User Käyttäjä Salasana  
   
maanantai 28.7.2025 / 18:45
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > digitaalinen video > dvd-r -keskustelu > kotipolttoisten dvd-levyjen laadun testaus-ohje
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Kotipolttoisten DVD-levyjen laadun testaus-ohje
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
29. elokuuta 2005 @ 15:40 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
No niin. Tein nyt sitten ohjeet kotisivuilleni kotipolttoisten DVD-levyjen laadun testaukseen. Sivulla on myös muutakin tietoa DVD-levyistä. Sivu löytyy osoitteesta:

http://koti.mbnet.fi/mvnet/tietokoneet_kotipolttoiset_dvdt.php

Toivottavasti noista ohjeista on hyötyä muille. Itseäni ainakin otti aikoinaan päähän, kun ei löytynyt oikeen kunnon ohjeita netistä noiden levyjen laadun testaamiseen - ei ainakaan suomeksi. Ihmettelin, että mitä hittoa nuo Neron piirtämät käppyrät ovat ja mitä oikeastaan ovat nuo PI- ja PIF-virheet ovat. Mikä on hyvälaatuinen skannaus jne. Miltään sivulta ei oikeen löytänyt kaikkee tarvittavaa tietoa samassa paketissa. Nyt yritin selittää sivuillani selväkielisesti ihan aloittelijoille miten DVD-levyn laadun voi itse testata.

Voitte pistää tänne kommentteja ja parannusehdotuksia sivusta (siis lähinnä tekstisisällöstä).
age007ti
Suspended permanently
_
29. elokuuta 2005 @ 16:35 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Hyvä ohje, kiitos laitoin suosikkeihin

Mutta miksi levyjä täytyy testata, jos on TÄRKEÄ ohjelma niin se säilytetään usealla medialla ja kun työkopio menee pilalle niin tehdään uusi, eikös tämä ole itsestään selvyys.
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
29. elokuuta 2005 @ 16:56 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kaikista tärkeimmistä tietokoneen omista tiedoista kannattaa kyllä pitää ainakin kahta varmuuskopita. Itsellänikin on tärkeimmät tiedot kahdella eri DVD+RW-levyllä. Mutta kaikista poltetuista DVD-R-levyistä ei aina ole järkevää tehdä useaa kopiota, jos tieto ei ole niin kriittisen tärkeää. Esim. itse, jos polttelen ripattuja elokuvia DVD-levyille, niin en tee niistä kuin yhden levyn. Tosin pidän parhaimpia ripattuja leffoja myös kiintolevyllä, eli tiedot on kyllä kahdessa paikkaa. Kuitenkin haluan näiden poltettujen levyjen olevan luettavissa vielä pitkään, joten levyn laadun tarkastaminen on mielestäni järkevää.

Ja voihan kummatkin levyn kopiot olla huonosti poltettuja ja sitten huomaakin puolen vuoden päästä, että: ei perkule eihän näitä kumpaakaan voi enää lukea.

Kun skannaan levyn laadun, tiedän, että se todennäköisesti säilyy useita vuosikymmeniä kunhan levyn säilyttää hyvässä kunnossa ja oikeissa olosuhteissa. Pitemmän päälle on aika kallista tehdä jokaisesta levystä kopio. Ja eihä sitä siis tiedä, minkä laatuinen kopio sitä tuli poltettua.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 29. elokuuta 2005 @ 17:06

mihku
Member
_
29. elokuuta 2005 @ 18:07 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Pikaisesti vilkaistuna vaikutti hyvältä ohjeelta, täytyy perehtyä ajan kanssa. Hienoa että olet jaksanut vääntää tällaisen suomeksi. (englanninkielentaidollani kun ei pitkälle pötkitä niin innostun aina löytäessäni ohjeen tällä kotimaan kielellä)

age007ti
Quote:
Mutta miksi levyjä täytyy testata
Muutamia leffoja löytyy joita haluaisi katsoa vielä useammankin vuoden päästä ja koneeseen en kyllä luota kun kovo meni kaksi kertaa peräkkäin...kahden viikon sisällä... joten testaus kuulosti aika hyvältä.
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
30. elokuuta 2005 @ 15:27 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Moni ei varmaan edes tiedä, minkälaatuisia levyjä polttelee. Ihmiset, jotka eivät ole paljoa perehtyneet tietotekniikkaan, polttelee niitä hyvässä toivossa halpalevyille ja useimmat tuskin edes tietävät, että kaikista halvimmat DVD-levyt tuskin ovat enää luettavissa vuoden tai parin päästä. "Levy kun levy, mitäs väliä sillä merkillä niin on". Ihmiset luulevat, että tieto säilyy pitkään, kun polton jälkeen on kerran suoritettu datan todennus vaikkapa Nerolla (joka ei siis sinällään kerro mitään levyn laadusta). Sitten ihmetellään vuoden päästä, kun ei mikään levy enää toimi.

Siksi tuon artikkelin sivuilleni kirjoitin, että ihmiset voisivat vähän sivistyä. Itse opin myös paljon tuota kirjoittaessa. En ollut koskaan ennen kuullut kibi-, mebi- ja gibitavuista. Ennen luulin, että DVD- ja kiintolevy-valmistajat suorastaan kusettivat noissa levyjen tallennuskapasiteeteissa, mutta oikea syy onkin siinä, että Windows näyttää tilan väärin. Se käyttää SI-järjestelmän mukaisia kerrannaisyksiköitä (kilo, mega ja giga), vaikka sen pitäisi käyttää binäärijärjestelmän mukaisia kerrannaisia (kibi, mebi ja gibi). Tää nyt meni vähän off-topic, mutta ihan mielenkiintoinen tieto.
Senior Member

3 tuotearviota
_
30. elokuuta 2005 @ 16:02 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Muutamia leffoja löytyy joita haluaisi katsoa vielä useammankin vuoden päästä ja koneeseen en kyllä luota kun kovo meni kaksi kertaa peräkkäin...kahden viikon sisällä... joten testaus kuulosti aika hyvältä.
Olisko myös polttavalla asemalla merkitystä tuohon kestävyyteen, itse en kyllä tuota tekniikkaa tunne mutta luulisin eri asemien lasereilla olevan eroa. Vai onko tämä ihan huuhaa oletusta?
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
30. elokuuta 2005 @ 16:29 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Olisko myös polttavalla asemalla merkitystä tuohon kestävyyteen, itse en kyllä tuota tekniikkaa tunne mutta luulisin eri asemien lasereilla olevan eroa. Vai onko tämä ihan huuhaa oletusta?
Itse polttavalla DVD-asemalla on suuri vaikutus DVD-levyn laatuun. Eri asemat polttavat erilaisia levyjä, eri asemilla on erilaisia levymieltymyksiä. Toinen voi kirjoittaa laatulevyille loistavaa jälkeä ja toinen voi kirjoittaa samoihin levyihin paljon surkeampaa jälkeä. Tietysti parempaa polttojälkeä polttaneen aseman kirjoitetut DVD-levyt kestävät todennäköisesti kauemmin kuin surkeampaa jälkeä tekevän aseman kirjoitetut levyt.

Jos luet tuon kirjoittamani jutun tuolta osoitteesta http://koti.mbnet.fi/mvnet/tietokoneet_kotipolttoiset_dvdt.php , niin sielläkin mainitaan ihan samat jutut, että DVD-levyn laatuun vaikuttaa myös itse polttava asema. Levyn merkki ei takaa hyvää polttoa, jos itse asema on surkea.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 31. elokuuta 2005 @ 14:36

mvnet
Member

2 tuotearviota
_
1. syyskuuta 2005 @ 08:47 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Mitenköhän muuten on, että kummallako säilyy todennäköisesti data kauemmin: Hyvälaatuisella DVD-levyllä vai kiintolevyllä. Mikä on yleensä noiden kiintolevyjen kestävyys. Montako vuotta menee yleensä, ennen kun ne hajoaa (riippuu tietysti kovon käyttöasteesta, mutta yleensä kauanko kestää)? Itselläni ei ole vielä yksikään kiintolevy hajonnut, jotain kolmisen vuotta jo kestäneet.

Ajattelin vaan, että jos on jotain tiedostoja, mitä tarttis vaan säilyttää ja harvemmin käyttää, niin kummallakohan olisi niitä varmempaa säilyttää - kovolla vai tarkastetulla hyvälaatuisella DVD-levyllä. Tietty kaikki tärkeet tiedostot kummallakin, mutta nää ei oo niin tärkeitä.
Tome
Suspended due to non-functional email address
_
1. syyskuuta 2005 @ 18:00 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kiitoksia hyvästä ohjeeesta mvnet!
nrautava
Suspended permanently
_
2. syyskuuta 2005 @ 09:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kiitti linkistä.

Nyt tosta Nero CD-DVD Speed-softasta saa jotain irti...

mvnet
Member

2 tuotearviota
_
11. syyskuuta 2005 @ 06:31 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kyseiselle sivulle ( http://koti.mbnet.fi/mvnet/tietokoneet_kotipolttoiset_dvdt.php ) on nyt tullut jonkin verran lisäinfoa kuin sen ekassa versiossa oli. Juttua on tullut lisää esim. PIE/PIF-arvojen vertailukelpoisuudesta.

Täytyy siis muistaa, että eri DVD-asemilla skannattujen levyjen PIE- ja PIF-arvot eivät ole aivan vertailukelpoisia keskenään. Eri DVD-asemilla kun on erilaiset lukukyvyt. Toinen lukee levyä paremmin ja toinen huonommin. Siksi eri DVD-asemat voivat antaa hyvinkin erilaisia PIE/PIF-arvoja. Ja levyjen skannausarvoihin vaikuttavat myös DVD-aseman ja DVD-levyn lämpötila. Eli skannausta ei välttämättä kannata tehdä heti polton jälkeen kun levy on vielä lämmin vaan vasta sitten kun kone ja levy ovat hieman jäähtyneet.

Eli ei kannata ihmetellä, jos joku muu saa skannauksissaan parempia tuloksia, vaikka hänellä olisikin sama polttava asema ja sama levymerkki kuin sinulla. Silloin hänellä on todennäköisesti eri skannaava asema kuin sinulla, jolloin arvot eivät ole aivan vertailukelpoisia keskenään.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 11. syyskuuta 2005 @ 06:32

mvnet
Member

2 tuotearviota
_
3. lokakuuta 2005 @ 08:49 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
[EDIT]

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 3. lokakuuta 2005 @ 08:49

Antigod
Member
_
3. lokakuuta 2005 @ 09:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Minkä Merkin DVD-R:t ovat luotettavimpia tällä hetkellä, siis noin säilytyksen kannalta?

Itsellä on esim. ajopeleihin Modeja ja muuta sälää n.20-30gigaa, pelit voi aina asentaa uudelleen mutta noita ei kyllä netistä uudestaan etsi.
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
3. lokakuuta 2005 @ 11:16 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Verbatim ainakin tarjoaa levyilleen 100 vuoden arkistointikestävyyden. Tähän kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella. Tuosta on aika iso osa varmaan mainospuheita. 100 vuotta nuo levyt kestävät ehkä jossain tarkasti lämpösäädellyssä tyhjiössä. Kotikäytössä noiden kyllä luulisi kestävän ainakin kymmenisen vuotta. 10 vuoden päästä on varmasti uusia tallennusformaatteja (BlueRay, HD-DVD yms.), joihin DVD-levyjen tiedot kannattaa muutenkin kopioida.

Mitään tarkkoja testejä näistä levyjen säilyvyyksistä ei taida olla, joten kaikki on vain arvioita ja perustuvat mutu-tuntumaan ja omiin kokemuksiin. Tähän mennessä itselläni ei ole ollut mitään valittamista Verbatimeissa. LG:n GSA-4163B-asemalla Verbatimin DVD-R 16X -levyt palavat huippulaadulla, eikä laatu ole huonontunut yhtään puolen ainakaan vuoden aikana (skannaustuloksiani löytyy: http://koti.mbnet.fi/mvnet/tietokoneet_kotipolttoiset_dvdt.php#te... ).

Mutta kannattaa muistaa, että yksin laatulevy ei takaa hyvää säilyvyyttä, jos itse polttava DVD-asema on huono, eikä osaa alunperinkään kirjoittaa levylle hyvää jälkeä.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 3. lokakuuta 2005 @ 11:19

JanMac68
Junior Member
_
6. lokakuuta 2005 @ 10:47 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Näiden kattavien testien jälkeen olen vakuuttunut ainakin 3 asiasta.

1.Käytän vain Verbatim DVD aihioita
2.Kannettavan polttoasema ei tarjoa kunnon jälkeä
3.Valmistaja joka tekee hyviä asemia on LG

Ja vähiten piiskaa on saanut malli GSA-4163, hankaluutena on että asemasta on eri malleja(?) tyyliin B tai BB tai RB tai SBB jne. Ovatko nämä merkittäviä eroja vai liittyvätkö vain esim väriin ?

Seuraava malli näyttää olevan 4165, onko sama asema vai enemmänkin paranneltu versio ?

