Helppo asia jälleen kerran mutta mikä menee vikaan...
Yritin asentaa Openoffice 2.0:lan. Ei ihan onnistunut:( Jos joku haluaa pistää idioottivarmat lyhytohjeet niin mielelläni luen ne mutta muuten alla näkyy mikä on ongelma.
Ensin latasin 2.0:lan, purin paketin ja sitten annoin komennon "rpm -Uvih *rpm". Käsitin nettistä luetuista jutuista, että näin helposti asia hoituisi?
Innostuksissani jätin entisen version poistamatta. Tämän jälkeen yritin Yastilla poistaa vanhan version (herjasi jotain konfliktista). Tämä poistamattomuus oli varmaan ongelma? Olisiko tähän mitään yksinkertaista komentoa millä sais ko. ohjelman poistettua? Yast herjaa...
Tämän jälkeen vissiin tuo "rpm-Uvih *rpm" riittää?
Sormi menee heti suuhun, jos ei Yastilla saa asennusta tehtyä.
Olen lukenut ja selannut mutta en ole löytänyt vastausta näihin seikkoihin:
Miten saan helposti openofficen vanhemman version pois koneelta? Yastin removing tökkii.
Haittaako se, että yritin asentaa 2.0:lan jo ennen edellisen poistoa? Pitäisikö tehdä jotain tämän vuoksi?
Ketuttaa, kun pitäisi olla niin helppo asentaa. Asennukseen ovat käyttäneet myös "rpm -Uvh *.rpm desktop -integration/*suse*", voisiko joku selventää mitä tuo desktopista eteenpäin tarkoittaa tarkalleen?
Ihan yleisenä ohjeena: käytä sitä versioita ohjelmasta, joka on tarjolla repositoryissäsi. Uudet versiot tulevat tarjolle, kun ne on riittävästi testattu ja toimiviksi havaittu.
Jos haluat "testata" uusinta uutta, lisää repoihisi palvelin, josta saat testikamaa ja asenna uusinta, vähemmän testaamatonta softaa. Yleensä nuo toimivat kyllä ihan ok., mutta on mahdollista, että saat järjestelmästäsi epävakaan.
Rpm on rpm-pohjaisten jakelujen paketinhallintasofta. Rpm:llä on useita vipusia kuten -f eli freshen, joka päivittää jo asennetun softan. Jos ohjelmaa ei ole asennettu, ei ohjelmaa asenneta.
Vipusesi U - update päivittää olemassaolevan softan, mutta jos ohjelmaa ei ole asennettu, se asennetaan. Jos riippuvuudet eivät täyty, ei ohjelmaa asenneta - ilman pakkotoimia (ei missään tapauksessa suositeltavaa, jos et tiedä, mitä olet tekemässä).
Yast on rpm:n päälle kehitetty ohjelma, joka osaa huolehtia myös ohjelman vaatimista riippuvuuksista siten, että se noutaa ja asentaa tarvittavat, ohjelman vaatimat lisäpalikat.
Ymmärrän, että ei ole paras vaihtoehto laittaa vielä uusinta versiota, kun sitä ei ole vielä ehkä testattu riittävästi (Suse 10:ssä mukana on käsittääkseni jo openoffice 2.0). Openoffice 2.0:ssa on muutama niin hyvä ominaisuus, että hyöty ylittää riskin. Esimerkkinä tästä on tiedostojen avautuminen. Nyt openoffice 2.0 käyttäjät saa avautumaan oikein MS-officella tehtyjä tiedostoja, joita minä en saa auki oikein. Tämä taaskin murentaa rintaman, joka vaatii aina tekstit esim PDF:änä. Esim. Ubuntua käyttävä kaveri asensi uuden openofficen ilman ongelmia netistä löytyvien ohjeiden avulla. Tämän vuoksi jääräpäisesti yritän asentaa 2.o-versiota.
Aiheeseen liittyen vielä kysymys. Onko odotettavissa jotain muuta jakelu "tapaa" kuin rpm-paketti, kunnes esim. Susen kehittelijät ovat testanneet ja vakaaksi todenneet tämän uuden openofficen version?
Edelleen otan mielelläni vastaan myös ohjeita, jos jollakin sattuu löytymään, kuinka Openoffice 2.0 asentuu vimosen päälle Suse 9.2:seen. Sain Yastilla entisen openofficen pois ja uusi versio "asentui" komennolla "rpm -Uvih *rpm" mutta vielä pitäisi saada ilmestymään "työpöydälle" tämä ohjelma. Aiemmin löytämäni "rpm -Uvh *.rpm desktop -integration/*suse*" ei ole vissiin oikea toimenpide, ei ainakaan minulla toiminut.
Vielä vastaan itselleni, jos joku toinenkin tollo sattuu samaa asiaa ihmettelemään.
Eli onnistuin asentamaan OpenOffice 2.0:lan. Piti vain ensin antaa komento rpm -Uvih *rpm siellä hakemistossa mihin paketit purin ja sitten oli vielä alikansio desktop-integration missä piti kirjoittaa rpm -Uvih *rpm desktop-integration/*suse* ja sitten alkoi pelittämään.
Lienee olemassa vipu, jolla saa paketit asentumaan myös ko. kansion alikansioista mutta näytti toimivan myös tuohon tapaan.
Tuntuu lyhyellä testauksella toimivan ihan ok. Aika näyttää. Nyt kuitenkin aukeaa word-tiedostot ja myös odt:t, joita on alkanut ilmestymään heti 2.0:lan ilmestymisen jälkeen. Minä en ainakaan taida päästä eroon siitä, että joudun lukemaan/muokkaamaan kaikenlaisia formaatteja.
man rpm. Vipu -U päivittää tai asentaa olemassa olevan ohjelman. -v näyttää (verbose), -h näyttää kivat #### -asennuksessa - ... kuinka ollakaan vipunen -i Installa asentaa...
Vipu -U ja -i ovat täysin vastaavat. -i asentaa paketin oli sitä olemassa tai ei.
Jos vanhempi versio on olemassa, kannattaa toki käyttää -U vipusta. Tavalliseen uuden ohjelman asentamiseen käytetään vipusta -i. Lisäksi on muistettava, että on olemassa vipunen -F. Se päivittää olemassaolevan ohjelman, mutta jos ohjelmaa ei ole, ei mitään asenneta.
Hetki harkintaa ja ehkä noiden eri vipusten salaisuus paljastuu...