Nyt sen sitten tein, eli latasin fedoran. Muutaman asian haluaisin vielä tietää.
1. Kun teen sen partitio jutun, niin pääseekö niistä partitioista eroon joskus niin, että kaikki tieto ei tuhoudu? Eli jos tykkään linukasta ja tyhjennän winukka osion niin saako sen osion sitten liitettyä linukan osioon?
2. Mulla ku on vähä noita ohjelmia winukassa. Eli ku kaverit käyttää messengeriä, niin mikä ohjelma olisi sitten minulle hyvä? Käytän myös matlabia ja mathematicaa, ei taida toimii linukal, mut toimiix jos kääntää? Hidastaako paljon?
3. Mikä olis sit hyvä palomuuri ja virustutka?
4. Milläs kattelen leffoja? Kaiken maailman pakkauksia löytyy... ja ne leffat on winukka osiol, et voinko sieltä kaivaa ne?
Kyllä linuxille noita perusohjelmia löytyy ihan hyvin, usein tulee vielä suoraan valmiina.
Kopete ja Gaim on ainakin hyviä Messenger-clienttejä, elokuviin käy vaikka Xine tai Mplayer.
ja niitä leffoja pystyy katselemaan suoraan sieltä windows-osiolta.
Palomuuri on Linuxissa valmiina (ainakin Redhatissa oli) ja itse en ainakaan ole toistaiseksi virusohjelmaa tarvinnut.
viel siitä partitio jutusta. en viitti ennen asentaa ku tiedän et pääseex niist sit eroon? ja pitääkö kaikki sillon tuhota? ja noi matlab ja mathematica, et pitääx mun jotenkin kääntää ku käytän niitä winukka versioita vai onko parempi pitää winukka ja käyttää siinä?
Nii joo.... joku hyvä c++ ohjelmointi ympäristö? ihan semmonen hieno, mis on helppejä ja valikoita...
Noilla ohjeilla pääsee jo todella pitkälle ja saa paremman kokonaiskäsityksen asiasta kuin kyselemällä täältä yksityiskohtia.
Kannattaa säilyttää se Windows, jos tarvitset sille tehtyjä ohjelmia; Windows-ohjelmien ajaminen Linuxilla on välillä hankalaa tai jopa mahdotonta. Linuxille on tehty esim gimp-kuvankäsittelyohjelma, joka on korvannut omassa käytössäni Windowsin vastaavat. Osa Windows-ohjelmista toimii Linuxilla jopa Windowsia paremmin, mutta sen varaan ei kannata paljoa laskea: olen kohdannut suuria ongelmia joidenkin Windows-installerien kanssa Linuxilla. Windows-ohjelmia ei tarvitse kääntää Linuxille, vaan ne voidaan ajaa suoraan apuohjelman wine avulla Linuxissa exe-muotoisina. Kun olet saanut Linuxin asennettua pääset tutkimaan, mitä laajennoksia ja ohjelmia siihen löytyy - yllätyt takuulla!
En ole osioita koskaan Windowsilla käsitellyt, mutta eiköhän niitä silläkin voi samalla tavoin kuin Linuxillakin muokkailla. Eli osoista pääsee eroon, jos luovut Linuxista (epätodennäköistä ;-)). Jos kovalevylläsi on tällä hetkellä ainoastaan yksi osio C-asema, et voi osioida levyä (ja asentaa Linuxia) ennen kuin poistat osion asennusohjelmalla. Tällöin osion data eli Windows häviää.
Ennen kuin asennat Linuxin, varmista että sinulla on toimiva Windows-buuttidisketti ja ota varmuuskopiot tärkeistä tiedostoista. Fedora 2:n asennusohjelma sai kovalevyni solmuun keväällä, mutta bugi on todennäköisesti korjattu 3-versioon.
C++ ohjelmointiympäristö tulee distron mukana, mutta ei se helppokäyttöisyydessä yllä lähellekään Borlandin ja Microsoftin tasoa.