User Käyttäjä Salasana  
   
maanantai 28.7.2025 / 00:55
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > yleinen keskustelu > keskustelua uutisista > ex-nokialaisten perustama jolla-yhtiö lupailee uusia meego-puhelimia
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Ex-nokialaisten perustama Jolla-yhtiö lupailee uusia MeeGo-puhelimia
  Siirry:
 
Viestiketjuun kuuluvat käyttäjäkommentit liittyvät tähän uutiseen:

Ex-nokialaisten perustama Jolla-yhtiö lupailee uusia MeeGo-puhelimia

uutinen julkaistu: 7 heinäkuuta, 2012

Nokialla aiemmin N9:n ja MeeGon parissa työskennelleet ovat perustaneet oman yrityksen, jonka tarkoituksena on jatkaa MeeGo-ohjelmiston kehitystä. Jolla-nimen saaneen yrityksen mukaan markkinoille on tulossa myös uusia MeeGo-puhelimia. Jollasta tiedetään toistaiseksi kovin vähän, tietoa löytyy yrityksen Twitter-tililtä ja LinkedIn-sivulta. Yhtiö kertoi Twitterissä, että se ja monet sen ... [ lue koko uutinen ]

Lue uutisartikkeli kokonaisuudessaan ennen kuin kommentoit aihetta.
Kirjoittaja Viesti
Sivu:<123>
Senior Member

3 tuotearviota
_
8. heinäkuuta 2012 @ 01:23 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Itse pidän nimestä, mutta olen samaa mieltä siinä, että tämä on loistava uutinen. Toivottavasti saavat jotain konkreettista ulos ja firma menestyy.

Saa nähdä.
Boss93
Senior Member

10 tuotearviota
_
8. heinäkuuta 2012 @ 02:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kaikkein jännittävintä tässä lienee se, että nyt voidaan nähdä se Nokian "entä jos" tilanne, jossa lopputulos on samaa luokkaa, jos nokia olisi kehittänyt meegoa eteenpäin.
PJL78
Member

2 tuotearviota
_
8. heinäkuuta 2012 @ 10:11 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kumpi, Tizen ja HTML5, joka ei ole kaikenlaisille sovelluksille mielestäni sopiva, vai MeeGo ja oikeat sovellukset ja HTML5... Ei ole vaikeaa valita.
Staff Member

1 tuotearvio
_
8. heinäkuuta 2012 @ 10:23 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@33

Hyvä huomio. Linkki kojattu'd.
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 12:23 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@28
> Esimerkiksi mainitseminasi vuosina vuosina 2004 - 2010, sekä vuonna 2011, Symbian oli kokoajan ehdoton ja ylivoimainen markkinajohtaja.

Niin oli, ja siihen asemaan oli päästy edellisten vuosien aikana tehdyillä oikeilla ratkaisuilla. Noiden vuosien aikana Nokian nykytilanne saatiin aikaan, käsittämättömältä hitaudella ja organisaation pöhöttymisellä, ja mm. sillä että USA:n ja Japanin markkinoille ei päästy millään. Huomaa, että puhuin koko Nokiasta, en ainoastaan älypuhelimista. Varmasti vuosien aikana tehtiin paljon myös oikein, mutta nykytila on vähintään 90% Jorman ja OPK:n käsialaa.

> Lisäksi vuosien 2004 ja 2011 aikana Nokia loi Maemon ja lopulta MeeGon, Mainittuna ajanjaksona Nokia toi Qt:n Maemolle ja Symbianille, sekä lopulta MeeGolle. Ja samalla uudisti symbiania rajusti..

Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2) kuluttajille suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi. Konkurssin partaalla ollut Palm sai ulos uuden käyttiksen ja seitsemän puhelinta noin kolmen vuoden aikajänteellä uuden käyttiskehityksen aloittamisesta. Ja tuloskin oli monessa suhteessa varsin pätevä, ei toki enää pelastanut firmaa.

Symbianin muutokset eivät olleet riittäviä, koska se hävisi markkinaosuutta rajustija tasaisesti vuoden 2007 jälkeen, vaikka samalla keskihinta ja kannattavuus laskivat kuin lehmän häntä.

> Et ilmeisesti tajua asiaa, mutta tuo Jolla-yritys...

Jos aloitat kappaleen solvauksella, en ota loppua tosissani, koska se indikoi vahvasti että sinulla ei ollut mitään asiaa. Jos joskus on, siisti kirjoitustyyliäsi korrektimmaksi.

> Niin ja muuten, varaudu siihen, että vastaan sulle parissa aiemmassa ketjussa kunhan ehdin vastaukseni kirjottaa.

