User Käyttäjä Salasana  
   
sunnuntai 26.1.2025 / 17:43
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > digitaalinen video > dvd-r -keskustelu > dvd-levyjen surkea säilyvyys, voiko olla edes totta?
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
DVD-levyjen surkea säilyvyys, voiko olla edes totta?
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Sivu:123>
jari75
Junior Member
_
28. kesäkuuta 2005 @ 19:25 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ostin Nierlestä pari viikkoa sitten Datawriten RitekG05 DVD-R 8x levyjä. Otetaan esimerkiksi 26.6.05 poltettu elokuva.

Tarkastus heti polton jälkeen 26.6:
PI max 16
PI ave 5,44
PIF max 2
PIF ave 0,03
laatupisteet 91,8
laatuluokitus A+ (eli parempi kuin alkuperäislevyt keskimäärin)


Saman levyn tarkastus tänään 28.6:
PI max 515
PI ave 214,64
PIF max 18
PIF ave 0,78
laatupisteet -96,3
laatuluokitus C (eli täysin kelvoton)


Eikä ollut ainoa kappale, kaikille poltetuille tuossa erässä on käynyt samalla tavalla. Polton jälkeen huippulaatua, mutta parin päivän päästä pelkkää roskaa. Datahan tuossa sinänsä on täysin luettavissa ja DVP630-soittimessa pyörii ongelmitta. Ikivanhassa Matsui-soittimessa pyöri heti polton jälkeen virheettömästi, mutta nyt pätkii. Jos mulla ei olisi tuota ikivanhaa soitinta eikä Lite-Onin asemaa PI/PIF-tesausta varten, pitäisin levyä ainakin toistaiseksi huippulaatuisena.

Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että jos levyllä nuo PI/PIF-virhemäärät kasvavat niin levy muuttuu ajan myötä kokonaan lukukelvottomaksi. Alkuun suosin näitä Nierlen halpalevyjä (mm. Budget Yellow DVD-R 4x, Mirror Platinum DVD-R 4x, 8x ja DVD+R 4x, White Label 4x, Prodye kulta 4x, Datawrite Red 4x). Olin niihin tyytyväinen, enkä välittänyt suurista PI/PIF arvoista, kun hyvin tuntui toimivan ainakin paremmassa DVP630 soittimessa. Nyt tilanne on kuitenkin se, että alkuvuodesta poltetut halpalevyt alkavat olla tiensä päässä merkistä riippumatta. Suurin osa levyjen datasta on silti vielä pelastettavissa, mutta read retryä pukkaa oikein urakalla.

Tämä olikin syy siihen että lopetin halpalevyjen käytön ja tilasin vähän kalliimpia Ritekin levyjä. Mutta vielä hirveämpää paskaa ainakin nämä RitekG05-levyt taitavat olla kuin nuo halvimmat. Tosin tilasin samalla myös Ridiscin RitekG04 DVD-R 4x levyjä. Niiden laatu ainakin toistaiseksi vaikuttaa tosi hyvälle. PI-virheiden keskiarvo pyörii siellä 2:n ja 3:n välillä ja PIF välillä 0.02-0.04, eikä ainakaan vielä parissa viikossa ole näkynyt mitään merkkiä laadun huononemisesta.

Siis loppuyhteenvetona: noin 10 eri levymerkkiä/tyyppiä olen testannut ja Ridiscin RitekG04-levyjä lukuunottamatta kaikki on pelkkää roskaa. Pahinta on se, että halpalevyjen surkean laadun havaitsi vasta puolen vuoden käytön jälkeen. Perkeleen kalliiksi tullut tämäkin harrastus...
Threat
Senior Member

2 tuotearviota
_
29. kesäkuuta 2005 @ 06:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Halpalevyistä sen verran, että Princot (valkoinen 1-4x) ovat ainakin halpalevyiksi ihan hyvää kamaa. 35?/100 kpl ja 1 /25 kpl on viallisia, tai valittaa likaista levyä. Verbatimitkin ovat kuulema ihan laatutavaraa, mutta hieman kalliimpia. Elossa ovat nuo princot säilyneet ainakin 9 kuukautta tähän mennessä. Kaverilla niitä on ollut pitempään ja ei ole hänkään mitään vielä säilyvyydestä valitellut.

MB: Asus A8N5X
CPU: AMD Athlon 64(tm) 3200+ @ 2,0 GHz
GC: Club 3D Geforce 6800GS
Mem: 3070mb DDR RAM @ 400 mhz
OS: Windows Vista Ultimate 32-bit
HD: 160 gb. Maxtor hard disk
200 gb. Maxtor hard disk
+ Smartx v2.0 modded Xbox gaming console
jari75
Junior Member
_
29. kesäkuuta 2005 @ 07:26 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Joo, nuo Princot vaikuttaa ihan kelvollisilta. Naapuri antoi äskettäin muutaman leffan varmuuskopioitavaksi ja antoi tyhjät levyt mukaan. Heillä oli juuri noita Princon levyjä.

Yksi testiesimerkki Princon laadusta:

PI max 25
PI ave 6,28
PIF max 4
PIF ave 0,33
laatupisteet 77,8
laatuluokitus A

Tuo on ihan alkuperäislevyjä vastaavaa laatua. Ja muutkin Princon poltetut suunnilleen samaa tasoa. Ja ainakaan parissa päivässä ei ole mitään laadun huononemista havaittavissa. Jotenkin vaikuttaisi siltä, että levyn pilaantumisen alkaa näkemään melkein heti noista PI/PIF virheistä. Jos arvot on yhtä hyvät vielä parin päivän päästä kuin heti polton jälkeen, niin levy on "ikuinen".
Threat
Senior Member

2 tuotearviota
_
29. kesäkuuta 2005 @ 18:06 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Noh. Asioilla on aina kaksi puolta. Tänään yksi Xbox-peli varmuuskopio ei käynnistynyt Princolta. Kokeilin levyä boxissa silloin kun olin juuri polttanut sen ja tällöin se vielä toimi normaalisti. Nyt ei suostu enää käynnistymään.

Onpa myöskin sellainen tapaus sattunut että aiemmin bugitellut princo on alkanut toimimaan moitteetta myöhemmin. Kyseessä oli tällöin Simpsoneitten kausilevy, josta paria jaksoa princolta ei saanut katsottua, tai jos sai niin bugitteli. Joskus myöhemmin levy alkoi sitten toimia moitteetta.

Näissä on aina kuitenkin pieni riski näissä halpalevyissä ja itseäni alkaa kyrpimään kovasti jos näitä vastoinkäymisiä tulee näissä tietokone/konsoli -asioissa. Onneksi vialliset levyt ovat harvassa tällä Princolla ja toivottavasti pysyvätkin harvassa ettei pala käämit näitten kanssa =P
Member
_
29. kesäkuuta 2005 @ 18:10 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Mulla on ollut tavaraa sinisllä Budget 4x levyillä nyt joku vuosi. Kaikki mitä olen koittanut, ovat toimineet. Tosin en konsoleissa, niistä en välitä yhtään. Emulaattorit on keksitty.
hebe72
Member

3 tuotearviota
_
29. kesäkuuta 2005 @ 18:13 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Milläs noita levyjen laatua voi tarkistaa?Heräsi kiinnostus.
jari75
Junior Member
_
29. kesäkuuta 2005 @ 21:22 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Käytän laadun testaukseen ihan vain Neron omaa Disc Quality Testiä. Se edellyttää sellaisen aseman, joka pystyy raportoimaan PI ja PIF virheet. Ainakin Lite-Onin asemat pystyvät.

En oikein tykkää Neron tavasta laskea laatupisteitä, joten käytän siihen tällaista omaa kaavaa:
laatu = 100 - PI(max) / 5 - PI(ave) / 5 - PIF(max) x 1,5 - PIF(ave) x 30

Ja pisteiden perusteella määrittelen laatuluokituksen:
A+ yli 90 pistettä (levyn laatu parempi kuin alkuperäislevyissä)
A 75-90 pistettä (tyypillinen alkuperäislevyjen laatu)
B 0-75 pistettä (levyn data luettavissa ja toimii virheittä useimmilla DVD-soittimilla)
C negatiivinen tulos tai levy osittain lukukelvoton


Pistän muutaman esimerkin...

Ensin huippulaatua Ridiscin RitekG04 DVD-R levy:
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/ridisc.jpg

Omalla laskukaavalla pisteitä 92,9 ja luokitus A+. Edes omat alkuperäislevyni eivät yllä noin hyviin pisteisiin. Ja Ridiscin levy toimiikin loistavasti myös ikivanhassa Matsui-DVD-soittimessa.


Sitten vähän heikompaa, tyypillinen Budget Yellow DVD-R 4x levy:
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/budget.jpg

Tälle tulee pisteitä 1,9 ja luokitus B. Vanhassa Matsui-soittimessa leffan alku näkyy ok, mutta lopussa pätkii rankasti. Ulkoreuna on yleinen ongelma Budget Yellow levyille, siellä laatu aina huononee. Uudempi DVP630-soitin näyttää nämä levyt yleensä virheettömästi. Joskus saattaa satunnaisia kuvan pysähtymisiä tulla leffan lopussa (pahimpien PIF-virhepiikkien kohdalla).


Ja lopuksi vielä pahinta mahdollista roskaa, White Label DVD-R 4x levy:
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/whitelabel.jpg

Laatupisteitä -561,2 ja luokitus C. Matsui-soitin tilttaa heti alkuunsa, jos minkä tahansa White Label levyn sisään pistää. Yllättäen DVP630-soitin on näyttänyt nämä ihan virheettömästi. Näistä levyistä melkein kaikki poltetut on mennyt muutamassa kuukaudessa siihen kuntoon, ettei dataa enää pysty levyiltä tietokoneelle pelastamaan. Siitäkin huolimatta DVP630 pyörittää niitä ihan ongelmitta.


...joo siinähän niitä. Tänään pistin tilaukseen taas Ridiscin huippulaatua ja otin samalla parikymmentä Verbatimia testaukseen. Niistä ei ole vielä mitään kokemusta. Saas nähdä onko ne tosiaan niin huippulaatua kuin kaikki hehkuttaa..
a79
Junior Member
_
18. heinäkuuta 2005 @ 12:11 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ootko jari testaillu polttonopeuksien vaikutusta noihin virheisiin ja levyn säilyvyyteen? En löytänyt omasta Nerosta tuota disk quality testiä . Pitäis varmaan olla joku parempi versio.
jari75
Junior Member
_
20. heinäkuuta 2005 @ 14:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Polttonopeuksien vaikutusta en ole kovin paljoa kokeillut. Sen verran, että jos poltan vaikka Datawriten RitekG05 DVD-R 8x-levyn 4x nopeudella, niin PI-virheitä tulee hieman enemmän kuin maksiminopeudella poltettaessa. Siksi pyrin käyttämään aina maksimi polttonopeutta, en kuitenkaan yli 8x nopeuksia. Polttonopeuden vaikutuksesta säilyvyyteen ei mitään tietoa, tuskin vaikuttaa..

Poltto-ohjelmilla en ole havainnut mitään vaikutusta laatuun. Ihan sama polttaako Nerolla, DVD decrypterillä vai CloneDVD:llä.

Tuo Neron Disc Quality Testi löytyy Käynnistä-valikon Nero-kansiosta. Sieltä Nero Toolkit ja Nero CD-DVD Speed. Katsoitko sieltä? Itse poltto-ohjelmasta testiin ei varmaan pääse.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 20. heinäkuuta 2005 @ 14:53

a79
Junior Member
_
22. heinäkuuta 2005 @ 10:16 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Sehän kuulostaa kummalta että tulee huonompi jälki hitaammalla polttonopeudella. Eikö pitäis tulla aina parempi mitä hitaammin polttaa? Siinä toivossa oon itse poltellu aina 1X paitsi nyt kun päivitin Neron niin se ei enää anna 1X:ää käyttää.

Joo sieltä CD/DVD speedistähän se löytyi mutta on harmaana eli ei varmaan tuo LG GSA-4163B tue sitä toimintoa. Olis ollu mielenkiintoista testata noita vanhimpia noin 2 vuotta sitten poltettuja levyjä. Ainakin soittimissa näkyvät kuitenkin ihan kuin uutena. Ei taida tuo CD/DVD speedistä löytyvä scandisk ajaa ihan samaa asiaa kun se laatutesti. Pitää varmaan olla aika isoja virheitä ennenkuin alkaa siinä näkymään. Ainakin yksi levy minkä testasin pintatarkistuksella näytti 100% hyvää(Traxdata 4X=Ritek G04).
jari75
Junior Member
_
22. heinäkuuta 2005 @ 15:16 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Joo, itsekin polttelen yleensä tuolla samalla polttavalla LG GSA-4163B. Siinä ei onnistu tuo laatutesti enkä ole pystynyt polttamaan sillä alle 4x nopeutta. Mutta eipä sillä väliä kun polttojälki on todella huippuluokkaa. Firmwarena on a103, en ole viitsinyt siitä ylöspäin päivittää kun toimii sillä niin hyvin.

Kannattavassa on polttavana joku Philipsin asema. Eilen poltin sillä pari leffaa ja toisen poltin huvikseen alinopeudella 2x, kun se asema antaa polttaa alinopeuksilla (levyinä oli Ridiscin RitekG04 DVD-R 4x). 2x-nopeudella poltetusta tuli laadultaan selvästi huonompi; PI-virheiden keskiarvo luokkaa 160 ja laatupisteitä 21,3. Maksiminopeudella tuli PI-virheitä keskiarvo noin 30 ja laatupisteitä 79,2.

Olisiko niin että hitaammalla nopeudella poltettaessa asemalla on enemmän aikaa tehdä virheitä???:D

Huomataan vielä että tuo kannettavan polttava on melkoisen huono verrattuna LG:n polttavaan. LG:n asemalla poltetut RitekG04-levyt saa aina yli 90 laatupistettä. Laadun testaukseen käytän "puolueetonta" Lite-Onin asemaa eli melko luotettavaahan tuon vertailun luulisi olevan. Mainittakoon vielä, että omat alkuperäislevyni saavat testissä pisteitä 75-90. Eli voisiko melkein todeta, että yhdistelmä LG 4163B ja Ridisc RitekG04 niin tulee parempaa laatua mitä alkuperäislevyt ovat..
mettala
Member

3 tuotearviota
_
1. elokuuta 2005 @ 09:10 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
no dvdlevyissä pitäs olla ihan hyvä kestävyys, sillä nasa lähettää avaruuteen keo-nimisen satelliitin, jonka sisällä on läjä dvd-levyjä jotka sisältää tietoa ihmiskunnasta ja maapallosta. ja satelliitti palaa maan pinnalle 50 000vuoden päästä ja niitten pitäs olla viel sillon lukukelpoisia.

"All animals except man know that the principal business of life is to enjoy it"
-Samuel Butler
Threat
Senior Member

2 tuotearviota
_
1. elokuuta 2005 @ 10:40 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
No joo. Kyllähän ne avaruudessa varmaan säilyykin kun ihan eri olosuhteet on kuin maassa.
ozmyer
Newbie
_
2. elokuuta 2005 @ 20:12 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Menee pahasti off-topiciksi, mutta pakko oli oikeen rekisteröityä ja kertoa, että NASA ei keo-projektissaan tosiaan ihan perus-DVD:tä kiertoradalle lähetä, vaan erityisiä lasivalmisteisia. Juuripa sen takia, että perus-dvd:ssä ei tieto kauaa säily. Tai kauan on suhteellista, mutta ei sitä 50 000 vuotta. Ei muuta.
Senior Member
_
2. elokuuta 2005 @ 20:55 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Heh...

30 000 vuoden päästä toisessa aurinkokunnassa tämä ihmekapseli löydetään.... sisältä löytyy kasa toimimattomia Commodore-DVD(=tosi pssskoja) levyjä.

Saisivat "vastaanottajat" varmasti hyvän kuvan ihmiskunnan älykkyydestä. =D
zapetu
Senior Member
_
6. syyskuuta 2005 @ 17:26 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
jari75 kirjoitti:
Quote:
...Näistä levyistä melkein kaikki poltetut on mennyt muutamassa kuukaudessa siihen kuntoon, ettei dataa enää pysty levyiltä tietokoneelle pelastamaan. Siitäkin huolimatta DVP630 pyörittää niitä ihan ongelmitta.
Oletko kokeillut lukunopeutta laskea Nero DriveSpeedillä tai vastaalla. Lukunopeudella on ainakin omalla Liteonilla suuri vaikutus virheiden määrään.