Edit: linkki viisas aivan väärään paikkaan, "cliks"

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 6. lokakuuta 2005 @ 10:48

mvnet
Member

2 tuotearviota
_
6. lokakuuta 2005 @ 14:48 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Käsittääkseni nuo LG:n asemat ovat kaikki samoja (eli 4163-alkuiset). Eroa on vaan värityksessä ja pakkauksessa. Ne menevät jotenkin näin ainakin Verkkokauppa.comin mukaan:

- 4163B: Myymäläpaketoitu, beige etupaneeli
- 4163BB: Bulk-paketoitu, beige etupaneeli
- 4163RB: Myymäläpaketoitu, musta etupaneeli
- 4163RBB: Bulk-paketoitu, musta etupaneeli
- 4163SBB: Bulk-paketoitu, hopea etupaneeli

Eli eka kirjain merkkaa väriä. R=musta, B=beige. Seraavat kaksi (tai yksi) kirjainta merkkaavat paketointia. B=myymäläpaketoitu, BB=bulk-paketoitu.

Käsittääkseni siis kaikissa on samat ominaisuudet (korjataa jos olen väärässä). Mitä, eroa sitten on myymäläpaketoidulla ja bulk-paketoidulla? En minäkään tiedä. Jos joku tietää, niin kertokoon.

Jos ihan varman päälle ottaa, niin kannattaa ostaa tuon LG GSA-4163B-malli. Sitä on kehuttu ja se on varmasti hyvä asema.
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
13. lokakuuta 2005 @ 07:57 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Päivitin nyt tuota artikkeliani aika paljonkin. Sinne on nyt lisätty tietoa ECC-lohkoista ja DVD-asemien eri laskutavoista, jotka vaikuttavat PIF-arvon ohjearvoon. Eli siis lyhyesti:
- Lite-Onilla PIF-arvon ohjearvo on 4.
- NEC, BenQ ja Philips -asemilla PIF-ohjearvo on 16
JanMac68
Junior Member
_
18. marraskuuta 2005 @ 04:31 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kävin imuroimassa tuon Neron DC/DVD speed ohjelman ja innokkaana
testailemaan mitä shaissea sitä on tullut kannettavan TSST asemalla tehtyä.
Nopeustestit ja levytiedot meni ok, mutta varsinaista DAE laatutestiä en saanut sitten millään toimimaan. !!PIIP Virhe valmistellessa testiä PIIP...!!
Aikani räplättyä sain pinnanscannauksen toimimaan ("alku" aina harmaana) mutta PIF/PUF/PAF arvot jäivät saamatta. Asensin ohjelman pari kertaa uudelleen ja koetin useilla itsepoltetuilla (verbatim) levyillä.
Mikä voi mättää ? Asetukset ovat default.

Edit: Aikaisempaan keskusteluun liityen. Ostin pöytäkoneeseen LG 4167 aseman. Emo vaan palanut - ei toimi vielä.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 18. marraskuuta 2005 @ 04:38

softis
Suspended due to non-functional email address
_
18. marraskuuta 2005 @ 08:48 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Jos sulla sattuu olemaan LG:n asema niin ne eivät noita PIE/PIF arvoja pysty raportoimaan kuten esim. LiteOn, BenQ tms.
softis
Suspended due to non-functional email address
_
18. marraskuuta 2005 @ 12:27 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
JanMac68 raapusteli:

> Näiden kattavien testien jälkeen olen vakuuttunut ainakin 3 asiasta.
>
> 1.Käytän vain Verbatim DVD aihioita
> 2.Kannettavan polttoasema ei tarjoa kunnon jälkeä
> 3.Valmistaja joka tekee hyviä asemia on LG

--------

Olen pitkälti samaa mieltä kanssasi:

1. Käytän (nykyisin) vain Verbatim, Ricoh, Yuden aihioita
2. Kannettavani asema tekee todellakin huonoa jälkeä
3. LG on ihan hyvä (käytän 4120 & 4163). Nyt koneessa kiinni
BenQ ja LiteOn vaihtelun vuoksi (saa myös ne PIE-piffit ulos).
Mainos
_
__
 
_
JanMac68
Junior Member
_
20. marraskuuta 2005 @ 05:52 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Yep, ja taitaa sitten tuo TSST corporationin tekemäkin asema kuulua niihin jotka eivät anna PIF arvoa ulos, harmi juttu, nyt jää arvoitukseksi tehty jälki.
afterdawn.com > keskustelu > digitaalinen video > dvd-r -keskustelu > kotipolttoisten dvd-levyjen laadun testaus-ohje
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy