Ajattelin asentaa kannettavaan Gentoo 2006.0, siinä on tällä hetkellä ubuntu, winxp ja grub bootloaderina. Voinko suoraan asentaa Gentoon osion päälle jossa ubuntu sijaitsee? Ja jos teen näin niin tunnistaako Grub automaattisesti muutoksen ja lisää gentoon bootloaderiin?
En viitsisi mennä sähläämään ennen kuin tiedän hieman tarkemmin.
voit tietysti tyhjentää ubuntun osiot ja käyttää niitä asennuksessa, mutta huom! gentoossa tehdään lähes kaikki käsin, esimerkiksi grubin konffiminen ja asennus, eli windows xp ei valikkoon ihan itestään tule (ellei nykyinen installeri osaa, mut mitä kuullu niin se toimii välillä ja välillä ei)
tutustu http://www.gentoo.org/doc/fi ennenkuin aloitat asentamaan, gentoo EI ole niinkuin ubuntu, vaan huomattavasti 'vaikeampi', eli jos asennat xorgin (graaffinen tila) niin sinä konffit sen itse jotta saat sen käyntiin jne.
Quote:Voinko suoraan asentaa Gentoon osion päälle jossa ubuntu sijaitsee?
Asennuksen yhteydessä "formatoit" eli teet tiedostojärjestelmän ko. osiolle, eikä Ubuntua enää levyltä löydy. Omat data-tiedot kannattaa tallentaa jonnekin muualle talteen.
Quote:tunnistaako Grub automaattisesti muutoksen ja lisää gentoon bootloaderiin?
Ei lisää mitään. Kukin boot-loaderin uusi asennus asentaa uuden bootloaderin oman esim. /boot/grub/menu.lst (grub.conf) mukaan. Osa jakeluista lisää automaattisesti tai kyselemällä muita löytämiään käyttöjärjestelmiä valikkoonsa, osa taas ei edes sitä.
Menestystä vain Gentoosi kanssa - se on varsin poikkeuksellinen jakelu ja nimenomaan tuulahdus ajoilta, jolloin kaikki ohjelmat käännettiin ja konfiguroitiin lähdekoodista alkaen.
Kyllä se gentoo asentuu parhaiten manuskan ohjeita seuraten. Aikaa kannattaa varata koko viikonvaihde. Jos asentaa esikäännetyistä paketeista säästyy aikaa. Gentoon graafinen installeri kannattaa jättää väliin. Knoppix cd on kivampi. http://www.gentoo.org/doc/en/altinstall.xml. En ihan varma onko ajantasalla. Jos on Knoppix CD jo olemassa mitään Gentoo asennuslevyä ei tarvii ladata ja polttaa. Se piisaa kun lataa sopivan stage paketin ja purkaa sen.
Tärkein tiedosto on /etc/make.conf, jonka asetukset täytty olla kunnossa, että systeemi kääntyy oikein. ufed on kätevä ohjelma use lippujen asettamiseen. Onnea vaan yritykselle, jos eka kerta menee pieleen niin ei kannata masentua vaan yrittää uusiksi...
Viimeksi kun asensin stage1 jäi muutamia paketteja kääntymättä. Suosittelen stage3 asennusta vasta-alkajalle ja ne asennusohjeet kannattaa vaikka tulostaa jos on mahdollsuus.
Ja /home osio ehdottomasi omalle osiolle!!!
Helpottaa kummasti Linukan vaihtoa.
Quote:Viimeksi kun asensin stage1 jäi muutamia paketteja kääntymättä. Suosittelen stage3 asennusta vasta-alkajalle ja ne asennusohjeet kannattaa vaikka tulostaa jos on mahdollsuus.
Stage1 on tunnetusti rikki, siksi nykyään ainoa tuettu ja asennusohjeiden mukainen on stage3 (ja emerge -e system).
Topicin aloittajalle tosiaan suosittelen perusteellista harkintaa ja ennakko tutkimista gentoosta ennen kuin alkaa asennusta runnomaan. Ubuntulla ja Gentoolla on melko vähän yhteistä.
Tuo viikonloppu ensikertalaiselle on aika rankasti alimitoitettu ajantarve. Viikko on paljon realistisempi. Osaavallekkin menee helposti 2 vrk pelkän järjestelmän pystyttämiseen, (riippuen ihan konetehosta ja ajaako emerge -e system*), ja tuollaisella koneella ei vielä tehdä mitään.
*ilman emerge -e system nopeeseen koneeseen saa perusjärjestelmän noin 4h pystyyn jos tietää _tarkkaan_ mitä tekee.
ps. Gentoon graafinen installeri ei todellakaan toimi atm.
Quote: Tuo viikonloppu ensikertalaiselle on aika rankasti alimitoitettu ajantarve. Viikko on paljon realistisempi. Osaavallekkin menee helposti 2 vrk pelkän järjestelmän pystyttämiseen, (riippuen ihan konetehosta ja ajaako emerge -e system*), ja tuollaisella koneella ei vielä tehdä mitään.
Tuo on ihan totta. Koko viikonvaihteella tarkoitin, että siinä et sitten juuri muuta tehdä kuin haukataan välillä näkkileipää ja nukutaan isompien käännösten aikana. Silloinkin saa korkeitaan perussysteemin, ehkä myös X:n ja jonkun kevyen ikkunamanagerin esim. blackbox ja firefoxin käyttöön (binaariversio). Ehtiihän sen sitten kääntämään myöhemmin lähdekoodista. KDE on niin monessa paketissa (yli 300??) että siinä menee sitten seuraava viikonvaihde, kun miettii mitä kääntää ja mitä jättää pois. OO:ta ei ehkä kannata ruveta kääntämään. Säätäminen ei oikeastaan lopu koskaan... Aina sitä jotain keksii mitä pitäsi parantaa kun vaan jaksaisi. Itse en nyt ole oikein tyytyväinen fonttehin, kun tuossa kokeeksi katsoin Ubuntua, musta se piirtää nätimmät fontit näytölle. Gentoossa on vaan kaikki itsestä kiinni, mitään ei tuleh helposti ja automaattisesti.
Kyllä perussysteemin saa alle 4 h pystyyn, jos on kopiot make.conf, fstab, kernel config ym tärkeistä tiedostoista edellisestä asennuksesta, jos sen emerge -e system jättää väliin. Ei kernelin kääntö kovin kauaa vielä, jos siitä osaa tiputtaa turhat pois.