Hyvä! Toivottavasti olet löytänyt jonkun tavan selittää, kuinka Elop aiheutti Symbianin markkinaosuustappion vuosikausia ennen tuloaan Nokialle. Tai kuinka hänen syytään on se, että Linux-puhelimia ei vaan saatu kauppoihin.
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 12:32 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@29
> Kun Apple toi iPhonen markkinoille kolme vuotta Nokian 7710:n jälkeen kosketusnäyttöjen hinnat olivat jo laskeneet ja näyttötekniikkakin oli jehittynyt siinä ajassa.

Ja kun Nokia toi 5800:n ja N900:n markkinoille vuoden ja 2,5 vuotta iPhonen jälkeen käytti se edelleen resistiivistä kosketusnäyttötekniikkaa ja stylusta. Vaikka näyttötekniikka oli kieltämättä kehittynyt, ja kaikki muut ymmärsivät jo missä mennään.

@31
> 7710 jäi ainoaksi Nokian älypuhelimeksi, jossa oli UIQ.

7710:ssa oli Series 90, ei UIQ.
arivesa
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 17:13 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Debatti on palstojen suola.Mennessään nippeleihin,katoaa ymmärrettävyys maallikolta.

Jos tuota käyttistä,kuten sanottiin,tehdään riittävän omalle pohjalle,ei käyttöoikeuskiistoja luulisi syntyvän.

Pidemmällä kuin savolaisten projekti,ryhtymistä vaille valmis.
Mutta hyllyyn asti on pitkä ja kivinen tie.
Onnea matkaan.
mckonen
Junior Member

8 tuotearviota
_
8. heinäkuuta 2012 @ 19:42 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Paras uutinen tällä rintamalla sitten N9:n, paras luuri vielläkin ainakin käyttiksen suhteen...
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 19:57 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@41
> Kuinkas kauan menikään Trolltevhin ostamisesta siihen kun sekä Symbian Belle, että MeeGo saatiin markkinoille?

Noin kolme ja puoli vuotta, jonka aikana Andoid tuli ja meni, ja myös iOS pääsi niskaan hengittämään, ja lopulta ohi, kolme kertaa kalliimmalla(!) tuotteella. Ja Nokian älypuhelinten kannattavuus ja markkinaosuus tippui koko ajan.

Palm teki käyttiksen (WebOS) ja ekan puhelimen (Pre) vajaassa vuodessa vaikka oli *paljon* pienempi ja *pahoissa* rahavaikeuksissa. Sen jälkeisinä vuosina tuli vielä kuusi puhelinmallia, käyttiksen iso remontti ja tablet, vaikka tilanne oli edelleen erittäin ongelmallinen ja HP:n omistukseen siirtyminen ei helpottanut asioita.

Nokian Linux track record on valitettavasti huomattavasti heikompi. 2004-2011, kolme pikkutablettia ja kaksi kuluttajapuhelinta. (lisäksi yksi tai kaksi kehittäjäpuhelinta ja pari canceloitua tuotetta, mutta ne eivät auta)

> Kukaan ei ole kieltänyt sitä, että Symbianin markkinaosuus oli hienoisessa laskussa ennen kuin Elop tulöi taloon

> Alustan markkinajohtajuutta uhannut lasku alkoi vasta Elopin toimien seurauksena, koeta nyt vihdoinkin tajuta se.

Olen pahoillani, mutta numerot ovat kanssasi eri mieltä. Se edellinen graafi ei ilmeisesti kelvannut, koitetaan Gartnerin lukuja:

http://mobilesyrup.com/2011/05/19/gartn...are-in-q1-2011/

Ensimmäisessä neljänneksessä 2011, kun piti Elop puheensa, Androidilla oli 36% markkinasta (kappalemäärissä), Symbianilla enää 26%, ja se oli laskenut erittäin nopeasti (17 prosenttiyksikköä) ja kiihtyen ainakin koko edellisen vuoden, samana ajanjaksona Androidin markkinaosuuden kehitys oli täysin päinvastainen (nousi noin 26 prosenttiyksikköä).

Androidin vahva kasvu sekä Symbianin ja RIM:n lasku korreloivat. Ei vaadi kauhean suurta loogista hyppäystä olettaa niiden välillä olevan jonkinlainen kausaatio.

Symbianin suunta oli siis täsmälleen sama sekä ennen että jälkeen strategiamuutoksen, joka ilmoitettiin kesken Q1/11, muttei ehtinyt juurikaan vaikuttamaan sen neljänneksen toimituksiin.

> Mikäs solvaus se muka on, jos sanot ettet tajua asiaa, kun siltä kerran vaikuttaa? Miettisit mitä sanot.

Sulla on nyt possessivisuffiksit niin pahasti solmussa, että lienee paras olla sanomatta mitään..

