User Käyttäjä Salasana  
   
keskiviikko 9.7.2025 / 21:36
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > pc-rauta > pc:n rautaan liittyvä keskustelu > raid-ohjainkorttia
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Raid-ohjainkorttia
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Junior Member
_
2. joulukuuta 2009 @ 07:00 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ei ole sellaista systeemiä vielä koskaan tullut kokeiltua mutta olisi nyt suunnitteilla.

Olisiko raid-5 hyvä koska olen lukenut että tässä yhden kovon menetys ei tarkoittaisi muuta kuin kovon menetys mutta tiedot säilyisi?

Sitten onko kokemusta mikä edullinen kortti olisi pätevä mihin saisi sen 3-4 sata kovoa ja kai pci paikkaan tai pci-e?

Win7,I7 266, asrock deluxe, 6Gb.

I7-920+Noctua NH-U12P, 240gb ssd, 6GB DDR3-1600, Antec P182B, Corsair 550, Asus EAH6870, Win7 ultimate64, 26" ja 27" näytöt.
refiller
Newbie

1 tuotearvio
_
2. joulukuuta 2009 @ 08:05 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Olet oikeassa että raid 5 kestää yhden levyn rikkoutumisen. Järjestelmänä ihan toimiva, kunhan muistaa pitää huolta että pakassa on aina se yksi ylimääräinen levy, eli vaihtaa uuden heti hajoamisen jälkeen. Tuolta saat lisää tietoa raid 5:sesta:
http://www.pcguide.com/ref/hdd/perf/raid...leLevel5-c.html

Kortin valinta onkin sitten vaikeampi asia. Itse olen käyttänyt niin halpoja kuin kalliittakin kortteja.

Halvat kortit (50-200 euroa):
Ovat poikkeuksetta niin sanottuja fakeraid-kortteja, jotka eivät sisällä omaa prosessoria tai muistia. Tämä tarkoittaa sitä, että raid-operaation kuorma jää tietokoneen suorittimelle. Nämä kortit sisältävät yleensä vain biossin joka ladataan koneen käynnistyessä. Vaativat myös ajurit käyttöjärjestelmältä, koska muuten käyttöjärjestelmä näkee fyysiset levyt suoraan (eikä raidin loogisia levyjä) => Isoja ongelmia linuxin kanssa, mutta ei liene ongelmia windowsin kanssa. Yleensä emolevyn inegroidut raidipiirit ovat ihan yhtä hyviä kuin tällaiset fakeraid-kortit.

Hyvät kortit (300+e):
Ovat oikeita rautaraideja, eli sisältävät oman prosesorin, muistin ja biossin. Eivät vaadi käyttöjärjestelmältä ajureita, että käyttöjärjestelmä näkisi loogiset levyt. Yhteensopivuus ainakin, Adaptecin korteilla hyvä niin linux kuin windows ympäristössä.

Yhteenveto:
Tärkeää on tiedostaa omat tarpeet raid:in valinnassa. Jos et ole tekemässä kovan luokan levypalvelinta, vaan tavallisen kotikoneen, riittää halvempi raidi hyvin kunhan tiedostat sen rajoitteet. Henkilökohtaisesti suosisin emolevyn omaa raid-piiriä, koska se on myös yleensä fakeraid-tyyppinen halpapiiri joka riittää hyvin kotikäyttöön. Tai vaihtoehtoisesti on mahdollista tehdä ihan puhdas softraraidi vaikkapa linuxin mdadm-ohjelmalla. Windowsilla en tiedä kuinka tuo softraidi tehtäisiin kun en ole ikinä tehnyt.

Jos kone on käytössä pelikoneenta tai muuten vaan on epävakaa, niin varaudu siihen että raid joutuu rakentamaan itsensä uudestaan yleensä konen kaatumisen jälkeen. Tähän voi kulua useita tunteja jolloin koneen resursseista suuri osa on raidin kasaamisessa. Tai joidenkin raid-korttien tapauksessa kone ei edes boottaa raid-kortin biossin latausta pidemmälle ennen kuin raid-pakat on uudelleen rakennettu.

Tässä oli lyhyt opastus raidin maailmaan pohjautuen omiin kokemuksiini, toivottavasti auttaa ainakin alkuun ja selvittää peruskäsitteitä ja sudenkuoppia raidin valinnassa. Suosittelen ehdottomasti raidin laittoa, koska se lisää mielenrauhaa, samoin kuin ups ;) Jos olet hakemassa vain paikkaa johon säilöä tärkeitä tiedostoja, kannattaa katsella valmiita raid verkkokiintolevyjä, ne ovat yleensä paljon vaivattomampia käyttää.


Termejä:
Looginen levy: Raidin "virtuaalinen" levy, joka koostuu yhdestä raid-pakasta ja näytetään käyttöjärjestelmälle kiintolevynä.
Fyysinen levy: Se itse kiintolevy, fyysinen kapistus.
Fakeraid: Raid-kortti joka ei sisällä suoritinta tai muistia, vaatii tietääkseni ajurit käyttöjärjestelmälle.
Junior Member
_
2. joulukuuta 2009 @ 22:37 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Tuota emon tiedoissa lukee 6 x SATAII 3.0 Gb/s connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID10, RAID 5 and Intel® Matrix Storage), NCQ, AHCI and Hot Plug functions (2 SATAII 3.0 Gb/s.

Liian kalliita alkaa olemaan nuo kunnon raid-kortit tosin se olisi ainoa järkevä, jepjep.

I7-920+Noctua NH-U12P, 240gb ssd, 6GB DDR3-1600, Antec P182B, Corsair 550, Asus EAH6870, Win7 ultimate64, 26" ja 27" näytöt.
Mainos
_
__
 
_
refiller
Newbie

1 tuotearvio
_
3. joulukuuta 2009 @ 14:29 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Tuosta Intel Matrix Storage Managerista on ihan positiivisia kokemuksia. Toimiva softaraidi joka käyttää intellin ohjainta. Kaiken lisäksi raid-pakan luonti onnistuu muutamalla klikkauksella windowsista kunhan tuo intellin storage manager ohjelmisto on asennettu.

Pitää myös muistaa vaihtaa biossista sata-ohjain IDE-tilasta RAID-tilaan, jos ei jo ole valmiiksi. Tässä kohtaa on hyvä käydä myös muut raidiin viittaavat bios asetukset läpi.

Itse en ole ikinä tehnyt raid-5-pakkaa tuolla ohjelmalla, mutta kaipa sekin onnistunee jos kerran emon tiedoissa luvataan.

Mihinkään pelikoneeseen en laittaisi tuota, koska koneen kaatumisen jälkeen joutuu odottelemaan tunteja ennen kuin raid on taas rakennettu.

Niin ja tietääkseni tuo toimii vain windowssin kanssa.

Yksi parhaista vaihtoehdoista normaaliin työkoneeseen olisi juuri tuo intel matrix storage manager -pohjainen raid. Itse varmaan suosisin ihan tavallista raid-1 pakkaa isoilla kiintolevyillä.

Jos tähän projektiin ryhdyt, niin kannattaa googlettaa kattavampia oppaita tuohon matrix storage managerin käyttöön.
afterdawn.com > keskustelu > pc-rauta > pc:n rautaan liittyvä keskustelu > raid-ohjainkorttia
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy