Tuossa muuta hakiessa sattui silmään tämä vanhahko ketju, mutta edelleenhän se on ihan ajantasainen.
Aika erikoisia väitteitä ketjusta löytyy, olisi hauska kuulla perusteet esim. pakastamiselle.
Asiaa työkseen tutkineen Fran Hoffartin mukaan pisin litiumakun käyttöikä saavutetaan varastoimalla akku n. 40 % varauksella jääkaappilämpötilassa. Näin säilyttäen 3-4 v olisi Li-akulle ihan mahdollinen käyttöikä (virallisesti akun katsotaan olevan tiensä päässä, kun sen kapasiteetista on jäljellä enää 80 %).
Pahinta käyttöiän kannalta taas on pitää akkua täydessä (100 %) varauksessa ja korkeassa lämmössä. Valitettavasti tyypillisesti läppärissä kiinniollessaan akku joutuu juuri lähes huonoimpiin mahdollisiin olosuhteisiin, "tyhmä"laturi pitää sen täydessä varauksessa ja lämpötilakin on yleensä melko korkea. Näissä oloissa hyvänkin akun käyttöikä voisi Hoffartin mukaan jäädä alle vuoteen.
Jos läppärissä on aidosti älykäs lataus (joka antaa kennojännitteen välillä reilusti laskea, eikä pidä sitä aina lähes maksimissaan), koneessa kiinniolevankin akun käyttöikä voi lähes tuplaantua, varsinkin jos samalla pidetään huolta, ettei akun lämpö nouse liikaa.
Latausta nollan Celsius-asteen alapuolella Hoffart ei suosittele, se kuulemma vaikuttaa akun sisäisiin metallointeihin ja voi pahimmillaan aiheuttaa akkuun sisäisen oikosulun.
Myös latauskertojen määrällä ja tavalla on merkitystä. Siksikään akkua ei kannattaisi pitää turhaan koneessa kiinni.
Akun kannalta on eri asia, ladataanko se tyhjästä vai vain puolityhjästä täyteen, tai ladataanko se lähes täyteen vai aivan täyteen. Ja laturin suunnittelullakin on siis vaikutusta käyttöikään.
Latausvirta ei saisi olla kovin suuri (tosin jotkut Li-akkukemiat kestävät suuria lataus- ja purkuvirtoja paremmin kuin läppäreissä tyypillinen litium-kobolttioksidi). Akkua ei saisi koskaan purkaa aivan tyhjäksi (kennojännite menee alle 2.5 V).
Nämä suositukset on siis katsottu Li-akun käyttöiän kannalta. Muut syyt voivat tietysti vaatia hyvinkin erilaista tapaa käyttää ja ladata akkua.
|