> Ennen Elopin tuloa taloon Symbian oli edfelleen ylivoimainen markkinajohtaja, jätät täysin tahallasi sen asian huomiotta.

Ei ollut edes kappalemäärissä, Android oli jo mennyt menojaan. Ja rahassa mitattuna, sekä liikevaihto että liikevoitto, Apple oli mennyt myös ohi (Q1/2010 älypuhelinliikevaihdossa, liikevoitossa tietenkin jo aiemmin).

Ja Symbian olisikin ollut juuri ja juuri Androidin edellä, liikesuunta on paljon tärkeämpi kuin prosentti sinne tai tänne. Nokian kokoinen laiva kääntyy hitaasti, kun puhelinprojektit kestävät noin pari vuotta (Lumiat olivat supernopeita Nokian mittapuulla). On selvää että Ihmemieskään ei hommaa muutamassa kuukaudessa käännä yhtään mihinkään, edeltäjien eväitä on pakko syödä aika pitkään.

> Ennen Elopin tuloa taloon Symbianin markkinaosuus ei kuitenkaan ollut sellaisessa laskussa, jota ei olisi pystytty pysäyttämään uudustetun Symbianin avulla.

Viittaan edellä antamaani linkkiin.

Nokian hallitus oli kanssasi eri mieltä, ja heillä kuitenkin oli käytössään paljon tarkemmat myyntitiedot ja tiedot tulevista omista tuotteista, kuin mitä meillä kummallakaan on. Samaan aikaan halpis-Androideja tuli joka tuutista ja ne hakkasivat S^3-laitteet, puoleen hintaan tai alle.

Ja liiketaloudellisesti myös Symbiankehityksen kustanukset olivat ongelmallisen suuria suhteessa saavutettuun kilpailukykyyn.

> Se miksi niitä ei saatu markkinoille johtuu yksinkertasesti siitä, että kehitys vaatii oman aikasa, aivan samalla tavalla kuin symbianin kohdalla. Linux on pääasiassa työpöytä- ja palvelinkäyttis. Sen varaanälypuhelimen rakentaminen vaati paljon kehitystyötä. Muistutan nyt tässä, että eipä kovin moni muukaan valmistaja ole tuonut markkinoille Linux-puhelimia. Androidia en laske tähän mukaan, koska se on tehty Javalla aivan alimmantason osia lukuunottamatta.

Lievästi selityksen makua. Nokia kuitenkin teki tätä työtä viimeistään vuodesta 2004 lähtien. Jos Android onnistuu hommassa nopeammin (2003-2008) ja paremmin tekemällä käyttäjälle näkyvän tason Javalla ja WebOS tekemällä sen HTML:lla, onko ymmärrettävä GTK:n ja sittemmin Qt:n olleen vääriä työkaluja tuohon tarkoitukseen?

Ja taisi Applekin onnistua vastaavassa liikkeessä, iOS:n sisuskalut ovat pitkälti samat, toki riisutut, kuin mitä OS X:n, joka on Unixin sukua, kuten Linux ja pääasiassa työpöytäkäyttis. (Linusin mielestä OS X:n kernel on ihan paska teknisesti, ja Linus linee ihan oikeassa). UI-puoli on vedetty jokseenkin uusiksi, toki alustoilla käytetty kieli ja UI-frameworkin filosofia ovat hyvin samankaltaisia.

> Qt vaati paljon työtä ennenkuin se soveltui mobiililaitteissa käytettäväksi

Kuitenkin:

"As of 2006, Qtopia was running on several million devices, including 11 mobile phone models and 30 other handheld devices" (Wikipedia, Qtopia)

Miksi jotkut onnistuivat siinä jo 2006, mutta Nokia ei? Vai oliko maailma muuttunut jotekin tuossa välissä?

> Ja Qt vaati työtä. Qt oli erinomainen frameworkki jo kun Nokia osti sen, mutta Qt oli sillon suunnattu työpöytäkäyttöön.

Eli Qt oli sittenkin väärä hevonen, jota jouduttiin elvyttämään vuosikausia kuntoon tallissa, ja samalla muut laukkasivat ohi?

> Sen takia piti luoda kokonaan uusi QtQuick ja QML-kieli. Kaikkeen tähän kului aikaa, ja se aiheutti sekä Symbian Bellen että MeeGon viivästymisen. mutta työ kannatti sillä lopputulos on erittäin hieno sekä Symbianissa, että Meegossa.

Näinhän sinä aina muistat mainita. Antaisitko muutaman esimerkin niistä hienoista QML-sovelluksista, jotta voisin saada paremman kuvan Symbianin sovelluksista?

> Sinä et yksinkertasesti tunne asioita, joita näiden vuosien aikana on tapahtunut, joten jospa olisit puhumatta sellasesta mistä et mitään tiedä. Minä taas olen seurannut tätä kehitystä kokoajan, joten on täysin naurettavaa että sun pitää jarkuvasti olla MUTU pohjalta väittämässä vastaan joka asuassa

Luvut eivät ainakaan valehtele, viittaan aiempaan linkkiini. Minulla on aika hyvä käsitys mitä puhelinmarkkinalla on tapahtunut, ja minulla on erittäin hyvä käsitys Nokian vuosien 2006-2011 älypuhelinmalleista.

En ole missään vaiheessa väittänyt etteikö Nokialla olisi tehty asioita. Fakta vaan on, että ei ole tehty oikeita asioita, oikeaan aikaan, oikealla hinnalla ja tarpeeksi nopeasti. Jos olisi, niin ei oltaisi tässä. Ja syy ei missään nimessä ole rivi-insinöörin vaan firman strategian ja sen toteutuksen. Nokia oli usein tyytyväinen ollessaan seuraaja, se kuroi rautauutuudet (ohuet puhelimet, läppäpuhelimet) kiinni vähän ajan kuluttua ja jatkoi myynnillisesti markkinajohtajana. Kun internetpuhelimet ja niiden mukanaan tuoma softamullistus tapahtuivat, ei samaan enää pystytty riittävän nopeasti.

Kalenterikaan ei valehtele, Symbian ja Maemo/Meego upposivat pääosin ennen Elopin tuloa taloon. Iso laiva kääntyy hitaasti, projektit ovat pitkiä niin softa- kuin rautapuolellakin.
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 20:19 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@45
> > Vuosina 2004-2011 saatiin aikaan ainoastaan kaksi (2)
> > kuluttajille suunnattua Linux-puhelinta. Täysi katastrofi.

> Se oli 2009-2011, katastrofia tuosta on vaikea nykiä, ei kai niitä ollut
> tarkoitus isoja määriä edes tuupata , ennen Winliittoa, tosin tuo jälkimmäinen
> tuli sen jälkeen

Nokian Meegokehitys alkoi arvatenkin 2004. Maailman suurin puhelinvalmistaja kehitti mobiilia Linux-alustaa muttei saanut sitä vuosikausiin yhteenkään puhelimeen. Kun siitä vihdoin vuosien hinaamisen jälkeen ymmärrettiin alkaa tekemään Nokian tulevaisuuden alustaa, onnistuttiin homma sössimään täysin.

Samaan aikaan kilpailijat (Android, iOS, jopa WebOS) tekivät enemmän tai vähemmän samantyyppisiä ratkaisuja ? täysiverinen Unix-kerneli ja moderni framework mobiililaitteessa ? ja kaappasivat sekä voitot että markkinaosuuden. Mikä olisi parempi sana kuvaamaan hommaa kuin katastrofi?

Ja ihan sama sana kuvaa RIM:n puuhia. Vähän plussaa, että sillä ei ollut omaa modernia mobiilialustaa jonka päällä istua, toisin kuin Nokialla, vaan joutui ostamaan pohjan ja jatkokehittämään (tulee ulos joskus, jos tulee). Iso miinus siitä, että se tajusi realiteetit vuoden tai pari myöhemmin kuin Nokia. Jos on täysin tajunnut vieläkään, nykyisen CEO:n lausahdukset ovat olleet mielenkiintoisia.
arivesa
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 20:20 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
@47:
Pitäisi tiivistää.
Puhun ,tietty vain omasta puolestani,mutta juttusi on liian pitkä,tullakseen luetuksi päästä päähän.

En halua kiistää analyysiäsi menneestä tai mistään.
Silti,"not good read".Haittaa viestiäsi,etkä ole ainoa täällä.

Useimpien focus on(pitäisi olla)tulevassa.Oikeastaan ainoa jännä.
Ja ainoa muutettavissa oleva.
Mainos
_
__
 
_
arivesa
Senior Member
_
8. heinäkuuta 2012 @ 20:30 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
En pidä esim.venäläisistä paska-päätteisistä sukunimistä.Suomalaisena.

Jolla ei ole huono nimi,maailmalla.
Kukaan ei äännä tyystin väärin,tuskin myöskään negatiivisia piilomerkityksiä missään? Kuten Lumia:lla?

Suomessa tarkoittaa pelastusvenettäkin pienempää souteluvehjettä. Muualla ei varmaankaan juuri mitään.
Paha keksiä kaikkialle sopivia,eli kaiketi lopulta aika hyvä?
 
Sivu:<123>
afterdawn.com > keskustelu > yleinen keskustelu > keskustelua uutisista > ex-nokialaisten perustama jolla-yhtiö lupailee uusia meego-puhelimia
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy