User Käyttäjä Salasana  
   
torstai 9.1.2025 / 17:46
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > voiko linuxia käyttää?
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Voiko Linuxia käyttää?
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Sivu:<123>
Eero_5
Newbie
_
11. toukokuuta 2005 @ 12:11 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Keskustelu muuttui juuri sellaiseksi, kuin arvasin. Useat ovat luetelleet Linuxin ja Windowsin hyviä ja huonoja juttuja, mutta asioilla on kaksi puolta.

Windowssia vaivaa kuulemma virukset. Minä olen käyttänyt Windowsia yli puoli vuotta lähes ilman viruksia sun muuta töhnää. Kunhan vaan päivittää (huom! linuxissakin on päivityksia) virustutkan ja winukan niin kaikki toimii. Kone on edelleen nopea ja luotettava.

Linuxissa (tai oikeastaan voisin puhua Susesta koska muuta käsitystä minulla ei oikein ole) on omat taidot ainoa rajoitus. Itseltäni nämä taidot loppuivat jo alkuvaiheessa, ja systeemistä jäi sellainen kuva että lähes mikään ei toimi ilman että on "pro" ja on laittanut asetukset kuntoon. Minulla saattoi olla huonoa onnea kun kaikki meni pieleen.

Lisään pari asiaa jotka eivät toimineet:

-asennuksen lopussa Yast sanoi että netti ei toimi ja käski säätää sen kuntoon. Minä yritin parhaani mukaan säätää mutta en saanut toimimaan, kunnes kuulin että netti toimii kun ei tee mitään. Onhan se hyvä, mutta ei mennyt niin kuin piti.

-olin asentanut Firefoxin. Kokeilin piruuttanu kääntää sitä lähdekoodista. Latasin sourcen ja komensin ./configure, sitten make ja sitten make install, johon se tökkäsi, en muista miksi. Saattoi johtua vanhasta Foxista alla mutta miksei sitä sitten saanut päälle?

-Ikkunointimanageri (tai mikä onkaan) ei aina startanut ennen kuin komensin startx, tai tein jotain ihmeellistä.

Windowsissa kaikki toimii hiiren klikkauksella. Olen siitä iloinen, vaikka en M$:stä pidäkkään.

En ole vielä formatoinut Linux-levyäni mutta aijon sen joskus tehdä. Olisin todella mieluusti käyttänyt Linuxia jos se olisi toiminut paremmin ja helpommin. Joku toinen kerta kun Linux on tarpeeksi kehittynyt, toivottavasti.
Silent_A
Newbie
_
11. toukokuuta 2005 @ 12:29 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Näinhän se menee että ei linuxilla ongelmistaan pääse, itse vain omaan hillittömän säätämis vietin niin viihdyn oikein hyvin linuxin parissa.

"Ihan sama mitä soitat, kunhan soitat sen aina oikein"
lunix
Senior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 12:56 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Kokeilin piruuttanu kääntää sitä lähdekoodista. Latasin sourcen ja komensin ./configure, sitten make ja sitten make install, johon se tökkäsi, en muista miksi. Saattoi johtua vanhasta Foxista alla mutta miksei sitä sitten saanut päälle?
Epäonnistuminen johtui puuttuvista kirjastoista(todennäköisesti sulla on KDE työpöytänä).
Täällä jonkin aikaa ihmisiä seuranneena olen huomannut että kun aletaan kääntämään jotakin pakettia niin se on joko aina jokin kirjasto tai sitten yritetään KDEn päälle jotain Gnome pakettia(tai toisinpäin).
Kullerwo
Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 13:13 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Minä en taas ymmärrä näitä kirjoituksia linuxin asentamisen ja käytön vaikeudesta. Itselläni ei ole ollut mitään ongelmia ja kaikki toimii vaikka pelkästään klikkailemalla. Linuxin täytyy siis olla todella helppo ja ongelmaton käyttöjärjestelmä - pitäisiköhän mennä windows-palstalle windowsia moittimaan ja linuxia ylistämään?

No todellisuudessa en pelkkien omien positiivisten kokemusteni perusteella yleistä noin pahasti, enkä myöskään toisaalta valittele windows-palstoilla. Monella linuxia kokeilevalla tahtoo yleistäminen sen sijaan lähteä käsistä.

Linux on mielestäni hyvä, helppo ja tarvittaessa haastava käyttöjärjestelmä. Monipuolisuuden vuoksi se sopii gurusta mummoon.

