User Käyttäjä Salasana  
   
lauantai 28.12.2024 / 13:25
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > linux käyttikseksi
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Linux käyttikseksi
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Sloy
Suspended due to non-functional email address
_
31. tammikuuta 2008 @ 14:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Noniin, nyt oon päättäny että laitan koneeseen pelkän Linuxin(xp kaatui taas vaihteeksi). Eli kysyisinkin, että mikä olisi sellainen hyvä perus helppokäyttöinen, suomenkielinen versio? Ubuntusta on jo jonkin verran kokemusta. Itse olen vähän miettinyt tuota dabiania, mutta olisko siitä mihinkään?
Member

1 tuotearvio
_
31. tammikuuta 2008 @ 15:53 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kokeile ensin joka tapauksessa käyttää suoraan CD-levyltä Linuxia, mihin sitten päädytkin. Näin saat heti tuntuman siihen, miten hyvin kyseinen Linux tulee toimeen esim. tietokoneen oheislaitteiden, näytönohjaimen jne. kanssa. Jos kaikki näyttää hyvälle, niin sitten vain sanot XP:lle hyvästit ja asennat Linuxin kovalevylle.

Minulla on kokemuksia seuraavista Linuxeista:
- Suomi-Knoppixilla pelastin kerran yli gigan valokuvia koneesta, jossa oli XP, ja kovalevyn rikkoutumisen takia se ei enää käynnistynyt. Knoppix on periaatteessa tarkoitettu CD-käyttöön, joten sitä ei ehkä kannata kovalevylle asentaa. Tai mistä minä sen tiedän...
- Ikivanhvassa koneessa pyöri aikoinaan menestyksellisesti Mandriva. Ihan myönteisest kokemukset siitäkin on, mutta esim. ohjelmien päivityksen kanssa oli välillä pientä ongelmaa, ehkä johtui koneen hitaudesta ja kovalevyn pienuudesta.
- Pari vuotta on nyt sitten ollut Linux Ubuntu XP:n rinnalla, ja varsinkin viime aikoina olen enimmäkseen käynnistänyt Ubuntun, kun Windows on siihen verrattuna hidas, tukkoinen, kaatuileva jne.

Ubuntun hyviä puolia on esim. seuraavat:
- suomenkielinen
- runsaasti suomenkielistä tietoa netissä:
http://www.ubuntu-fi.org/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ubuntu
http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi
- Ubuntun päivitys on helppoa
- Ubuntun ohjelmien asennukset on helppoja, yleensä löytyy tarvittavat ohjelmat suoraan pakettivarastosta Synaptic- tai lisää-poista-sovelluksilla
- Ubuntu on hyvin vakaa käyttöjärjestelmä
- jos tulee joku ongelma, täällä Afterdawnissa on niin osaavia neuvojia, että me aloittelijat voimme luottaa heidän tukeensa
- jos et ole tyytyväinen Ubuntuun, ainahan sen saa pois ja joku toinen tilalle

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 31. tammikuuta 2008 @ 15:53

juyli
Senior Member
_
31. tammikuuta 2008 @ 18:21 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sloy:
Ubuntusta on jo jonkin verran kokemusta. Itse olen vähän miettinyt tuota dabiania, mutta olisko siitä mihinkään?
Itselle sopivimman jakelun löydät vain kokeilemalla. Antamasi kriteerit täyttävät kaikki nykyaikaiset jakelut. Jos jo Debian-pohjaiset ovat jo jotenkin tuttuja, voit toki aloittaa sellaisella. Debian on varmasti parhaita jakeluja, ja siksipä siihen perustuva Ubuntu on nykyisin hyvien foorumeiden ja ohjeiden pohjalta varteenotettava vaihtoehto.
Koska en osaa itse päättää, mikä olisi se 'absoluuttinen totuus', on koneellani useita jakeluja sekä 32-bittisinä että 64-bittisinä.
Jokaisessa jakelussa on puolensa - ja on makuasia, mikä sitten tuntuu omimmalta.
Omat suosikkini siis Fedora (Red Hat Inc.), Debian-pohjaiset kuten Ubuntu (Canonical Inc.) ja monet Slackware-pohjaiset, joista mainittakoon vaikka ZenWalk (ent. MiniSlack) ;) En kuitenkaan unohda mainita SuSEa, joka voi ymmärrettävästi olla jonkun muu ehdoton suosikki.
Mainitsematta jätin tarkoituksella Gentoon (<lisää tähän jokin klooni>) sekä Mandrivan (PCLinuxOS tms.).