Seurantatietoja

Postaan nyt tässä alkajaiseksi yhden levyn PI/PIF-tietoja. Ajattelin valita muutaman levyn ja säännöllisesti postata tänne tarkastustiedot ja katsoa miten ne muuttuvat ajan myötä.

Lukevana asemana Li-Teon DVD-ROM LTD163 (firmware GH5E).

**************************************************************************************

Lisäys: Siirrän nyt omat aiemmat testitulokseni tänne, että ne eivät jää unholaan tuonne "Verbatim DVD-R 16x" viestiketjuun.

Aluperäinen vieti luotu 6. syyskuuta 2005 @ 13:01

Teinpä itsekin isompaa laatutestiä levyistäni, kun sattui omallekin kohdalle viallinen Verbatim DVD+RW (ei testattu tässä). Onko joku muuten käytännössä hyödyntänyt tuota Verbatimin elinikäistä takuuta?

Mutta nyt testeihin. En ala kommentoimaan tuloksia sen enempää, mutta kuten jari75 sanoi niin vaikeaa näistä on päätellä mikä on oikeasti laadukas levy... Ja käyttämäni lukuasema antaa ihmeen korkeita PIF-virhemääriä. Pitänee tehdä testit uudestaan parin päivän päästä 4X lukunopeudella... (Tai sitten en. Huomasin juuri että omalla Liteonillani lukunopeuden alentaminen lähinnä alentaa jonkinverran PI-virheitä, mutta jostain syystä PIF-virheetä ovat aina 1.xx luokkaa, eli korkeat; pitäisi varmaan ostaa uudempi asema joka raportoisi virheet 'oikein')

Ja miksiköhän noissa Verbatimeissa (8X DVD-R) on virheitä enemmänkin alussa eikä lopussa. Myös Ricohin loppu näyttää PIF-virheiden suhteen uhkaavalta. Vaikka tuo asemani tekee lukuvirheitä ihan oudosti, pystynee sillä silti seuraamaan virheiden määrän muutosta. Tässä erään hyväkuntoisen alkuperäisen dvd:n skannaus (näyttää että asema lisää PIF virheiden keskiarvoon aina 'ykkösen'):
http://img124.imageshack.us/my.php?image=original41oa.gif

Lukevana asemana kaikissa testeissä käytettiin Li-Teon DVD-ROM LTD163 (firmware GH5E).

Verbatim

Levy: Verbatim DVD-R 8X Datalife Plus Printable (MCC 02RG20)
Polttoasema: Läppäri/Tuntematon
Polttonopeus: 2X
Poltettu: 27. Joulukuuta 2004
PI(max): 128
PI(ave): 28.80
PIF(max): 4
PIF(ave): 1.04
Kuvaajat: http://img302.imageshack.us/my.php?image=verbatim8xdvdrmcc02rg20b...
Lukunopeus liian korkea! Ei vertailukelpoinen.
Kommentti: Laadussa ei mitään valittamista

Levy: Verbatim DVD-R 8X Datalife Plus (MCC 02RG20)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A100
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 25. Helmikuuta 2005
PI(max): 85
PI(ave): 14.64
PIF(max): 6
PIF(ave): 1.05
Kuvaajat: http://img302.imageshack.us/my.php?image=verbatim8xdvdrmcc02rg20b...
Lukunopeus liian korkea! Ei vertailukelpoinen.
Kommentti: Ulkoreunalla korkea PIF (jos alentaa lukunopeuden 4X laatupisteet 90). Muuten hyvää laatua.

Levy: Verbatim DVD-R 8X Datalife Plus (MCC 02RG20)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A103
Polttonopeus: 8X
Poltettu: 18. Kesäkuuta 2005
PI(max): 131
PI(ave): 13.44
PIF(max): 3
PIF(ave): 1.01
Kuvaajat: http://img113.imageshack.us/my.php?image=verbatim8xdvdrmcc02rg20b...
Kommentti: Laadussa ei mitään valittamista

Levy: Verbatim DVD+R 16X Datalife Plus (MCC 004)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A105
Polttonopeus: 8X
Poltettu: 5. Syyskuuta 2005
PI(max): 68
PI(ave): 10.77
PIF(max): 3
PIF(ave): 1.01
Kuvaajat: http://img113.imageshack.us/my.php?image=verbatim16xdvdrmcc004bur...
Kommentti: Laadussa ei mitään valittamista

Ricoh

Levy: Ridisc-Ricoh DVD+R 4X (RICOHJPN R01)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A105
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 3. Syyskuuta 2005
PI(max): 21
PI(ave): 4.20
PIF(max): 9
PIF(ave): 1.10
Kuvaajat: http://img113.imageshack.us/my.php?image=ricoh4xdvdrricohjpnr01bu...
Kommentti: Laatu erinomaista ensimmäiset 4.2Gt. Viimeiset 300Mt korkea PIF.

Huom: Olen poltellut näitä levyjä nyt n 30kpl ja tämä on ainoa testaamani levy, jossa PIF-arvot lähtevät jyrkkään nousuun levyn reunalla. Muut levyt ovat olleet ihan Verbatimin tasoista laatua.

