Http File Server on yksinkertainen http-palvelin, jolla voidaan helposti ja nopeasti asettaa tiedostoja ja kansioita koneelta ladattavaksi internetin kautta. Ohjelman voi ladata ilmaiseksi sen kotisivuilta osoitteesta http://rejetto.com/hfs/ HFS on valmis käytettäväksi heti latauksen jälkeen, asennusta tai muutä säätöä ei tarvita. Ainoastaan palomuurista täytyy sallia ohjelmalle yhteys sellaista kysyttäessä.
--- Tiedostojen tai kansioiden jakaminen --- Tiedoston tai kansion jakaminen tapahtuu tiputtamalla se ohjelman vasemman puoleiseen valkoiseen laatikkoon tai valitsemalla laatikossa toisella napilla Add file tai Add folder. Kansiota lisättäessä ohjelma kysyy vielä Real- vai Virtual folder, mihin on hyvä vastata aina Real folder. Tämän jälkeen tuota tiedostoa tai kansiota klikkaamalla ohjelma näyttää Address-palkissaan sen osoitteen, jonka sitten voi lähettää vastaanottajalle. Tämä voi ladata jaetun tiedoston avaamalla tuon osoitteen nettiselaimellaan.
Vastaanottajan avatessa jaetun kansion osoitteen, avautuu nettiselaimeen lista kaikista tuon kansion tiedostoista kokoineen ja latausmäärineen.
Kansion "New folder" tiedostolistaus nettiselaimessa. Kuvassa mukautettu (suomennettu - lataa täältä) template ja lisäksi asetettu kommentteja, Uusi-tagit käytössä ja mahdollisuus tiedostojen lähetykseen temp-kansiossa. Hide-toiminnolla piilotettuna myös yksi tiedosto ja 2 kansiota, joista toinen lisäksi salasanasuojattu. :P
--- Turvallisuus --- Oletuksena HFS käyttää porttia 80, jota käytetään normaalisti http-liikenteessä. Oletuksena HFS myös jakaa kaiken tiedon ilman salasanoja tai muita suojauksia, joten kuka tahansa ulkoiseen IP-osoitteeseesi nettiselaimella yhdistävä näkee suoraan kaikki jaot. Jos IP:si on esimerkiksi 80.21.53.129, voidaan jakoihisi päästä osoiteella http://80.21.53.129. Tietoturvan parantamiseen löytyy monta hyvää keinoa:
1) Käytettävän portin vaihto HFS:n käyttämä portti näkyy ohjelman yläosassa kohdassa Port. Sen voi vaihtaa klikkaamalla sitä ja kirjoittamalla ruutuun haluamasta portin, esimerkiksi 1234.
Kun HFS ei toimi enää samassa portissa, muuttuu osoitekin muodosta http://80.21.53.129 muotoon http://80.21.53.129:1234 eli osoitteen loppuun tulee lisäys :portti. Tällöin jaetut tiedostotkin löytyvät osoitteella http://80.21.53.129:1234/kansio/tiedosto.abc
2) Käyttäjänimi ja salasana Jaetuille kohteille voi asettaa jokaiselle haluamansa käyttäjänimen ja salasanan klikkaamalla niitä hiiren toisella näppäimellä ja valitsemalla Set user/pass. Tällöin tiedostoa ei voi ladata tai kansiota selata antamatta tuota määrättyä salasanaa. Ohjelmaan voi myös asettaa pysyviä käyttäjänimiä salasanoineen, jolloin rajoitusten antaminen jaetuille kohteille on nopeampaa. Tämä tapahtuu valitsemalla Menu > Other options > Users.
3) Hide-toiminto Mikä tahansa jaettu tiedosto tai kansio voidaan piilottaa listauksista klikkaamalla sitä hiiren toisella näppäimellä ja valitsemalla Hide. Tällöin tiedostoon tai kansioon pääsee käsiksi vain kirjoittamalla sen koko nimi selaimen osoite-kenttään.
4) IP-osoitteiden karsiminen Valitsemalla (Expert-tilassa) Menu > Accept connections on > x.x.x.x voidaan rajoittaa pääsy HFS:ään vain haluttuihin IP-osoitealueisiin. Tällöin muista osoitteista ei ole mahdollista yhdistää. Tätä voi hyödyntää, jos esimerkiksi haluaa HFS:ään pääsyn vain lähiverkon (192.168.x.x & 10.100.x.x) tai Hamachin (5.x.x.x) osoitteista. Tällainen vastaava rajoitus voidaa toki määrätä myös palomuurista luotetun verkon määrittämisellä.
Salasanalla, vaihdetulla portilla ja piilotuksellakin suojattuun kohteeseenkin voidaan kuitenkin antaa suora linkki muokkaamalla osoite muotoon käytnimi:salasana@osoite:portti/jaetturesurssi eli esimerkiksi http://jaska:hD63ks00a@80.21.53.129:1234/kansio/tiedosto.abc. Expert-tilassa HFS antaa tällaisen osoitteen suoraan, kun kohdetta klikkaa toisella näppäimellä ja valitsee Copy URL with password > (Luotu käyttäjänimi). Tämän muotoisia osoitteita ei tosin voi avata Internet Explorerissa.
--- Mahdolliset ongelmat --- * Suurin este ohjelman toimimiselle ovat palomuurit ja NAT:it. Mikäli olet NAT:in takana eli et ole suoraan yhdistettävissä, eivät muut voi mitenkään pyytää tiedostoja sinulta. Tällöin sinun täytyy avata modeemistasi HFS:n käyttämä portti, jotta suora yhdistäminen onnistuisi. Tähän löytyy ohjeet modeemityypeittäin osoitteesta PortForward.com. Valitse vain modeemisi ja tämän jälkeen "HFS - Http File Server". Sivulta voi myös ladata ohjelman nimeltä PFConfig, jolla asetusten muuttamisen väitetään tapahtuvan automaattisesti. Mikäli NAT:in ohitus ei ole mahdollista, voidaan käyttää apuna Hamachia, joka osaa luoda virtuaalisen lähiverkon useimpien NAT:ien läpikin. HFS osaa itse tarkistaa toimintansa kun valitset Menu > Self Test
* Firefox ei suostu yhdistämään osoitteisiin joissa käytetään jotain muuta porttia kuin http-liikenteessä yleensä. Tällöin vaihtoehtoja ovat "turvallisten" porttien (esim. 80,81,8080, 8900...) käyttö, firefoxin turva-asetusten muokkaaminen tai Opera.
--- Lisäominaisuudet --- Http File Serveristä löytyy valtavasti lisäominaisuuksia huomattavasti monipuolisemmankin portaalin rakentamiseen, mutta niistä en nyt ala sen tarkemmin kertomaan. Jotta kaikki ominaisuuden saisi näkymään, täytyy oikeasta yläkulmasta valita Easy moden sijaan Expert mode. Tärkeimpiä toimintoja ovat Menu > Save file system ja Menu > Load file system, joilla voidaan tallentaa tiedostoon kaikki määritetyt tiedostojen ja kansioiden jaot ettei niitä tarvitse asettaa uudelleen aina ohjelman sammutuksen jälkeen. Menu > Start/Exit-valikosta löytyvät Auto-save VFS on exit ja Reload on startup VFS file previously open on myös hyvä valita, jotta HFS tallentaa muutokset jakoihin automaattisesti ja avaa viimeksi käytetyn määritystiedoston käynnistyksessä.
Http File Serverin valikko
--- Sekalaisia vinkkejä ---
* HFS:ää voidaan käyttää myös kevyeen kotisivujen hostaukseen. Tämä onnistuu laittamalla kotisivujen tiedostot HFS:n tiedostojärjestelmän juureen tai johonkin alikansioon, klikkaamalla tätä kansiota Expert-tilassa hiiren toisella näppäimellä ja valitsemalla Default file mask. Aukeavaan ikkunaan täytyy sitten antaa sen sivun tiedostonimi, jonka haluaa toimivan etusivuna (esim. index.html). Tällöin siis tuon kansion tiedostolistauksen sijaan näytetäänkin tämä annettu sivu.
* Tiedostoja ladattaessa voi joskus olla tarpeen ladata kaikki tiedostot jostain kansiosta. Uusimmassa versiossa on ns. Folder archive -toiminto, jolla tämä onnistuu näppärästi. Suomennetussa templatessa tämä löytyy alanurkasta nimellä "Lataa kaikki tiedostot". Tällöin kaikki kansion tiedostot voi ladata siistissä .tar-paketissa. Vanhemmissa versioissa täytyi käyttää aputyökaluja kuten Firefoxin DownThemAll!-lisäosaa.
Saattaa joskus tulla tarpeelliseksi, servun www-kansio on tosin mountattu verkkolevyksi joilloin tiedostoja voi siirtää suoraa Windowssin Exploririlla servulle. Voisin melkein kotona kirjoitella ohjeet siihen. :)
Säännöt Ubuntu is an African word meaning "I cant configure Debian"
Kun raportoit tuplaketjua, laita ketjun URL mukaan raporttiin, helpottaa elämää. :)
"Poliisilla on asiakas oikeassa ja pamppu vasemmassa."