Ehkäpä yritin ylläolevalla kertoa, ettei monipuolisen jakelun valinta ole kovin ratkaiseva, vaan se, että paneudut itse jakeluun ja sen työkaluihin/ominaisuuksiin.Perusta on kaikissa aivan sama.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 31. tammikuuta 2008 @ 18:46

Senior Member

10 tuotearviota
_
1. helmikuuta 2008 @ 08:47 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Totta puhut juyli.
Kannattaa todellakin kokeilla monta eri distroa ennen kuin tekee päätöksen. Noista kun on nykyään melkein kaikista suosituimmista livecd:t. Omat suosikkini ovat: openSUSE, Debian sekä Slackware.

uketus
Member
_
1. helmikuuta 2008 @ 14:04 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
minä suosittelisin linux minttiä. pohjautuu ubunttuun, tehty helppokäyttöisemmäksi eli kaikki suljetut jutut, Flashit, Javat ja muut ovat valmiina asennuksen jälkeen.

ubuntun ja mintin erosta keskustelua

intel celeron 2.80GHz\NVIDIA Geforce FX 5700(128 Mt)\abit ic7\1 Gt ddr\xp pro\kovot: 20Gt\40Gt\80Gt\500Gt

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 1. helmikuuta 2008 @ 19:10

Member

1 tuotearvio
_
1. helmikuuta 2008 @ 14:39 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Itsekin kannatan minttiä aloittelijalle. Mint pohjautuu ubuntuun joten ubuntun ohjeet käyvät suoraan myös minttiin. Myös ubuntun ohjelmia ja ohjelmavarastoja voi käyttää suoraan mintissä.
Sakarias
Suspended due to non-functional email address
_
1. helmikuuta 2008 @ 18:05 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Jakelua valittaessa perehtyisin myös tarjolla olevaan ohjelmavalikoimaan. Joissakin se on suppeahko tai sitten täytyy lisäillä paljon epävirallisia repoja jotta saa haluamansa.

Ja sitten haluaako vakautta vai uusimpia versioita softista. Debian on vakaa kuin mikä, mutta ohjelmat ehkä vähän vanhoja. Ubuntun päivityssykli on nopea ja tarjoaa paljon uudempia versioita ohjelmista.

Mandriva ja SuSE ovat kaupallisia ja ihan hyviä. Niistä on myös vapaasti ladattavat versiot olemassa, joista uupuu tietty osa softista.

Eikä sillä niin merkitystä ole minkä jakelun valitsee. Kaikissa on suunnilleen samat softat. Ylläpidossa ym. on eroavaisuuksia. Parempi opetella yksi hyvin kuin monta pikkasen.

Itse sain pelastettua kerran Knoppix-CD:llä yli 100G dataa kun XP kaatui levyä osioidessa....ja kaikki muut levyt katosi paitsi C. Windowssin osiointi-työkalut ovat periteisesti olleet kehnoja aina Dossista alkaen. Eikä Windows tarjoa vieläkään oikein työkaluja datan pelastamiseen. Nuo live CD:t ovat loistava keksintö. Kumma kun vastaavaa MS ei pysty tarjoamaan.
windown
Member

1 tuotearvio
_
3. helmikuuta 2008 @ 15:11 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ubuntua kai ehdottaisin. Ehkä Mintiä, joka siis on vain Ubuntu poropietaristin unelma heti freespiren jälkeen :).

Toinen jota voisi ehdottaa olisi Debian. Sen käyttöä on hyvä harjoitella Ubuntulla.

Miksi nämä? No laajat pakettivarastot ja vaivaton sekä nopea ohjelmien asennus (mm. palvelimia Suomessa). Tämän tärkeydestä voi olla montaa mieltä, mutta jos openSuseen vertaa niin minulla tulee heti Debian pohjaisia ikävä. Slackware pohjaisetkin (openSuse pois lukien :) ) on ihan kivoja -nopeita sekä ketteriä, mutta paketteja on vähemmän saatavilla. Kääntämällä nekin saa, mutta... Fedora tuntuu puolestaan aikalailla kehittäjille suunnatuksi vaikka voihan sitä normaalikin heppu käyttää ja päivityssyklin asennusrubat yms eivät kiinnosta minua, mutta moni se voi olla mukava jakelu.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 3. helmikuuta 2008 @ 15:12

Senior Member

10 tuotearviota
_
3. helmikuuta 2008 @ 21:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lainaus:
No laajat pakettivarastot ja vaivaton sekä nopea ohjelmien asennus (mm. palvelimia Suomessa). Tämän tärkeydestä voi olla montaa mieltä, mutta jos openSuseen vertaa niin minulla tulee heti Debian pohjaisia ikävä.
Funetista saa kyllä ihan openSUSE:enkin paketit ja laajat pakettivarastot saa muualtakin, mm. Packman. Eli jos tuota ajoit takaa, niin...

Lainaus:
Slackware pohjaisetkin (openSuse pois lukien :) ) on ihan kivoja -nopeita sekä ketteriä, mutta paketteja on vähemmän saatavilla.
Väitätkö, että openSUSE on Slackware pohjainen? Sitä se ei kyllä ole.

windown
Member

1 tuotearvio
_
3. helmikuuta 2008 @ 22:26 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Miitti:
Lainaus:
No laajat pakettivarastot ja vaivaton sekä nopea ohjelmien asennus (mm. palvelimia Suomessa). Tämän tärkeydestä voi olla montaa mieltä, mutta jos openSuseen vertaa niin minulla tulee heti Debian pohjaisia ikävä.
Funetista saa kyllä ihan openSUSE:enkin paketit ja laajat pakettivarastot saa muualtakin, mm. Packman. Eli jos tuota ajoit takaa, niin...


En tässä tuota täysin yleistänyt OpenSuseen. Jep tiedostot latautuvat tällä distrolla nopeasti, mutta muuten paketinhallinta toimii kuin hidastetusti. Ei oikein kestä paljoa lähteitä lisäillä, ellei halua pyörittää peukaloitaan pitkään. Pakettien määrä (ja laatu, koska Debian nyt on vain niin puhkitestattu) ei ole Debianin luokkaa. PCLinuxOS:n käyttämä apt on puolestaan nopea, mutta paketit tulevat pitkän matkan takaa silloin kun sitä kokeilin.
openSusen vahvuudet ovat muualla, joka monien mielestä on graafinen hallittavuus.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Miitti:

Väitätkö, että openSUSE on Slackware pohjainen? Sitä se ei kyllä ole.

Tarkistapa tietosi. Vitsillä tuon heitin, mutta fakta mikä fakta.
http://httwww.kde-look.org/CONTENT/conte...poster_v1.1.png
Sakarias
Suspended due to non-functional email address
_
4. helmikuuta 2008 @ 00:32 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lainaus:

Tarkistapa tietosi. Vitsillä tuon heitin, mutta fakta mikä fakta.
http://httwww.kde-look.org/CONTENT/conte...1.1.png


Hyvä kuva. Pitää kai ottaa talteen. Itsekään en moista tiennyt. Slackware poikkeaa hieman muista jakeluista. En tosin ole aikoihn käyttänyt. Muistaakseni palvelut otettiin käyttöön/pois muuttamalla scriptien suoritus bittiä. On vanhin jakelu ja sillä on vielä paljon käytäjiä.

Mietin vaan onko se pakettivarasto nyt laaja, jos heti ensinmäiseksi asennuksen jälkeen pitää lisäillä muita epävirallisia lähteitä paketin hallintaan että saa systeemin toimimaan. Noilla kun voi saada aikaseksi hankalan sotkun.

Jos uusinta uutta haluaa, niin KDE4 on aika harvassa jakelussa.

Se hyvä puoli monissa jakeluissa on, että ohjelmien määrää on alettu karsimaan. Se että heti asentuu koneelle tuhansia ohjelmia vaan vaikeuttaa aloittelevaan käyttäjää. Kyllä niitä saa myöhemmin asenneltua lisää. Poistaminen on usein hankalaa. Jos esim. haluaa
arts-äänipalvelimen pois turhana niin ei se niin helposti onnistu monissa jakeluissa.
Senior Member

10 tuotearviota
_
4. helmikuuta 2008 @ 07:47 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lainaus:
Jep tiedostot latautuvat tällä distrolla nopeasti, mutta muuten paketinhallinta toimii kuin hidastetusti.
Joo, toi on kyllä totta.

Lainaus:
Tarkistapa tietosi. Vitsillä tuon heitin, mutta fakta mikä fakta.
http://httwww.kde-look.org/CONTENT/conte...1.1.png


No ohoh. En kyllä olisi ikinä uskonut, mutta myönnän virheeni.

Mainos
_
__
 
_
iec
Member
_
4. helmikuuta 2008 @ 15:01 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Itselläni on parhaat kokemukset PCLinuxOS2007 -distrosta. Senkin saa melko hyvin suomennettua (asentamalla locale fi paketit). Tällekin alkaa jo löytyä neuvoja suomeksi: PClinuxOS-Suomi

Niin ja tietenkin myös tätä kannattaa ensin testailla Live-CD:llä, jotta tietää onko tämä se oikea distro juuri sinulle. Plussana tässä on helppokäyttöisyys ja nopeus (käynnistyy omien kokemusteni mukaan paljon nopeammin jo defaulttina kuin XP tai Ubuntu 6.10 tai Kubuntu 7.04).

Perusversion graafinen käyttöliittymä on KDE (hyvä versio siitä), mutta distron saa nykyään myös Gnomella varustettuna: Gnome-versio

-iec
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > linux käyttikseksi
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2024 AfterDawn Oy