Optodisc

Levy: Lutec DVD+R 4X (OPTODISC OR4)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A105
Polttonopeus: 2X
Poltettu: 6. Syyskuuta 2005
PI(max): 129
PI(ave): 19.62
PIF(max): 11
PIF(ave): 1.13
Kuvaajat: http://img138.imageshack.us/my.php?image=lutec4xdvdroptodiscor4bu...
Kommentti: Laatu hyvää 4Gt rajaan saakka. Sitten PIF lähtee nousuun.

Levy: Samsung Pleomax DVD+R 4X (OPTODISC OR4)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A100
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 12. Maaliskuuta 2005
PI(max): 32
PI(ave): 7.23
PIF(max): 3
PIF(ave): 1.02
Kuvaajat: http://img138.imageshack.us/my.php?image=pleomax4xdvdroptodiscor4...
Ei vertailukelpoinen Lutecin kanssa, koska ei poltettu loppuun saakka.
Kommentti: Hyvää laatua ainakin levyn alkuosassa

Levy: Samsung Pleomax DVD+R 8X (OPTODISC OR8)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A103
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 25. Heinäkuuta 2005
PI(max): 17
PI(ave): 4.37
PIF(max): 3
PIF(ave): 1.00
Kuvaajat: http://img138.imageshack.us/my.php?image=pleomax8xdvdroptodiscor8...
Kommentti: Hyvää laatua levyn loppuun saakka

'Ongelmajäte'

Levy: Commodore DVD-R 4X (VDSPMSAB 01)
Polttoasema: Läppäri/Tuntematon
Polttonopeus: 2X
Poltettu: 27. Joulukuuta 2004
PI(max): 247
PI(ave): 57.01
PIF(max): 9
PIF(ave): 1.53
Kuvaajat: http://img138.imageshack.us/my.php?image=commodore4xdvdrvdspmsab0...
Kommentti: Sitä itteään. Hieman lohdutusta tuo että PIF(max) ei ole järkyttävän suuri. Silti parasta spindlensä parhaita yksilöitä.

Levy: Commodore DVD-R 4X (VDSPMSAB 01)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A103
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 10. Helmikuuta 2005
PI(max): 975
PI(ave): 388.75
PIF(max): 156
PIF(ave): 29.64
Kuvaajat: http://img108.imageshack.us/my.php?image=commodore4xdvdrvdspmsab0...
Kommentti: Mitä tähänkin voi enää sanoa. Ihme että data on vielä luettavissa.

Pitää vielä mainita, että kuten yleisesti tiedossa on niin levyn loppuosat ovat varsin huonolaatuisia. Valitettavasti esim. imaget ovat usein sen 4.35Gt eikä niitä paljon viitsi pienentää. Ainoa toivo on että lopussa on jotain turhia extroja. Itse olen lisäksi pyrkinyt data-levyissä polttamaan ulkolaidalla vähemmän merkityksellisiä tiedostoja ja sisälaidalle enemmän merkityksellisiä tiedostoja. Nero antaa valita tiedoston polttoprioriteetin ja se kannattaa asettaa tärkeälle datalla kohtaan low (oletus), 'normaali'datalle medium ja turhalle p*skalle high.

**************************************************************************************

6. syyskuuta 2005 @ 13:01

Pahoittelen seuraavassa käyttämääni liian suurta lukunopeutta. Älkää välittäkö helvetin korkeista virhearvoista, lähinnä kannattaa seurata suureneeko nuo PI(ave) ja PIF(ave) ajan myötä.

1. Seurattavat Levy: Verbatim DVD-R 8X (MCC 02RG20)
Polttoasema: LG GSA-4163B/A100
Polttonopeus: 4X
Poltettu: 25. Helmikuuta 2005

1. Tarkistus: 6. Huhtikuuta
Speed: 8.7X
PI(max): 149
PI(ave): 8.56
PIF(max): 145
PIF(ave): 3.58
Errors: 0
http://img339.imageshack.us/img339/9636/06apr2005verbatimmcc02rg2...

2. Tarkistus: 6. Syyskuuta
Speed: 8.7X
PI(max): 154
PI(ave): 10.94
PIF(max): 139
PIF(ave): 4.61
Errors: 0
http://img339.imageshack.us/img339/8390/06sep2005verbatimmcc02rg2...

Seuraava tarkistus joulukuussa...



Zerofanzone: http://www.zfz.com/ - VGA Charts: http://tinyurl.com/9m6d8 - CPU Charts: http://tinyurl.com/8phlj - Kerro tietokoneistasi: http://tinyurl.com/cuwnp

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 8. lokakuuta 2005 @ 15:24

jari75
Junior Member
_
7. syyskuuta 2005 @ 11:58 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Oletko kokeillut lukunopeutta laskea Nero DriveSpeedillä tai vastaalla. Lukunopeudella on ainakin omalla Liteonilla suuri vaikutus virheiden määrään.
En ole kokeillut. Eikös se lukunopeus hidastu ihan automaattisesti, kun levyn luettavuus heikkenee? Ja asema koittaa automaattisesti lukea samaa kohtaa kymmeniä kertoja, jos ensimmäisellä lukukerralla ei saa luettua. Jos ei pysty lukemaan niin ei pysty, en usko että lukunopeudella on merkitystä. Mutta varma en ole..

Sanoin tuossa että DVP630 näyttää levyt ihan ongelmitta. Tämä oli vähän hätäisesti sanottu yhden kerran perusteella. Sattui niin että katsoin yhden leffan ihan normaalisti ja seuraavana päivänä yritin ottaa kopion niin ei enää onnistunutkaan. Ihme juttu. Sen jälkeen on tullut kyllä tapauksia vastaan - itse asiassa taitaa olla ihan poikkeuksetta että jos dataa ei pysty tietokoneelle lukemaan niin myös pätkimistä esiintyy dvd-soittimella.
mvnet
Member

2 tuotearviota
_
7. syyskuuta 2005 @ 12:21 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
4X-nopeudella kannattaa levyt skannata ainakin Lite-Onin asemilla (omani Lite-On SOHW 1633S). 4X-nopeudella ei tule juuri yhtään virhepiikkejä PIE/PIF-arvoihin. 8X-nopeudella ja suuremmilla taas virheitä tulee melkein aina vähintään yksi/skannaus.

Omia DVD-levyjen laadun testauksen skannaustuloksiani on nähtävillä osoitteessa:
http://koti.mbnet.fi/mvnet/tietokoneet_kotipolttoiset_dvdt.php#te...

Ainakaan yhdessä kuukaudessa LG:n asemalla poltettujen levyjen laatu ei ole muuttunut huonompaan.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 7. syyskuuta 2005 @ 12:31

zapetu
Senior Member
_
7. syyskuuta 2005 @ 12:33 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Eikös se lukunopeus hidastu ihan automaattisesti, kun levyn luettavuus heikkenee?
Olet varmasti oikeassa että näin tapahtuu. Noissa testiohjelmissahan se lukunopeus pakotetaan ilmeisesti tiettyyn arvoon, joten silloin virheiden annetaan tulla eikä lukunopeus hidastu.

Vaikka levyllä olisi virheitä, niin on olemassa ohjelmia joilla datan saa silti kaivettua (en nyt muista minkä nimisiä). Muutama väärä bittihän näkyy dvd-levyllä lähinnä jonain artifaktina, mutta datalevyllä se saattaa merkitä ettei muullakaan datalla tee enää mitään.

Ihmetyttää kyllä suuresti, mistä tuollainen nopea huonontuminen laadussa voi johtua.
Quote:
4X-nopeudella kannattaa levyt skannata ainakin Lite-Onin asemilla (omani Lite-On SOHW 1633S). 4X-nopeudella ei tule juuri yhtään virhepiikkejä PIE/PIF-arvoihin. 8X-nopeudella ja suuremmilla taas virheitä tulee melkein aina vähintään yksi/skannaus.
Huomasin kyllä että nuo piikit aika pahasti sekoittavat kaikki keskiarvot. Silti tuosta voi havaita että levyn virheiden määrä on kasvanut jonkin verran viidessä kuukaudessa.

Valitsen muutaman (erimerkkisen) levyn ja seuraan niitä säännöllisesti. Ja ajan niille testit 4X lukunopeudella. Kannattaa valita sellaisia levyjä, jotka on poltettu mahdollisimman täyteen, jotta pystyy seuraamaan myös levyn ulkoreunan käyttäytymistä.

Postaan ensimmäiset tulokset sitten tänne luultavasti viikonloppuna.

Edit: Eipä ole ollut aikaa postata tuloksia, vaikka erinäisiä levyjä on tullutkin testattua.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 8. lokakuuta 2005 @ 15:21

mvnet
Member

2 tuotearviota
_
7. syyskuuta 2005 @ 18:09 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Ja kannattaa myös skannata muutama hyvässä kunnossa oleva tehdasvalmisteinen DVD-levy. Nuo PIE/PIF-arvothan eivät sinällään itsessään kerro paljoakaan. Ne voivat vaihdella eri asemien kesken, eivätkä ole siksi aivan vertailukelpoisia. Kun skannaa samalla asemalla tehdasvalmisteisen hyväkuntoisen levyn, saa hyvän vertailukohdan, missä kunnossa poltettu DVD-levy on.
AfterDawn Addict

20 tuotearviota
_
7. syyskuuta 2005 @ 18:26 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Aihetta sivuten, polttamani DVD-aihiot on ainakin katselukelpoisena säilyneet hyvin, toisin on laita parin vuoden ikäisten BASFin/EMTECin cd-aihioiden kanssa. Ne eivät ainakaan kestä yhtään, sillä osa niistä muuttui jo vuoden säilytyksen jälkeen käyttökelvottomiksi. Vaikuttaa siltä, niin kuin se väriaine siitä levystä olisi haihtunut johonkin, kun yhdestä levystä näkee loistavasti läpi pilvisellä säällä. Aurinkoisella säällä ei kolme levyäkään näkyvyyttä täysin estä.
jari75
Junior Member
_
7. syyskuuta 2005 @ 21:13 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
No niin, aloitan tällaisen laatutestin, josta jo mainitsin toisessa ketjussa. Tarkoituksena on havainnollistaa dvd-levyjen laadun nopeaa heikkenemistä, jota minulla tuntuu tapahtuvan ihan levymerkistä riippumatta. Levyinä Ridisc RitekG04 DVD-R 4x ja Verbatim DVD-R 16x. Polttavina asemina LG GSA-4163B, Lite-On 1673S (tällä asemalla myös laaduntestaus) sekä kannettavan Philips SDVD8431. Poltto-ohjelmana tuorein Nero ja polttonopeus 4x. Levyjen laatupisteet lasken tuon yllä kertomani kaavan mukaan...

edit: poistin nämä tulokset sotkemasta, koska otin lisää levyjä testipenkkiin ja samat tulokset löytyvät alta selkeämmin esitettynä


No niin, testin ensimmäinen vaihe suoritettu. Moni olisi riemuissaan tästä tuloksesta. Kaikki kunnon asemilla poltetut levyt olivat selvästi parempilaatuisia kuin alkuperäinen tehdasprässätty levy. Mutta odotellaampas hetkinen.. Nyt levyt pistetty dvd-koteloihin ja viety kirjahyllyyn odottamaan seuraavaa tarkastusta. Viikonlopun aikana palailen asiaan...

