Elikkäs ajattelin tossa vähän ajan päästä ostaa läppärin, mikä pystyy toistamaan DVDitä. (Eli siis tehot olisi jotain ~500mhz, jne.)
Nyt ajattelin laittaa siihen linuxin, joka olisi mielellään suomenkielinen (ei pakko), helppokäyttöinen (jos mahdollista red hat pohjainen, että .rpm toimii), Ei tarvitsisi kikkailla paljoa, että saa DivX ja XviD -videot näkymään, eli helppo asentaa ohjelmia/kodekkeja.
Huh... Vähän alakanttiin. Lisäksi muistimäärä on vieläkin ratkaisevampi, mutta kaipa tuollaisella saa homman sujuvasti toimimaan. Näyttökortillakin on oma merkityksensä.
SuSE ei kai ole noita keveimpiä jakeluja, joten en sitä enkä muutamia muitakaan laajoja jakeluja suosittelisi (Voihan noita jakeluja tosin "riisua").
Viitseliäisyyttä rakentaa pieni räätälöity järjestelmä ja kone olisi taatusti kelvollinen. Slackwaresta (VectorLinux) ja Debianista (tai sen johdannaisista) saa kätevän kokonaisuuden.
Kannattaa kokeilla koneella muutamaa Live-CD -versiota kuten Slax, Mepis ja ehkä Knoppix (onhan noita muitakin). Lataamalla Slax tai Knoppix muistiin (käynnistysvipu toram tms.) voi LiveCD:n poistaa asemasta ja käyttää DVD-asemaa kokeiluissa.
rpm:ää nykyisin käytetään esim. Fedorassa olevalla yum:illa, vastaava systeemi on Debianissa apt, jota mm. nykyisin myös VectorLinux käyttää... (SuSE:ssa ja Mandriva on omat vastaavat). Joten ohjelmien asentaminen on nykyisin varsin helppoa jakelussa kuin jakelussa.
No perkule ku en muistanu yhtään vectoria. Tosiaan jos semmoisen ostan joskus loppukesästä, kokeilen ekana tota vector linuxia. Mistäs ton saisi helpoiten, ja mikä, kun menin tuonne puolan FTP servulle, ja siellä oli Dynamite, GX ja Soho -versiot. Mikä näistä vai ei mikään?
Joo tota noin. Asensin ton vector linuxin nytte sitten tähän pöytäkoneeseen, ja ongelmia tuli pari. Eli olisiko pitänyt itse tehdä swap -osio ja Root -osio? Tein vain linuxille yhden Root -osion, kun luulin että osaa itse tehdä Swapin, niinkuin SuSE. Noh. jatkoin asennusta ja katsoin. Kun pääsin ensimmäiseen loginiin, hiiri, eikä näppis toiminut, vaikka ne oli asennuksessa toiminut hyvin. Eli siis vaikuttiko tuo Swap siihen? Eikö se ole se virtuaalimuisti.
Quote:kun luulin että osaa itse tehdä Swapin, niinkuin SuSE.
Linux on niin järkevä käyttöjärjestelmä, että se tekee ihan niinkuin käyttäjä haluaa. Eikä siis tee mitään käyttäjän tietämättä.
Useimmat Linux-jakelut käyttävät löytämäänsä swap-osiota, jos käyttäjä antaa siihen luvan.
Jos sinulla ei ole swap-osiota, suosittelen uudelleenasennusta. Swap-osio voidaan tosin (hätätilassa) korvata swappi-tiedostostolla.
Quote:Joo tota noin. Asensin ton vector linuxin nytte sitten tähän pöytäkoneeseen, ja ongelmia tuli pari. Eli olisiko pitänyt itse tehdä swap -osio ja Root -osio? Tein vain linuxille yhden Root -osion, kun luulin että osaa itse tehdä Swapin, niinkuin SuSE. Noh. jatkoin asennusta ja katsoin. Kun pääsin ensimmäiseen loginiin, hiiri, eikä näppis toiminut, vaikka ne oli asennuksessa toiminut hyvin. Eli siis vaikuttiko tuo Swap siihen? Eikö se ole se virtuaalimuisti.
Tarvitset ainakin seuraavat osiot (siis järkeväsi partitiodessa);
/swap (~2*päämuisti... eli 512MB varmasti piisaa)
/boot (100Mt)
/ (~2-10Gt riippuu mitä aiot asennella)
/home (loput)
jos haluat kikkailla, niin voit tehdä myös seuraavat osiot;
/var
/temp
Itselläni on tuola nurkassa pena-233 32Mt muistilla ja vector-linux on sisällä... ja toinen vastaava kone on käytössä, muistia 96Mt. Tuohon kokeilin huvikseni ennen debianin asennusta ubuntua siihen. Gnome tuntui pyörivän ihan ok, mutta en tosiaan ajanut mitään ihme ohjelmia, kuhan kokeilin että miltä äksä näyttäisi :)