Windows on toki osaavissa käsissä kohtuu turvallinen, mutta vakaudessa ja turvallisen toimivan systeemin nopeassa pystyttämisessä linux on voittaja.
Senior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 13:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Eero_5:lle

Jos mielenkiintoa riittää ja luulet että aina linux asentelu toiminta kuntoon on vaikeata, niin koitappas lataa ja asentaa uusin Mandrake. Se luultavasti on paras aloittelija distro. Asennus on helppo ja nopea. Tähän omaan koneeseen asentu Gentoon ja wmwaren päälle alle 20min 3 ekaa CD:tä. Versio oli tosin 10.0 silloin. Mielenkiinosta halusin vain koklaa tuotakin. Kaikki toimi vallan mainiosti.

Muutoin pitää sanoa että ei ole minun valintani se mandrake, mutta ehkäpä paras XP:n korvaaja se on. Suurinpiirtein samat laitevaatimukset..
GyperFox
Junior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 14:05 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Niinpä, ainankaan minä aloitteliana en osaa sanoa miten KDE:n ja Gnome:n paketit erottaa toisistaan ja mitä kirjastoja minun tarvitsee asentaa. Joo mullakin on asennukset tökännyt "make install" kohtaan.
Senior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 14:14 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Hehee, sattuipas somasti, vaikka aiheen viereen meneekin. Ei se aina noilla 'mainstream' käyttiksilläkään helppoa ole..

http://www.sosiaalisestirajoittuneet.fi/index.php?date=20020917
Senior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 14:32 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Juu aikamoiseksi inttämiseksihän tää aina menee jos minä satun mielipiteeni ilmaisemaan :-D

Yksi juttu noissa väitteissä pikkaisen pistää huvittamaan... eikö kirjoittajat itse ollenkaan mieti mitä kirjoittavat... ;-)

Nimittäin se, että toisella rivillä kilvan mainostetaan Linuxin paremmuutta, ja sitten jo toisella rivillä valitetaankin microsoftin monopoliasemaa kun mukamas ei ole käyttäjillä muita vaihtoehtoja ja microsoft voi siksi vapaasti määrätä hinnat tuotteilleen ja rahastaa niillä... no jos ei kerran ole vaihtoehtoja microsoftillle niin_mikä_se_linux_sitten_on_jos_se_kerran_ei_ole_vaihtoehto_microsoftille?

Mikä ihme mukamas tavallisen käyttäjän estää vapaasti valitsemasta Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän (ilmaisin sen nyt näin ettei näyttäisi taas siltä että luulen Linuxin tarkoittavan koko käyttöjärjestelmää vaikka sehän on vain se pelkkä kerneli, vai oliko se kenneli...) ja Microsoftin käyttöjärjestelmän välillä?

Jaa ettenkö mä muka olisi teini... mähän olen 38 vuotias ikiteini ;-)

AMD X2 5000+ black edition @ 3100mhz
Senior Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 14:52 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Vaihtoehto? Kerrot vaan mistä Hra/Ms/Mrs Tavallinen Käyttäjä voi ostaa mikronsa missä on esiasennettuna Linux? Ei kait sitä mikään muu estä. Enkä tarkoita nyt mitään nörttikauppaa jonka Tavallinen Käyttäjä kiertää jo luonnostaan mahdollisimman kaukaa ettei kukaan saisi tietää hänen täydellistä tietokone tietämättömyyttään. Ja jos kysyt siitä miksei Tavallinen Käyttäjä voi asentaa linuxiaan itse, niin vastaus on: Samasta syystä kuin Tavallinen Käyttäjä ei pysty asentamaan Windosiakaan, ei osaa!(/uskalla!)
Member
_
11. toukokuuta 2005 @ 18:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Eero 5. Se firefox asentuu suseen muutamalla klikkauksella. Eli hiiren oikealla näppäimellä extract (mihin haluaa) hiiren vasen nappäin kansio auki. Klikkaa firefox installer ja homma on siinä. Tosin kaikki sorsapaketit ei oo yhtä helppoja. Ja onhan siinä myös se apt-get mahdollisuus mikä on jos mahdollista vielä helpompi kuin yast. Ja jos haluaa kaikki sorsista kääntää se vaatii vähän opiskelua.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 11. toukokuuta 2005 @ 18:51

Guruttaja
Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 06:07 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
No niin, kannetaan kortemme kekoon. Saadaan ainakin lisää keskustelua.

Alkuperäinen kysymys oli, voiko Linuxia käyttää? Vastaan tähän kysymällä, miksi ei voisi?

Viestiketjun aloittaja koki ilmeisen vaikeaksi Linuxin käytön, koska - ainakin viesteistä päätellen - ohjelmat eivät asentuneet itsekseen. Ruutuun tuli virheilmoituksia ja homma oli siinä - todellisen Windows käyttäjän tavoin uudelleenkäynnistyksen toivottiin korjaavan ongelmat. Näin ei käynyt. Olenko kartalla tapahtumien kulusta?

Seuraavaksi aion vertailla Linuxia ja Windowsia ja koska minulla on käytössä Gentoo, otan kommenttini ja näkökantani sieltä.

Mielestäni Linuxin suurin etu Windowsiin nähden on vapaus. Käyttäjällä on vapaus valita, miten hänen koneensa toimii. Windowsissa näin ei ole. Kaikki softat ovat esikäännettyjä jollekin toiselle laitekokoonpanolle ja Windows on jo itsessään täynnä ominaisuuksia ja toimintoja, joista käyttäjä ei ole tietoinen. Tottakai vapaus tuo mukanaan sen, että käyttäjän on tehtävä enemmän töitä, jotta kokoonpano on valmis, mutta mitä sitten? Lopputulos on vaivan väärti. Kuitenkin kyse on loppujenlopuksi omasta viitseliäisyydestä ottaa asioista selvää, eikä olettaa Bill Gatesin miettineen ongelmatilanteita valmiiksi.

Otetaan esimerkiksi Gentoo. Pitkä ja vaivalloinen asennusopas karkoittaa useimmat jo ensimmäisten sivujen aikana. "Miksi tehdä tällaista, kun Windowsissa tarvii vaan laittaa cd sisään?" -kysymys kajahtaa ilmoille. Itse vastaan em. kysymykseen näin: "Siksi, että tiedät mitä saat." Loppujen lopuksi asennuksen jälkeen käyttäjällä on hyvä kokonaiskuva siitä, mitä koneelle on asennettu. Muutama peruskäsky on tullut tutuksi ja useimmat konfigurointi tiedostot ovat olleet käsiteltävänä. Järjestelmän käyttämiselle on hyvät edellytykset. Seuraavaksi pohditaan sitä, miten saan asennettua ohjelmia. Gentoossa kirjoittamalla emerge openoffice järjestelmä tarkistaa riippuvuudet lataa uusimmat Open Officen lähdekoodit ja muiden mahdollisesti tarvittavien ohjelmien lähdekoodit netistä, kääntää softat omalle koneelle sopivaksi ja asentaa tiedostot oikeisiin hakemistoihin. Kyllä kannatti nähdä asennuksessa vaivaa, kun uusimpien ohjelmien asentaminen, poistaminen ja päivittäminen voidaan kaikki suorittaa yhdellä käskyllä. Samaa ei kait voi sanoa Windowsista?

Toinen merkittävä ero Linuxin ja Windowsin välillä, tai paremminkin niitä vertailevin ihmisten välillä on se, että pääsääntöisesti Linuxia moittivat sellaiset henkilöt, jotka eivät sitä osaa käyttää. Osaamista ja tietoa on kuitenkin verkko pullollaan, joten kyse on halusta ottaa asioista selvää - tässä tapauksessa haluttomuudesta joka myös laiskuudeksi on joskus nimetty. Miten tällaiset käyttäjät voivat edes väittää Linuxin olevan huono tai vaikea käyttöjärjestelmä? Windowsia mollaavat sen sijaan ovat useinmiten alan harrastajia. Sellaisia käyttäjiä, joilla on osaamista sekä Windowsista, että Linuxista ja ymmärtävät käyttöjärjestelmän toiminnasta muutakin kuin graafisen käyttöliittymän ja osaavat vaatia käyttikseltään asioita, joita tavallinen käyttäjä ei osaa.

Voidaankin todeta, että Windows on Linuxia sopivampi käyttöjärjestelmä niille, jotka eivät ole kiinnostuneet siitä miten järjestelmä toimii, kunhan homma tapahtuu hiiren painiketta painamalla. Siitä menee pisteet Gatesille Windowsin kauppaamisessa, että mitään muuta yhtä viimeistelemätöntä tuotetta ei tässä maailmassa saa kaupaksi millään. Toki jos helppokäyttöisyyttä kaivataan, kannattaa kokeilla Macia. Siinä kun on otettu hiiren toinen painikekin pois käyttäjää hämäämästä.

----------------------------------
Intel Core 2 Duo E6400
Abit AB9 Pro
Corsair 2x512 MB 665 MHz
200 Gb Seagate Barracuda SATA
Samsung SH-S182D/RSMN
DWL-G520 Wlan
Windows XP Media Center

AMD Athlon XP 2600+
EP-8RDA3+
1 GB Ram
60 Gb Samsung IDE
Sapphire Atlantis 9600 256 Mb
Windows XP, Ubuntu

XBOX 360
----------------------------------
GyperFox
Junior Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 07:18 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Niinpä, silloin kun aloittelin win 3.11 versiolla, niin sekään ei ollut helppoa. Kun olen IT-alalla, niin täälä törmää paljon käyttäjiin joilla ei ole xp:n perusteetkaan hanskassa. Miksi? Koska he eivät halua perehtyä asiaan. Joka jutussa alku on hankalin ja vaatii tahtoa syventyä siihen mitä on tekemässä. (Kitaran soitosta -> Linuxiin)
Helppohan minun on mennä sanomaan, että windowsia on helppokäyttää, olenhan minä sitä jo n.7 vuotta sinnikkäästi harjoitellut. Saman verran kun panostaa linuksii, niin eiköhä se puolikin tule selväksi ja helppokäyttöiseksi.
lunix
Senior Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 09:21 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Helpoimmin Linuxin käytön oppii kun unohtaa kaiken mitä windows puolella on oppinut. Ei yritä tehdä asioita samalla tavalla kuin on aina tehnyt windowsissa.

Tietysti on se vaikea myöntää että ei osaa mitään, varsinkin jos on pitänyt itseään jonkin asteisena win-guruna.

Perhana:
Quote:
Mikä ihme mukamas tavallisen käyttäjän estää vapaasti valitsemasta Linux-pohjaisen käyttöjärjestelmän (ilmaisin sen nyt näin ettei näyttäisi taas siltä että luulen Linuxin tarkoittavan koko käyttöjärjestelmää vaikka sehän on vain se pelkkä kerneli, vai oliko se kenneli...) ja Microsoftin käyttöjärjestelmän välillä?
Se että kone tulee yleensä esiasennettuna. Ja yleensä koneesta löytyy esiasennettuna M$ käyttis.

Ja jos tuo esiasennettu käyttöjärjestelmä pitäisi ostaa erillisenä niin tässä vaiheessa viimeistään asiakas alkaisi kysellä halvempaa vaihtoehtoa. Koskee todennäköisesti myös sinua. ;-)

WINXP OEM hinta on jotain 100 ? luokkaa. Mutta kun joudut ostamaankin retailin niin joudut lyömään home editionista pöytään 267 ? ja pro versiosta 393 ?.(toki tässä vaiheessa todennäköisesti Redmondissa herättäisiin ja laskettaisiin MS tuotteiden hintaa, että kovalla työllä hankittu käyttäjäpohja ei katoaisi)
Niin mutta tarvitaan varmaan myös toimistopaketti, tuo WinXP kun ei sisällä juuri mitää käytettävää softaa mukanaan. Microsoft Office 2003 Pro kelpaisi varmaan, hintaa vain on 634 ?(opiskelija versio 139 ? )

SUSE Linux 9.3 Professional hinta noin 100 ?(sisältäen toimisto-ohjelmia, kuvankäsittely softaa, melkein mitä nyt voit vain kuvitella). Ja jos ei halua maksaa vaan säästää nekin rahat, niin "ilmaisia" jakeluita löytyy pilvin pimein internetistä. Eli säästöä kertyy 400 - 1000?. Tuolla saa päivitettyä konetta jo aika reilusti. Vai mitä? Ja voithan aina ostaa vaikka Macin.
pihlis75
Suspended due to non-functional email address
_
12. toukokuuta 2005 @ 09:30 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Aloitteliasta puheenollen...

Aloittelioita on myös monentasoisia.
Hommasin mutsille(60v) koneen ja laitoin tälliin, ja vein paikalleen.

Ajattelin antaa pikakoulutuksen mese, google... ym

- Avasin nettiselaimen ja käskin klikata linkistä.
- Mistä?

- Näytin, että painappa tuosta sinisellä olevasta tekstistä.
- Sormi näytöön ja tökötään näyttöä ;)

- Sanoin että siis klikkaa hiirellä.
- Mikäs se on.

Eli koulutuksen sai aloittaa... Siirrä hiirtä oikealle, ja hämmästy nuoli ruudulla liikkuu myös oikealle.
Oli aika vaikeata ruveta opettamaan, kun toinen ei tiennyt mitään tietokoneesta.

Onneksi asun 200km päässä ja sain delekoitua tuon opetuksen pikkusiskolle.

Ja asiaan. Itsellä 2 kpl kiintolevyjä molemmat boottaavia ja biossista vaihtaa käynnistysjärjestystä kumman haluaa käynnistää. Vaihtoehtoina fedora core 3 ja windowsxp.

Siirryn tohon linuxiin pikkuhiljaa, ja siirryn käyttämään pelkästään sitä kun osaan sitä käyttää niin hyvin, että osaan korjata sen vaikka mikä tilttai. Tällähetkellä osaan sen verran, että kun kaikki toimiin niin hyvä. Kun ei toimi, niin siellä meni tiedot...

http://hauskatvideot.com Netin hauskimmat videot, tsekkaa heti.
lunix
Senior Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 09:46 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:

Aloitteliasta puheenollen...

Aloittelioita on myös monentasoisia.
Hommasin mutsille(60v) koneen ja laitoin tälliin, ja vein paikalleen.

Ajattelin antaa pikakoulutuksen mese, google... ym
Jos ei ole käyttänyt ennemmin konetta niin olisi oppinut Linuxin käytön varmasti samassa ajassa kuin nyt oppii windowsin. Joku (K)ubuntu, Knoppix tai vastaava.
Quote:
- Avasin nettiselaimen ja käskin klikata linkistä.
- Mistä?

- Näytin, että painappa tuosta sinisellä olevasta tekstistä.
- Sormi näytöön ja tökötään näyttöä ;)

- Sanoin että siis klikkaa hiirellä.
- Mikäs se on.
Samat ongelmat olisi ollut Linuxissa, mutta ajattele että voisit täällä kehua että "ei Linux vaikeaa ole mun mutsikin käyttää sitä" ;-)
Quote:
Siirryn tohon linuxiin pikkuhiljaa, ja siirryn käyttämään pelkästään sitä kun osaan sitä käyttää niin hyvin, että osaan korjata sen vaikka mikä tilttai. Tällähetkellä osaan sen verran, että kun kaikki toimiin niin hyvä. Kun ei toimi, niin siellä meni tiedot...
Varmuuskopiointi on tärkeää niin Linuxissa kuin myös windowsissa
pihlis75
Suspended due to non-functional email address
_
12. toukokuuta 2005 @ 12:15 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Linux olisikin ollut ehdoton / vikasietoinen mutsin koneelle, jos ei välttämättä olisi pitänyt saada sim's pikkusiskolle...

En tarkoittanu, että samoja ongelmia ei olisi wintoosassa, vaan tarkoitus oli kuvata, sitä kuinka alittelija joku voi olla...

http://hauskatvideot.com Netin hauskimmat videot, tsekkaa heti.
Senior Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 17:33 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kyllä mä mahdan olla suosittu tyyppi kun mua aina niin innolla lainaillaan... ;-)

Mitä sitten tuohon esiasennettuun windowsiin tulee, niin uskooko kukaan tosissaan/luuleeko tosissaan että esim. täällä suomessa toimivat tietokoneita kasaavat yritykset todella saisivat jotain lahjuksia tai sponsorointia microsoftilta siitä hyvästä että asentavat myymiinsä koneisiin esiasennettuna windowsin?

Väittäisin kyllä että siinä on kysymys pelkästään kysynnän/tarjonnan laista, eli sitä tarjotaan mille on kysyntää, ja varmasti moni pakettilaskuri-periaatteella tietokoneita kasaava yritys myy sen koneen myös linux-käyttöjärjestelmän kanssa jos joku sellaista pyytää.

En itse ainakaan ole sitä mieltä että mitään tuotetta voitaisiin pitää toista parempana pelkästään sillä perusteella että se on halvempi kuin toinen, vaikka tuntuukin siltä että täällä usein takerrutaan juuri siihen seikkaan että linux on niin paljon halvempi kuin windows, ja kun nyt edelleen jankutetaan siitä linuxin mukana tulevasta openofficesta, niin muistutan vielä uudelleen että saman ilmaisen openofficen saa myös windowsiin, ja kieltämättä siinä on samat toiminnot kuin microsoftin kalliissa officessakin, mutta silti jostain syystä se microsoftin office kuitenkin tekee hyvin kauppaansa edelleen, vaikka sitä ei monessakaan koneessa esiasennettuna olekkaan. Eli kyllä minä väitän edelleen että kyse on enimmäkseen siitä mitä kuluttaja haluaa ostaa, eikä siitä mitä sille kuluttajalle halutaan myydä.


AMD X2 5000+ black edition @ 3100mhz
anatemus
Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 19:10 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Noniin, tähän taas tultiin. Eipäs/juuupas. Äiti/Tytär. BMW/Mercedes. Sininen/Punainen. Kuulostaako tutulta? ;) Toinen tykkää toisesta, kummassakin on omat puolensa, joiden perusteella valinnat kannataa tehdä.

Kun sitten jossain kerrot Linuxin olemassaolosta ja kuinka hyvä se on, joku Wannoutunut Windows-fani haluaa kiillottaa oman valintansa kuvaa (en tarkoita sinua, perhana;). Haluaako hän uskotella itselleen, että on tehnyt oikean valinnan pysyessään juuri Windowsin käyttäjänä, tai että häntä luullaan tyhmäksi, kun hän ei _heti_ osannut käyttää sitä _Windows_-tietämyksensä pohjalta? Hän leimaa "Linux-evankelistan" kommunistiksi, köyhäksi, Microsoft-vihaajaksi ja ties miksi. Linuxin hän leimaa kotikutoiseksi, bugiseksi, käsittämättömän vaikeaksi, laittomaksi jne. Ennenkuin joku kysyy: "Mutta eikös Linux-fanikin hauku Windowsia?". Kyllä tätäkin tapahtuu, mutta yleensä Linux-fanilla on kokemusta "kilpailijasta" enemmän kuin "vastapuolella". Ymmärrän kyllä että "Linux is the answer, what is your question?" -asenteella omaa valintaansa tuputtavat ärsyttävät Windows-käyttäjiä. Turha Linuxia on kaikille tyrkyttää, jos käyttäjä on tyytyväinen valintaansa ja ei halua muutosta, niin pitäköön tunkkinsa =)

Mutta kuka tahansa joka löytää jonkun hyvän jutun (tm), halunnee kertoa siitä muille jotka ovat asiasta tietämättömiä? Tai siinä väärässä uskossa että Linux olisi vaikea _käyttää_ ? Ylläpito voi olla erilaista kuin Toosalla, mutta ei se nyt niin ylivoimaista ole. Ja jos ajatellaan Pekka Peruskäyttäjän kantilta, niin jääpä "helppokäyttöisen" Windowsinkin ylläpito naapurin pojan harteille.
Quote:
uskooko kukaan tosissaan/luuleeko tosissaan että esim. täällä suomessa toimivat tietokoneita kasaavat yritykset todella saisivat jotain lahjuksia tai sponsorointia microsoftilta siitä hyvästä että asentavat myymiinsä koneisiin esiasennettuna windowsin?
Uskoo.

Itse en usko juuri tuollaiseen väitteeseen, mutta tämä on lähempänä minun _uskomustani_: "Jos asennatte kaikkiin myymiinne koneisiin tuotteemme, saatte tuntuvan alennuksen hinnoista. Jos ette, maksatte täyden hinnan per lisenssi."

Tunnettu joku, on kertonut näin tunnetussa jossain-paikassa. Joka haluaa käännyttää muitakin uskomaan näin, saa hän kaivaa linkin tai muuta faktaa mutuni tueksi.
Quote:
Eli kyllä minä väitän edelleen että kyse on enimmäkseen siitä mitä kuluttaja haluaa ostaa, eikä siitä mitä sille kuluttajalle halutaan myydä.
Minä väitän: kuluttaja haluaa ostaa sitä mistä hän tietää tai on kuullut jossain, ei sitä mistä hän ei ole kuullut missään. Lisäksi "se on muillakin" on hyvä perustelu monelle.

En tiedä mihin alkuperäinen kysyjä tämän viestiketjun aloittamisella halusi. Kysymyksiin "Voiko Linuxia käyttää?", "mitä hyvää Linuxissa on?" ja "kumpaa käytätte, miksi?" on tullut perusteltuja vastauksia, mutta silti keskustelu kääntyy taas kinasteluksi käyttisten paremmuudesta...

Linux ei ole ilmainen Windows.

PS. Suomi24:n turhaakin turhemmalla "sodat"-alueella (http://tinyurl.com/d6buc) voi kinastella kaikessa rauhassa käyttisten "paremmuudesta" ;)

Why use Windows when you can have air conditioning?
Why use Windows, when you can leave through the door?
-- Konrad Blum

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 12. toukokuuta 2005 @ 19:11

neggis
Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 21:22 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
PS. Suomi24:n turhaakin turhemmalla "sodat"-alueella (http://tinyurl.com/d6buc) voi kinastella kaikessa rauhassa käyttisten "paremmuudesta" ;)
Huh, en ollutkaan ennen käynyt tuola (onneksi). Melkosta loan heittoa pikkunappuloilta. Ja ei, ei mennyt bookmarkkeihin....
Quote:
Toinen merkittävä ero Linuxin ja Windowsin välillä, tai paremminkin niitä vertailevin ihmisten välillä on se, että pääsääntöisesti Linuxia moittivat sellaiset henkilöt, jotka eivät sitä osaa käyttää. Osaamista ja tietoa on kuitenkin verkko pullollaan, joten kyse on halusta ottaa asioista selvää - tässä tapauksessa haluttomuudesta joka myös laiskuudeksi on joskus nimetty. Miten tällaiset käyttäjät voivat edes väittää Linuxin olevan huono tai vaikea käyttöjärjestelmä? Windowsia mollaavat sen sijaan ovat useinmiten alan harrastajia. Sellaisia käyttäjiä, joilla on osaamista sekä Windowsista, että Linuxista ja ymmärtävät käyttöjärjestelmän toiminnasta muutakin kuin graafisen käyttöliittymän ja osaavat vaatia käyttikseltään asioita, joita tavallinen käyttäjä ei osaa.

Voidaankin todeta, että Windows on Linuxia sopivampi käyttöjärjestelmä niille, jotka eivät ole kiinnostuneet siitä miten järjestelmä toimii, kunhan homma tapahtuu hiiren painiketta painamalla. Siitä menee pisteet Gatesille Windowsin kauppaamisessa, että mitään muuta yhtä viimeistelemätöntä tuotetta ei tässä maailmassa saa kaupaksi millään. Toki jos helppokäyttöisyyttä kaivataan, kannattaa kokeilla Macia. Siinä kun on otettu hiiren toinen painikekin pois käyttäjää hämäämästä.
Tässä kiteytyy oikeastaan koko win-lin keskustelun ydin, loistavaa tekstiä.

Registered Linux User #395726
Postituslista suomalaisille SUSE Linux käyttäjille: http://lists.kotoistaminen.novell.fi/mailman/listinfo/suser-fi
All mail clients suck. This one just sucks less: http://www.mutt.org/
Messenger sucks, use Bitlbee: http://www.bitlbee.org
Junior Member
_
12. toukokuuta 2005 @ 21:44 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Neggis: Modeemini oli Telewellin IA300C. Kyselin täältäkin sillon apua, mutta en silti saanut nettiä toimimaan.
Senior Member
_
13. toukokuuta 2005 @ 02:41 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Joopa... turhaa kinaamistahan tämä on, mutta onko kinaamista sitten se että minä kirjoitan mielipiteeni alkuperäiseen aiheeseen, vai onko kinaamista ne monet juupas/eipäs lainaukset joita kommentini aiheuttaa...?


AMD X2 5000+ black edition @ 3100mhz
neggis
Member
_
13. toukokuuta 2005 @ 06:16 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
--------- Windows Longhorn ----------
Kinastella en jaksa, mutta tuo aiheuttaa minussa ainakin kauhunsekaisen tunteen....

Registered Linux User #395726
Postituslista suomalaisille SUSE Linux käyttäjille: http://lists.kotoistaminen.novell.fi/mailman/listinfo/suser-fi
All mail clients suck. This one just sucks less: http://www.mutt.org/
Messenger sucks, use Bitlbee: http://www.bitlbee.org
pihlis75
Suspended due to non-functional email address
_
13. toukokuuta 2005 @ 06:34 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Lisää vettä myllyyn!
Ei vaan mielipide.

Mielestäni tuo windows xp on paremmin loppuunhiottu, kun esimerkiksi linux jakelut. Pitää jokupäivä tässä testailla fedora core 4 test2 olisko kuinka kehitystä tapahtunut.

Olin käymässä kaverin kämpillä, kun rupesi asentelemaan homepnp korttia winxp koneeseen. Kone sammuksiin kuoret auki ja kortti koneeseen piuhat kiinni.

Kone päälle. xp käynnisty ja tuli puhekupla uusi laite löydetty ja heti perään uusi laite asennettu ja toiminnassa.

Kaveri katto muhun päin ja kysyi, että miten jatketaan asennusta, sanoin että avaa selain.

Selain auki ja netti toimi...

Eli ei yhtään klikkausta ym.

Jos taas ruvetaan ajattelemaan hinta/laatu suhdetta, niin olen ehdottomasti linuxin kannalla.

Molemmille on mielestäni oma paikkansa, eikä voi suoraan verrata kumpi on parempi.

Molemmissa on huonot ja hyvät puolensa. Windows esim yrityskäytössä, lisenssit maksaa... saa kyllä poistoihin, tosin kun yksityiskäyttäjät.

EDIT:
Todellakin pitää myöntää että linux jakelut ovat kehittyneet todella paljon pienessä ajassa, ja toivottavasti jatkavat samaa rataa, niin täys nyyppä saa sen myös käyttöönsä ja toimimaan.


http://hauskatvideot.com Netin hauskimmat videot, tsekkaa heti.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 13. toukokuuta 2005 @ 06:40

Senior Member
_
13. toukokuuta 2005 @ 07:38 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Kone päälle. xp käynnisty ja tuli puhekupla uusi laite löydetty ja heti perään uusi laite asennettu ja toiminnassa.
Höh, ei tuo esim. Mandrakessa ole yhtään hankalampaa. Siinä kun on kerneliin laitettu kaikki moduulit ja automaattinen tunnistaminan. Ainoa rajoitus on että tunteeko kerneli ko. korttia joka siihen liitetään, ts. onko moduulia open sourcena tai valmistajan puolesta.

Omat etunsa kumminkin säilyy tuossakin jos saa itse päättää mikä moduuli ja millä asetuksilla asennetaan. ts. säätämisellä on etunsakkin jos tietää mitä tekee..


[mielipide]
Toi Manta rupee olemaan aika hyvä XP:n korvaaja. Ei siinä juurikaan ole mitään parempaa kuin XP:ssä, yhtä hidas jne. Asennus vain on helpompi ja nopeampi kuin XP:n kanssa, ja samalla asennuksella saa enemmän ohjelmia (XP:n mukanahan niitä ei tule), ja täysi idioottikin osaa asentaa Mantaan distron oman paketinhallinan avulla ohjelmia tosin kuin XP:n. Wielä kun saavat winen toimimaan kunnolla, on siinä hyvä vaihtoehto XP:n tilalle. Paljon parempi ainakin kuin sitä varten tehty Linspire..

Tämä ei ollut mikään Mantan mainospuhe, itse melkein kammoksun ko. distroa. Aloittelijalle(Windowsista siirtyvälle) se mielestäni on kumminkin paras vaihtoehto.
[/mielipide]


Mainos
_
__
 
_
wipe2000
AfterDawn Addict

15 tuotearviota
_
13. toukokuuta 2005 @ 10:32 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Kuten joku sanoikin, ei ensimmäisten Windowsienkaan asennus ihan helppoa ollut. Jos vaikka Win 3.1:n aikaan joku olisi antanut kokeiltavaksi nykyisen Linuxin, vaikka Mandraken, asennuslevyn, niin helpompihan se olisi ollut saada koneessa toimimaan kuin silloinen DOS+Windows -paketti. Eli pointtini on, että kyllä linuxitkin vielä 'helpottuvat' ainakin asennusten suhteen vuosi vuodelta.

Sivuhuomautuksena ihmettelen vielä, missä kaikki Applen Os X:n kannattajat luuhaavat? Sehän on myös Unixin käskyihin pohjautuva systeemi (kuten Linux) ja olisi varsin varteenotettava kilpailija XP:lle, jos se toimisi PC:issä.
 
Sivu:<123>
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > voiko linuxia käyttää?
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy