User Käyttäjä Salasana  
   
sunnuntai 19.5.2024 / 07:37
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > yleinen keskustelu > käyttäjien tekemät oppaat > näytön kalibrointi silmämääräisesti
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Näytön kalibrointi silmämääräisesti
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Member

1 tuotearvio
_
4. elokuuta 2011 @ 17:29 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Miksipä et ottaisi pientä breikkiä ja huomaisi kuinka surkeita nämä tietokoneen näytöt väreiltä ovatkaan perusasetuksillaan ja kuinka paljon paremman kuvan niistä saa parilla säädöllä irti. Säätämiseen kannattaa varata aikaa ehkä n. puolesta tunnista jopa useampaan, riippuen kuinka kauan haluat säätöjä hinkata.

1. Ota näytöstäsi pois kaikki mahdolliset kikkaretoiminnot (esim. dynaaminen kontrasti, MagicColor jne. valmistajakohtaisesti).

2. Vaihda näytön kuvatila manuaalille/normal/custom -tilaan, tai mille tahansa sellaiselle joka voidaan säätää itse. Nimitykset tässäkin valmistajakohtaisesti.

3. Säädä näyttösi kirkkaus ja kontrasti itsellesi sopiviksi.

4. Säädä värit (R, G, B, eli punainen, vihreä, sininen) näytön valikosta (esim. Color Control) 50-50-50 / puoleenväliin.

5. Avaa selain joka tukee koko ruudun tilaa (esim. Opera). Mene http://www.lagom.nl/lcd-test/, suurenna ikkuna ja valitse koko ruudun tila painamalla F11.

6. Kontrasti. Tässä näkyvien palkkien pitäisi näkyä mahdollisimman tasaisesti. Oikean reunan pitäisi toistua niin ettei "yläpää" mene tukkoon, eli jokaisen palan pitäisi erottua. Jos yläpää menee tukkoon, kokeile säätää kontrastia ja kirkkautta.

7. Näyttötilan tiedot. Tästä näkyy käytössä oleva resoluutio ja värisyvyys. Varmista että näyttösi on natiiviresoluutiolla, tai säätökuva eivät toimi oikein. Tämä selviää esim. käyttöohjeesta, googlen avulla, whatever.

8. Kello ja vaihe. Näiden virallisesta suomenkielisestä nimityksestä en ole varma. Koskee ainoastaan analogisesti kytkettyjä näyttöjä. Esim. VGA:lla kytketyille näytöille pitää tsekata tämä. Yleensä hoituu painamalla "Auto" näppäintä.
-Skippaa tämä jos sinulla on Digitaalisesti kytketty näyttö (esim. HDMI & DVI).

9. Terävyys. Tässä testissä näet harmaan ruudun jossa on pienempiä kuvioituja ruutuja sekä keskellä samanvärinen ympyrä. Katso kuvaa hieman kauempaa ja silmät "sirrillään". Säädä näyttösi terävyyttä niin että ruudut erottuvat mahdollisimman vähän ja että väri näyttää mahdollisimman tasaiselta. Klikkaa myös [Toggle lines only], jos testikuva tuntuu hankalalta.
-Jos keskellä oleva ympyrä on erivärinen, tarkoittaa se sitä että Gamma ja/tai väritasapaino on pielessä.

10. Gamma. Nyt päästää asiaan. Tavoitelukema gammalle on 2.2. Tätä testikuvaa pitää katsoa myös hieman silmiä siristäen, niin että palkeissa näkyy yhtenäinen kohta. Tämän yhtenäisen kohdan pitäisi osua mahdollisimman lähelle lukemaa 2.2.

Kaikki mahdollinen säätö pitäisi pyrkiä tekemään itse näytön valikoista. Halvempien näyttöjen kanssa voi joutua turvautumaan näytöohjaimen omiin säätöihin, jotka löytyvät ajureiden säätöpaneeleista. (ATI Catalyst, Nvidia Control Panel). Jos näyttö on parempaa luokkaa ja värisäädöt toimivat kuten pitääkin, pitäisi niillä päästä jo pitkälle ellei loppuun asti.

Värit siis säädetään yksi kerrallaan, punainen, vihreä ja sininen. Halvoissa TN-paneelisissa (yleensä alle 300?) näytöissä täytyy ottaa huomioon se, että värit muuttuvat radikaalisti katsottaessa näyttöä eri kulmista.
-Katselukulmat -testissä voit tarkistaa, onko näyttösi TN- tai jollain paremmalla paneelilla. Pyri katsomaan näyttöä samasta kulmasta koko säätämisen ajan, jos kyseessä on TN.

11. Mustan taso. Sammuta kaikki valot huoneesta, tai tee tämä mieluiten pimeällä/pimeässä huoneessa ja jo alussa mainitussa koko ruudun tilassa. Säädä kirkkautta ja kontrastia. Pyri siihen että kaikki mustat laatikot erottuisivat taustasta. Laatikko nro. 255 on referenssiksi valkoinen.

12. Valkoisen taso. Tässä testissä säädetään myös kirkkautta ja kontrastia. Ruutua on hyvä katsoa hiukan normaalia kauempaa. Kaikkien ruudukkojen pitäisi tässä testissä erottua taustasta.

13.Väriliuku ("raitauma"). Tässä testissä voidaan tarkistaa, kuinka pahasti väriliu'ut raidottuvat. Kokeile säätää kirkkautta ja kontrastia jotta löydät kohdan jossa raitoja näkyy mahdollisimman vähän.

14. Inversio. [epilepsiavaroitus!] Tässä testissä voit tarkistaa miten paneelisi käyttäytyy erilaisilla erittäin tiheillä kuvioilla. Vaikka kuva näyttää vilkkuvan, kuvio on pysyvä. Suora suomennos vilkkumiselle on "pikselien kävely".

Loput testit katselukulmaa lukuunottamatta ovat peruskäyttäjälle suhteellisen tarpeettomia. Kunnollisen kameran omistavat tosin voivat ohjeiden mukaan mitata esim. paneelin sisääntuloviivettä ja kontrastia.

15. Katselukulmat. Kuten jo aiemmin mainittu, tässä testissä voit tarkistaa sekä näyttösi katselukulmat sekä värintoiston tasaisuuden neljällä eri värillä. Hyvä testi myös kuolleiden pikselien etsimiseen.

16. Säädöt ovat todella monen eri tekijän summa ja aina jonkinlainen kompromissi. Jos esim. tykkäät kirkkaasta kuvasta, voit joutua tinkimään valkoisen erottelukyvystä. Kannattaa käydä testikuvat vielä uudemman kerran läpi. Varsinkin tuo terävyyskuva, joka melko armotta paljastaa vääränlaisen gamman.

Esimerkiksi itse säätämäni TN-paneelinen halpis Samsung tuotti melkoista päänvaivaa ja säädinkin sitä ensin näytön omilla "Color Control" säädöillä. Mutta jälkeenpäin tein kalibroinnin uudestaan ja säädin värit 50-50-50, jonka jälkeen käytin näytöohjaimen säätöjä. Muuttuvia tekijöitä ja harmaita hiuksia aiheuttavat myös esim. Win7:ssa eri värienhallintaprofiilit. Omalle Samsungilleni ei kannata päivityksenä saatavaa ajuria edes asentaa koska se kusisi taas jotain.

17. Tämän ohjeen kirjoittaja ei ota vastuuta epilepsiakohtauksista, päänsärystä tai vi**tuksesta joka aiheutuu katsellessa Viewing Angle -kuvaa joka tuo ilmi sen, kuinka p**ka näyttö tulikaan hankittua.

Kehitysideat ja virheistä huutaminen tervetulleita!

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 4. elokuuta 2011 @ 17:36

AfterDawn Addict

20 tuotearviota
_
9. elokuuta 2011 @ 21:42 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ihan hyödylliseltä vaikuttava ohje. Itse olen tähän asti kalibroinut näyttöni EasyRGB:n avulla. Pitääpi kokeilla tätäkin kunhan kerkiää.
afterdawn.com > keskustelu > yleinen keskustelu > käyttäjien tekemät oppaat > näytön kalibrointi silmämääräisesti
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2024 AfterDawn Oy