K: Voiko DVD-R -asemalla tehdä suoran kopion DVD-elokuvalevystä?
V: Lyhyt vastaus: Ei.
K: Miksei?
V: DVD-elokuvat ovat suojattuja CSS-salauksella, joka täytyy ensin purkaa. Lisäksi DVD-R (, DVD+R, DVD+RW, jne) ovat nykyisellään (toukokuu 2004) vain DVD-5 -levyjä eli niille mahtuu maksimissaan 4.36GB dataa, kun taas DVD-Video -levyt voivat olla DVD-9 levyjä (eli kaksikerroslevyjä), joille mahtuu noin 8.5GB dataa.
V: Helpoimpina vaihtoehtoina on käytössä lähinnä levyn jakaminen kahdelle DVDR -levylle (eli nouset ylös kesken leffan vaihtamaan levyä tai tuurilla extrat, jne ovat eri levyllä ja itse leffa toisella) tai levyn pakkaus pienempään tilaan. Jälkimmäiseen vaihtoehtoon suosittelemme joko DVD Shrinkiä, CloneDVD:tä tai DVD-Rebuilderia -- kaikkiin em. softiin löytyy oppaat englanninkielisiltä opassivuiltamme, täältä: http://www.afterdawn.com/guides/
K: Okei... Eli jos pakkaan leffan pienemmäksi, mitä se vaikuttaa?
V: Videopakkauksen perussääntö on se, että mitä pienempään tilaan pakataan, sitä huonompi kuva. Eli kuvanlaatu kärsii pakattaessa. Tosin ei yleensä niin paljoa, että sitä välttämättä edes huomaisi 28" televisiosta katsottaessa, mutta esim. videoprojektorilla >100" kankaalta katsottaessa laadulla alkaa olemaan enemmän merkitystä. Laadullisesti paras (ja laatuun nähden helpoin) tapa on tehdä pakkaus DVD-Rebuilderilla ja CCE:llä -- ko. prosessiin ohjeet täältä: http://www.afterdawn.com/guides/
K: Se elokuvan jakaminen kahdelle levylle...?
V: IFOEdit tai DVDXCopy tai DVD-Fab.
K: Mitä eroa on DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW ja DVD-RAMilla?
V: DVD-RAM on täysin turha, lerpun korvike. Käytännössä yksikään DVD-soitin ei osaa lukea DVD-RAM -levyjä. DVD"miinus" ja DVD"plus" -levyt ovat eri "leirejä" -- DVD"miinus" -asemat, kuten Pioneerin asemat, polttavat vain ja ainoastaan DVD"miinus" -levyjä ja DVD"plus"-asemat vain DVD"plus"-levyjä. DVD"plus"-levyt ovat ainakin tällä hetkellä (elokuu/2002) selkeästi kalliimpia kuin "miinus"-serkkunsa. Molemmat levyt ovat luettavissa käytännössä kaikilla DVD-ROM -asemilla sekä noin 80% DVD-soittimista. Ja kyllä, DVD-R/RW -asemat osaavat lukea DVD+R/RW -levyjä ja toisinpäin.
K: Onko levymerkillä väliä?
V: On. Paljon. Osa levyistä ei toimi joissakin DVD-soittimissa ollenkaan ja osa toimii. Yleensä, valitettavasti, kalliimmat levyt ovat parempia levyjä.
K: Mutta PC:n DVD-soitin soittaa polttamani levyn aivan hyvin, miksei sitten stand-aloneni soita sitä?
V: Ehh... Oma kotikoneeni osaa näyttää Word-dokumentteja, imuroida pornoa verkosta, lähettää sähköpostia ja leikkiä tamagotchia. DVD-soittimeni ei. PC on surkea referenssialusta, jota ei koskaan tulisi käyttää kokeilemaan sitä, onnistuiko poltto/authorointi vai ei. Suosittelen brändejä kuten Pioneer tai Sony testisoittimiksi (halvat DVD-soittimet, ns. "kiinalaisbrändit" käyttävät yleensä PC-tekniikkaa toteutuksissaan, joten ne ovat testialustoina yhtä huonoja kuin PC).
K: Onko DVDR-levyistä olemassa DVD-9 -versiota?
V: On. Keväällä 2004 ensimmäiset ns. dual layer -polttavat tulivat myyntiin, mutta niiden hinnat ja saatavuus ovat vielä nyt (toukokuu 2004) heikkoja. Ensimmäiseksi kaksikerrostekniikkaa tukemaan ehti "plusleiri" ja formaatin nimi on DVD+R DL.
Huomaa kuitenkin, että nykyistä DVD-polttavaasi ei 99.999% todennäköisyydellä voi päivittää tukemaan kaksikerroksisten levyjen polttoa. Eli kaksikerroksisten levyjen (eli siis levyjen, joihin mikä tahansa DVD-elokuva menee sellaisenaan ilman pakkausta tai datan poistoa) polttoon vaaditaan aina kaksikerroksista polttoa tukeva DVD-polttava sekä kaksikerroksisia levyjä. Aluksi kaksikerroksisten polttavien polttonopeus tullee olemaan 2.4x eli yhden noin 8.5 gigatavua sisältävän levyn polttoon menee aikaa hieman vajaa tunti. "Miinusleiriltä" on huhujen mukaan tulossa myös kaksikerrostekniikkaa tukevia polttavia asemia vuoden 2004 lopulla.