Minullekin tuli tässä pari päivää sitten. En voi kyllä sanoa että olisin kovin vakuuttunut kyseisestä härvelistä, mutta ilmaiseksi ihan kelvollinen. Selostanpa muillekin millainen vehje on kyseessä:
Kun laitteen tökkää kiinni nettikaapeliinsa, se luo kaksi WLAN-verkkoa: My Place ja FON_AP. Yleensä WLAN:in avautuminen kestää 1-5min kun boksi latailee päivityksiä/asetuksia päämajastaan.
My Place-verkko on suojattu salasanalla, joka on oletuksena laitteen pohjassa oleva sarjanumero. Tähän verkkoon kirjauduttua on netti käytössä välittömästi...siitä en vielä tiedä voiko tähän verkkoon liittyä useampikin kone kerralla, toivottavasti. Tätä tuleekin siis käytettyä oletusverkkona kun kaikki pelaa liittymisestä lähtien ilman sen kummempaa säätöä ja windows jopa tuppaa muistamaan tuon salasanan.
FON_AP on avoin, mutta mille tahansa nettisivulle yritettäessä ohjautuu selain FON.com:in kirjautumissivuille, jossa täytyy kirjautua sisään omilla FON-tunnuksilla tai jollain viidestä "kaveritunnuksesta", jotta netti aukeaisi. Vasta tämän jälkeen alkavat muutkin verkkosovellukset (esim. mese, bittorrent) toimia.
Ensimmäisillä käyttökerroilla täytyy käydä FON:in sivuilla kirjautumassa sisään sillä sähköpostiosoitteella millä tuo tuli tilattua ja laittamassa kaikki asetukset kuntoon. User pages-sivuilla voi määrittää mm. verkkojen nimet, suojatun alueen salasanan, avoimen puolen kaistanrajoituksen (512->), oman reitittimen sijainnin kartalla, "kaveri"-tunnukset/salasanat ja valita haluaako olla linusvai bill.
- Linus tarkoittaa että kun jaat yhteytesi FON:in kautta saat samalla ilmaisen pääsyn muiden FON:ilaisten tukiasemiin.
- Bill taas tarkoittaa, että saat FON maksaa sinulle 50% maksavien käyttäjien FON:ilta ostamasta siirrosta, joka tapahtuu nettiyhteytesi kautta. Joudut tosin tällöin myös itse maksamaan kun käytät jonkun toisen FON:ilaisen nettiä.
- Maksavia asiakkaita kutsutaan Alieneiksi.
Eli FON ei siis tarjoa ilmaista nettiä kenellekään, paitsi omaa nettiyhteyttään FON:in purkilla jakaville Linuseille. Kaikki ulkopuoliset jotka yrittävät käyttää avointa verkkoa pääsevät vain FON:in etusivulle, josta on kyllä mahdollista googlettaa, mutta ei tokikaan avata enää tulossivuja. Tietoturva tuolla suojaamattomalla puolella on tietenkin aika heikko...eli kuka tahansa voi periaatteessa napata netissä käyttämiäsi salasanoja ja tehdä muuta jäynää.
Boksissa on myös joku NAT:in tapainen, joka jakelee koneiden osoitteiksi 192.168.x.x-alueen IP-osoitteita. Porttien availuun ei ole mahdollisuutta, joten esim. p2p-ohjelmissa on tyydyttävä passiivi/ei-yhdistettävissä/lowid -yhteyksiin, etkä voi pitää mitään palvelinta purkin takana. Hamachi tosin osaa tämänkin ohittaa hienosti.
Eipä siis ollut ihan sellainen ilmainen lounas tämäkään...
Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 22. tammikuuta 2007 @ 12:40
|