Edit... valikosta voi poistaa, lisätä ja tehdä efektejä HLSL-kielellä. (vakiona ohjelmassa ei ole kovin montaa Shaderiä, joten älkää ihmetelkö alla olevan kuvan efektimäärää tai nimiä)
Käteviä pikanäppäimiä
Kokoruutu/Fullscreen Alt + Return(rivinvaihto)
Toisto/pysäytys Välilyönti/space
Ruudunkaappaus/Screenshot F5 (kuvat menevät Omat tiedostot\Omat kuvatiedostot- tai My Documents\My Pictures -kansioon)
Audiosynkan säätö + ja -, säätö tapahtuu 10ms eli sekunnin sadasosan välein.
Toistonopeus nopeampi/hitaampi Ctrl + Nuoliylös ja Ctrl + Nuolialas
Kuvan koon säätäminen aka Zoomaus (numerot ovat Numpad:issa eli siinä näppiksen oikeassa reunassa olevat numerot)
Oletusasetusten palauttaminen 5
Suurenna/pienennä kokoa 9 ja 1
Suurenna/pienennä leveyttä 6 ja 4
Suurenna/pienennä korkeutta 8 ja 2
Kuvan keskittäminen Ctrl + 5
Kuvan siirtäminen haluttuun suuntaan Ctrl + suunnan numero, esim. Ctrl + 8 ylöspäin
Kuvan kiertäminen X akseli Alt + 8 ja Alt + 2 (kiertämiset vaativat 3D asetuksen valinnan Options -> Output kohdan alta)
Kuvan kiertäminen Y akseli Alt + 6 ja Alt + 4
Kuvan kiertäminen Z akseli Alt + 1 ja Alt + 3
Versio 27.7.2009 beta 21.43
Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 5. elokuuta 2012 @ 11:55
|
DVDR(W)
Suspended due to non-functional email address
|
22. maaliskuuta 2004 @ 14:21 |
Linkki tähän viestiin
|
Hyvä opas Agent_007!
|
anatemus
Member
|
2. huhtikuuta 2004 @ 09:45 |
Linkki tähän viestiin
|
Tekstityksiin liittyen:
Jos joku reliikki (minun lisäksi) harrastaa SVCD-levyjä, niidenkin tekstit saa näkyviin:
Levy sisään, File ->Open CD-ROM ja valitse oikea asema.
Play -> Filters -> Mpeg Splitter ja valitse Subtitle (000,bd,70). Tuosta heksaluvusta en tiedä onko aina sama, kokeilemalla selvinnee.
Ja Mpeg Splitter-valikosta pystyy myös vaihtamaan ääniraitaa SVCD-levyillä.
PS. ja ettei kaikki olisi liian hyvää ollakseen totta: eihän se toiminutkaan minulla kuten pitäisi
http://keskustelu.afterdawn.com/thread_view.cfm/78217
Edit: typo, Open "device" korjattu "CD-ROM":iksi
Why use Windows when you can have air conditioning?
Why use Windows, when you can leave through the door?
-- Konrad Blum
Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 23. huhtikuuta 2004 @ 07:00
|
pirk
Suspended due to non-functional email address
|
13. marraskuuta 2006 @ 16:09 |
Linkki tähän viestiin
|
Osaisiko joku neuvoa tässä ongelmassa:
Mulla on 1080i resonen hd leffa, joka on .ts tiedosto muodossa. kun yritän pyörittää sitä MPC:lä niin kuulu vain äänet ja kuva ei näy. leffan koodeki pitäisi olla h.264 ja mulla on CoreAVC asennettuna koneelle, ja MPC toistaakin ihan hyvin esim. mkv tiedostoiset h.264 hd-leffat, mutta mikse se toista tuota .ts muodossa olevaa??
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
14. marraskuuta 2006 @ 06:37 |
Linkki tähän viestiin
|
|
Member
3 tuotearviota
|
14. marraskuuta 2006 @ 09:20 |
Linkki tähän viestiin
|
Hyvä opas, eikä vastaväitteitä! =)
|
Junior Member
|
28. marraskuuta 2006 @ 10:28 |
Linkki tähän viestiin
|
Joo iha hyvä mutta pientä NYKIMISTÄ tos toistossa. laitoin kaikki mitä tuol 007 ohjeissa sanottii.. onko toho nykimisee apua, kun toi tollee vähä pätkii noin puol SEKKAA ja sit jatkuu, tohonha saa myös vetämällä ne tekstit siihe! ei tarvi välttämättä mennä sinne load SUBTITLES hommelii...
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
29. marraskuuta 2006 @ 06:42 |
Linkki tähän viestiin
|
Jussi_IV: tapahtuuko tätä kaikilla videoilla (AVI, MPEG) ja vaikuttaako jos tuon use textures... valinnan laittaa use regular... valintaan?
|
Junior Member
|
29. marraskuuta 2006 @ 12:56 |
Linkki tähän viestiin
|
Kaikki noi leffat on AVI tiedostoja mitä katon.. leffaa katsoessa tollanen nykimenen kyl alkaa nyppii.. pitää viel kattoo tos jos ite osais vähä säätää tuol jotain, mutta kiitoksia neuvoista, ja melki vois sanoa et parempi kun Bs-player, bs oli hyvä mutta sit alko tulee virhe raportteja ja palo pinna!!
|
Junior Member
|
3. joulukuuta 2006 @ 14:15 |
Linkki tähän viestiin
|
eipä auttanu tuokaa vinkki sellasta pientä nykimistä on vieläkin..:(
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
4. joulukuuta 2006 @ 06:31 |
Linkki tähän viestiin
|
Näkyykö tuo nykiminen ilman tekstejä? Ja jos näkyy niin auttaako tuo Overlay tila siihen tai Lock back buffer valinta?
|
Junior Member
|
4. joulukuuta 2006 @ 10:08 |
Linkki tähän viestiin
|
tulee sitä ilma tekstejäkin.. mutta kun tuolta kokeilin laittaa toiset säädöt laitoin tonne et system Default sinne play optionsseihi ei jumittanu yhtää mutta kun ei saa niit tekstejä vää :(:(
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
5. joulukuuta 2006 @ 09:41 |
Linkki tähän viestiin
|
Onko näytönohjaimen ajurit uusimmat?
|
Junior Member
|
5. joulukuuta 2006 @ 13:42 |
Linkki tähän viestiin
|
mistä mä tiedän, mut ei se ny tehoista kiinni ole on mul täs joku ati radeon xpress 1100 128mb
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
8. joulukuuta 2006 @ 18:06 |
Linkki tähän viestiin
|
VMR 7 ja VMR 9 tilat käyttävät näytönohjain avukseen tuossa piirtämisessä niin vanhat ajurit tai tehoton näytönohjain saattaa aiheuttaa ongelmia.
|
dexit
Newbie
|
5. tammikuuta 2007 @ 19:31 |
Linkki tähän viestiin
|
Minulla on DVD-elokuva, jota yritän katsoa MPC:llä käyttäen DivX Finlandin suomenkielisiä tekstityksiä (.sub-tiedosto).
Vaihdoin MPC:n ohjeen mukaan VMR7 Renderless -tilaan. Tekstitykset näkyvät, mutta välkkyen? Jokaiset tekstit välkkyvät ruudulla noin 5-6 kertaa. Mistä voisi johtua? Kokeilin myös VMR9-tilaa, silloin ei näkynyt kuvaa ollenkaan.
Entä miten voin korjata ajastuksen oikeaksi?
Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 5. tammikuuta 2007 @ 19:32
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
6. tammikuuta 2007 @ 16:50 |
Linkki tähän viestiin
|
|
dexit
Newbie
|
6. tammikuuta 2007 @ 22:41 |
Linkki tähän viestiin
|
Kiitos linkeistä,
tämä on HP Compaq nc6120. Tässä on Intel Graphics Media Accelerator 900 -grafiikkakiihdytin (max. 128 Mt:n jaettu järjestelmä- ja näyttömuisti). Pitäisi olla uusin ajuri tällä hetkellä.
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
7. tammikuuta 2007 @ 07:20 |
Linkki tähän viestiin
|
Auttaako jos valitsee tuon Use regular offscreen plain surfaces?
|
dexit
Newbie
|
7. tammikuuta 2007 @ 15:36 |
Linkki tähän viestiin
|
Ei auta. .sub-tiedostoissahan on tekstien ajoitukset framejen perustella? Esim. {260}{350} ennen riviä. Käyttämäni tiedoston alussa lukee "{1}{1}23.976" eli se on ilmeisesti tarkoitettu 23,976 frameratelle? Mites kun DVD:n framerate taitaa olla eri niin aiheuttaisko se välkkymisen? Yritin kyllä vaihtamalla numeron 60:ksi (MPC näyttää että "video 60 Hz"), mutta ei vaikuttanut mihinkään.
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
8. tammikuuta 2007 @ 12:11 |
Linkki tähän viestiin
|
Tuo eka rivi tekstissä kertoo mihin FPS:n se on tehty (eli tuon arvon vaihtaminen tuosta alusta ei vaikuta mihinkään), väärän FPS:n tekstitys vain näkyy väärään aikaan.
Toimiiko esim. AVI:ssa tekstit oikein?
|
dexit
Newbie
|
8. tammikuuta 2007 @ 15:57 |
Linkki tähän viestiin
|
Kyllä toimii. Mikähän tässä nyt mättää.
|
Staff Member
32 tuotearviota
|
9. tammikuuta 2007 @ 14:55 |
Linkki tähän viestiin
|
Onko käytössä tuon MPC:n oma MPEG-2 purkaja vai jokin muu?
|
dexit
Newbie
|
11. tammikuuta 2007 @ 06:19 |
Linkki tähän viestiin
|
No nyt ilmeisesti ratkesi. Laitoin "number of subpictures to process ahead" arvoksi 0.
Play->Filters-valikossa on ainakin "ffdshow MPEG-4 Video Decoder".
|
Mainos
|
|
|
Junior Member
|
20. tammikuuta 2007 @ 15:39 |
Linkki tähän viestiin
|
Siis kun otan screenshotin tolla f5 jutulla, mitä sitten pitää tehä? :) auttakaa...
|