Pari gentoo vinkkiä.
Asennus on helpoita tehdä esim Knoppix live-cd systeemistä,
tai jostain muusta toimivasta linukasta. Näin ei tarvii Gentoo cd:tä ollenkaan. Saa uusimman Stagen ja portagen suoraan netistä. Pääsee selaamaan nettiä ja komennot voi copy & paste systeemillä heittää konsoliin. Googlela löytyy ohjeita. Tärkein juttu on /etc/make.conf asetukset. Kääntäjän optiot & use liput oikein. Samoin sopiva peili ohjelmien lataukseen. /etc/fstab toinen tärkeä filu. Levyliitokset editoitava kuntoon. mc eli midnight commander. Kiva ohjelma konffaukseen ja levyn selaukseen konsolissa. Tuo on yleensä ensimmäisiä jotka asennan.
screen konsoli myös kiva, jos asennus tehdään toisesta Linux systeemistä. Helppo jatkaa siittä, mihin homma jäi.
Osioinnissa kannattaa miettiä kannattaisiko /var hakemistolle tehdä oma osio. Käännökset tehdään siellä. Myös /usr/portage/ kansion paikkaa voi mietiskellä. Sisältää paljon filuja ja on iso. Omalle levylle vai linkki /var tai /temp levylle. Niin systeemi pysyy "siistimpänä"
ufed on kiva use lippujen asettamiseen. Jos KDE systeemin asentaa niin -gnome -gtk -xmms ym lippuja kannattaa pistää. Ja jos on DVD liput sille jne.
Kerneli kannattaa kääntää itse. Kääntyy paljon nopeammin kun turhien ajureiden kääntämiseen ei käytetä aikaa.
KDE:n käännös kestää kauan ja sen voi onneksi tehdä nykyään osissa. Esim #emerge kdebase-startkde kdm konqueror kicker. Ja saa "mini" KDE:n käyttöön. Uusinta KDE 3.4.1 ei kannata asentaa. Siinä on suomen käännöksessä virhe. Kenties jo korjattu. Guitoo on kiva pakettien selaukseen.
Ennen KDE asennusta kannattaa kääntää X ja joku kevyt ikkunamanageri. esim blacbox ja esim firefox selain. Niin pääsee nettiin lueskelemaan laajaa Gentoo dokumentaatiota.
Pitkän säätämisen ja kääntämisen jälkeen gentoosta saa hienon ja luetettavan käyttiksen. Itse en ainakaan vaihtaisi takaisin Mandrakeen tai SuSEen.
Pidetään tämä elossa ja lisätään vinkkejä.
Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 12. kesäkuuta 2005 @ 15:05
|