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 9. syyskuuta 2005 @ 19:18

jari75
Junior Member
_
8. syyskuuta 2005 @ 04:38 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Vielä vähän taustaa, miksi teen tämän testin. Olen havainnut huomattavaa nousua levyn PI/PIF virhemäärissä jo yllättävän nopeasti polton jälkeen. Ja pari päivää sitten huomasin, että yksi elokuun alussa poltettu Verbatim levy oli muuttunut kokonaan lukukelvottomaksi. Samoin yksi RitekG04 levy, joka oli poltettu kesäkuussa. Molemmat levyt ovat olleet huippulaatuisia heti polton jälkeen. Tietysti toimimattomia saattaa olla enemmänkin, nämä kaksi on sellaisia jotka on tulleet sattumalta vastaan.

Kiinnostaisi tietää, mistä johtuu levyjen nopea pilaantuminen. Useita levymerkkejä on kokeiltu, samoin useita poltto-ohjelmia, eri polttonopeuksia ja kolmea polttoasemaa. Ja siksi tähänkin testiin poltin yhden levyn kannettavalla, että on yksi levy sitten poltettu kokonaan eri koneella, joka on täysin eri systeemi käyttöjärjestelmää myöten. Ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi pilaantuville levyille jää näin ollen Nierle ja "made in Taiwan". Onkohan siinä ongelman ratkaisu...

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 8. syyskuuta 2005 @ 04:42

jari75
Junior Member
_
9. syyskuuta 2005 @ 06:59 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Eilen oli tarkoituksena ostaa pc-superstoresta yksi Verbatim, että saisi testiin yhden levyn Nierlen ulkopuolelta. Mutta samoja "made in Taiwan" levyjä ne superstoressakin olivat. Eikä niitä saanut yksittäin ostettua, joten ostamatta jäi. Ostin sitten yhden Maxell-levyn. Yksittäin pakattuna oikeaan dvd-koteloon, valmistusmaasta ja mediakoodista ei ollut tietoa. Kotona mediakoodiksi paljastui RitekG05. Nierlestä ostetut Datawriten RitekG05-levyt olin jo aikaisemmin todennut roskaksi.

Poltin eilen LG:n asemalla tuon ostetun Maxellin ja yhden nierlen Datawriten. Molemmat olivat kuraa jo heti polton jälkeen. Tänään poltan vielä yhden Datawriten toisella asemalla. On vähän sellainen kutina että Lite-On polttaa parempaa jälkeä RitekG05-levyille. Mutta eipä se paljoa lohduta, jos datan säilyvyys on tuota luokkaa kuin tämän ketjun aloitusviestissä totesin.

Lisäksi otan testiin mukaan vielä muutaman halpalevyn vertailun vuoksi. Illalla julkaisen tuloksia...
Mainos
_
__
 
_
jari75
Junior Member
_
9. syyskuuta 2005 @ 19:10 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Nyt tuloksia sitten. Kaikki poltetut ovat siis DVD-R levyjä ja poltettu 7.-13.9. välisenä aikana. Poltto-ohjelmana tuorein Nero ja nopeus 4x ellei ole erikseen mainittu. Nämä laaduntestaukset on suoritettu LiteOnin asemalla välittömästi polton jälkeen, laadun säilyvyyttä tutkitaan myöhemmin. Laatupisteet on laskettu omalla kaavalla kuten aikaisemmin kerroin. Tulokset on parhausjärjestyksessä:

Levymerkki (mediakoodi) / polttava asema (firmware) / laatupisteet (luokitus)

1. Verbatim (MCC 03RG20) / LG 4163b (a105) / 94,9 (A+)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/verbatim-lg-20050907.jpeg

2. Verbatim (MCC 03RG20) / LiteOn 1673s (js07) / 93,3 (A+)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/verbatim-liteon-20050907.jpeg
kommentti: polttonopeus oli poikkeuksellisesti 6x, koska LiteOn ei suostu näitä levyjä hitaammin polttamaan. Tämä on siis tosiaan poltettu LiteOnin asemalla, vaikka kuvassa lukeekin jostain syystä "recorded with Sony...". Sama homma kaikissa LiteOnilla poltetuissa levyissä.

3. Labeled-Datawrite (RitekG05) / LiteOn 1673s (js07) / 92,9 (A+)
Laatu ennen tarran kiinnitystä: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/datawrite-liteon-20050913...
Laatu tarran kiinnityksen jälkeen: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/labeled-datawrite-liteon-...
Kiinnitin kolmeen testilevyyn tarran (dvd-label):
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/labeled_discs.jpg
Tämä siksi, että haluan tutkia tarran vaikutusta levyn toimintaan/laatuun. Tarran kiinnitys ei ainakaan välittömästi näytä huonontavan levyn laatua, mutta muutaman päivän päästä katsotaan tilannetta uudelleen.

4. Datawrite (RitekG05) / LiteOn 1673s (js07) / 92,6 (A+)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/datawrite-liteon-20050909.jpeg
kommentti: LiteOnin asema polttaa RitekG05 levyjä paremmin kuin LG. LG:n asemalla poltetut vastaavat levyt tässä testissä vasta sijoilla 15. ja 17.

