Itse haeskelin aikoinaan myös "sitä parasta" yhdistelmää.
Lopputuloksena oli että kaappaukseen käytettävä softa ei vaikuta kuvan laatuun kun kaapataan DV-avina (kuten Japsu1 jo kehoittikin). Editointi luonnollisesti DV-avina. Erot syntyvät mpeg2-pakkauksessa, ja päädyin sitten vertailemaan mpeg2-pakkereista Pinnaclen Studio 9, TmpgEnc plus 2.5, Canopus procoder 2, Cinemacraft SP ja Adobe Premiere pro v.7.
Mpeg2-pakkaukseen vaikuttaa suuresti lähdemateriaali eli onko video kuvattu käsivaralta jolloin siinä on pientä heilumista kokoajan, tai sisältää muuten vaikeasti pakattavaa kuvaa (nopeaa liikettä, vettä ym..). Kunnolliseen laatuun pääset takuuvarmasti kun laitat yhdelle levylle vain maksimissaan tunnin videota, levythän ovat halpoja.
Kuitenkin itselläni oli käytännön syistä tarve saada huomattavasti enemmän materiaalia yhdelle levylle, jolloin pakkaus vaikutti suuresti kuvan laatuun. Em. pakkereista parhaaseen ja samaan laatuun yltivät mielestäni Canopus ja CCE, joista ensimmäiseen päädyin sen luonnollisempien värisävyjen takia. Muissa pakkereissa kuvaan tuli selvästi enemmän varjoja ym. häiriötä.
Tein testin kaikkien pakkereiden "parhailla" asetuksilla ja kaikille sama bittivirta (suht alhainen eli 4500-6000 vbr). Sen jälkeen kaappasin saman framen jokaisesta pätkästä ja vertasin yksityiskohtia niiden välillä.
Nyt täytyy muistaa että nuo "virheet" hyppäävät silmille suurennetusta still-kuvasta, mutta normaali televisiosta katsottuna niitä ei yleensä edes huomaa.
Yhteenvetona voin yhtyä Japsu1:n neuvoon että riittävää laatua saa yleensä näillä suht helpoilla all-in-one -softilla esim. Pinnaclella, kunhan et yritä laittaa liikaa yhdelle levylle.
Jos kiinostusta ja intoa riittää voin kuitenkin suositella ainakin kokeilemaan tuota pitkää kaavaa: kaapaus (millä tahansa) -> editointi (esim. pinnacle studio tai adobe) -> bittivirran laskeminen (netistä löytyy ilmaisia) -> kuvan ja äänen pakkaus (esim. joku edellä mainituista) -> menut, chapterit ja authorointi (esim. DVDLab) jne..
|