5. Ridisc (RitekG04) / LG 4163b (a105) / 91,9 (A+)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/ridisc2x-lg-20050910.jpeg
kommentti: tämä poltettu 2x nopeudella ja tuli yllättäen hieman parempi kuin 4x nopeudella poltetusta. Yleensä 4x nopeudella poltettu on ollut selkeästi parempi.

6. Ridisc (RitekG04) / LG 4163b (a105) / 90,1 (A+)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/ridisc-lg-20050907.jpeg

7. Ridisc (RitekG04) / LiteOn 1673s (js07) / 89,3 (A)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/ridisc-liteon-20050907.jpeg

8. Mirror Platinum (SKC) / LiteOn 1673s (js07) / 85,5 (A)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/mirror-skc-liteon-2005090...
kommentti: halpalevy ehkä yllättävänkin korkealla, kilpailee tasapäin Ritek-levyjen kanssa. Poltin ensin samanlaisen levyn LG:n asemalla, ja sen saaman hyvän tuloksen johdosta vielä tämän toisen LiteOnin asemalla. Lisäksi aikaisempien kokemusten perusteella näillä on ollut suhteellisen hyvä säilyvyys. Uskon näiden testattujen yksilöiden vielä parantavan sijoitustaan testin edetessä. Kaikesta huolimatta Mirror Platinumien tasalaatuisuuteen ei voi luottaa, joukossa voi olla täysiä susia.

9. Mirror Platinum (SKC) / LG 4163b (a105) / 83,4 (A)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/mirror-skc-lg-20050909.jpeg

10. alkuperäinen tehdasprässätty / 81,4 (A)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/original-20050907.jpeg
kommentti: referenssilevy vasta sijalla 10. Tulee varmasti nostamaan sijoitustaan seuraavissa tarkastuksissa, kun
laadun säilyvyyttä aletaan tutkimaan.

11. Labeled-Ridisc (RitekG04) / LiteOn 1673s (js07) / 78,1 (A)
Laatu ennen tarran kiinnitystä: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/ridisc-liteon-20050912b.jpeg
Laatu tarran kiinnityksen jälkeen: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/labeled-ridisc-liteon-200...
Toinen levy, jossa on tarra (dvd-label). Tässäkään tarran kiinnitys ei vaikuta merkittävästi levyn laatuun ainakaan heti.

12. Labeled-Verbatim (MCC 03RG20) / LG 4163b (a105) / 77,8 (A)
Laatu ennen tarran kiinnitystä: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/verbatim-lg-20050912b.jpeg
Laatu tarran kiinnityksen jälkeen: http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/labeled-verbatim-lg-20050...
Kolmas tarralevy. Ja samoin kuin edellisissä, myöskään tässä ei näy tarran kiinnityksellä selvää välitöntä vaikutusta levyn laatuun. Huomataan myös pieni poikkeama Verbatimin laadussa. PIF piikki ei mikään häiriö vaan todellinen virhe, koska se toistuu molemmissa tarkastuksissa sekä ennen että jälkeen tarran kiinnityksen. Mitään fyysistä virhettä levyssä ei näy. Mutta joskus samanlaisia piikkejä tulee myös tehdasprässätyissä levyissä ja silti ne toimivat ihan hyvin. Eli tuskin piikki kovinkaan haitallinen on, mutta laatupisteitä alentaa jonkun verran.

13. Prodye (POMS3A) / LG 4163b (a105) / 63,2 (B)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/prodye-lg-20050909.jpeg

14. Budget Yellow (SKC) / LG 4163b (a105) / 49,5 (B)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/budget-lg-20050909.jpeg

15. Maxell (RitekG05) / LG 4163b (a105) / 42,5 (B)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/maxell-lg-20050908.jpeg
kommentti: lähikaupasta isolla rahalla ostettu Maxell on testin ainoa levy, joka tulee Nierlen ulkopuolelta. Laatu on silti suunnilleen samanlaista kuraa kuin vastaavissa Nierlen RitekG05 levyissä. Polttojälki olisi luultavasti ollut parempi LiteOnin asemalla.

16. Verbatim (MCC 03RG20) / Philips sdvd8431 / -54,4 (C)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/verbatim-philips-20050907.jpeg
kommentti: tämä poltettu kannettavan asemalla, joka polttaa aina surkeaa jälkeä. Aihiota ei kannata tuomita tämän perusteella.

17. Datawrite (RitekG05) / LG 4163b (a105) / -139,7 (C)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/datawrite-lg-20050908.jpeg

18. Whitelabel (SKC) / LG 4163b (a105) / -343,8 (C)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/whitelabel-lg-20050909.jpeg
kommentti: roskaa, mutta levyllä oleva data on sentään kokonaan luettavissa.

19. Mirror Platinum (TYG02) / LG 4163b (a105) / -4815,5 (C)
http://kotisivu.dnainternet.fi/aareskos/mirror-tyg02-lg-20050909.jpeg
kommentti: Nierlestä tilattu halpalevy ja mediakoodi vaatimattomasti TYG02. Mahtaako olla aito? Hehheh. Ja laatu sen mukaista. Ei mennyt laatutesti läpi, eikä levy ole kokonaan lukukelpoinen. Tämä menee suoraan roskiin.



.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 13. syyskuuta 2005 @ 14:21

 
Sivu:123>
afterdawn.com > keskustelu > digitaalinen video > dvd-r -keskustelu > dvd-levyjen surkea säilyvyys, voiko olla edes totta?
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy