User Käyttäjä Salasana  
   
perjantai 10.1.2025 / 10:19
Hae keskustelualueilta:        In English   Suomeksi   På svenska
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > linux is it?s own enemy
Näytä aiheet
 
Keskustelualueet
Keskustelualueet
Linux Is It?s Own Enemy
  Siirry:
 
Kirjoittaja Viesti
Sivu:<123>
Senior Member
_
22. kesäkuuta 2005 @ 09:38 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Guruttaja - otan sanojani sitten hiukan takaisin. Mutta tosiasia on että Windowz on "markkinajohtaja" ja siihen aina sitten verrataan jostain syystä.
Olen perhanan kanssa samoilla linjoilla ja toivoisinkin, että pian markkinoille tulisi sellainen distro, joka täyttäisi tavallisen kansalaisen "raamit". Hyviä yrityksiä on toki markkinoilla esim. SuSE 9.3 mutta hiukan parempaa siltäkin voisi odottaa!

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 22. kesäkuuta 2005 @ 09:40

nainen
Junior Member
_
22. kesäkuuta 2005 @ 11:18 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
*Naisena* ;) ja aloittelijana olisi todellakin mukavaa jos löytyisi sellainen "tyhmän henkilön" Linux eli cd sisään ja asennus automaattisesti kuten windowsissakin. Itse kun kiinnostaa Linux, mutta siinä pelossa, että menetän kokonaan kovalevyni töppäilyn vuoksi, en ole uskaltanut asentaa Linuxia.
(Esimerkki:
Löytyy minulta myös 386-jäänne, jossa Slackwaren asennus pääsi siihen pisteeseen, että asennuslevy ilmoitti, että kiintolevy pitää osioida ensin :) . Täytynee kyllä huomauttaa, että olin juuri poistanut Win95:n FORMAT C:n avulla ja huomasin jälkeenpäin, että se olisi pitänyt tehdä Format c:/s kanssa. Nyt en tosin saa asennettua Win95kaan takaisin kun pitäisi kai osoioida ensin, jota en osaa tehdä (pitänee opiskella joku päivä ;). 386:ni on nykyään käyttöä vain dos-pelien säilytyspaikkana tuon johdosta.)

Pointtini joka tapauksessa on, että innostusta löytyy tyhmän henkilön Linukselle maallikoiden joukosta.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 22. kesäkuuta 2005 @ 11:22

juyli
Senior Member
_
22. kesäkuuta 2005 @ 15:00 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
olisi todellakin mukavaa jos löytyisi sellainen "tyhmän henkilön" Linux eli cd sisään...
Johan näitä on jo tukku. Ko. jakelut toimivat Linux-standardin mukaisissa PC-koneissa ongelmitta.
Live-CD versiot toimivat erinomaisesti: Knoppix, SimplyMepis, Slax ja monet monet muut.
Quote:
... ja asennus automaattisesti kuten windowsissakin.
Kuten jo aiemmin todettu, yleensä Windows on jo konetta ostettaessa asennettu. Ihan kuka hyvänsä kaduntallaaja ei käyttöjärjestelmää osaa asentaa. Lisälaitteidenkaan asennus tuskin onnistuisi, ellei niille olisi valmiiksi konfiguroituja Windows-ajurilevykkeitä.
Quote:
Löytyy minulta myös 386-jäänne, jossa Slackwaren asennus pääsi siihen pisteeseen, että asennuslevy ilmoitti, että kiintolevy pitää osioida ensin :)
Ohoh... Noita asenneltiin reilusti yli 10-vuotta sitten koneille, joissa oli muistia täydet 4Mt... 10-vuotta on pitkä aika tietotekniikassa.
AfterDawn Addict

20 tuotearviota
_
22. kesäkuuta 2005 @ 17:25 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Onhan Linuxissa vielä kehittelemistä, ei omasta mielestäni ihan täysin vielä sopisi kotitoimistossa wintoosan korvaajaksi, vaikka lähellä on jo. Kuitenkin hieman tuota säätämistä joutuu vielä harrastamaan.
Mutta on kyllä jo aika lähellä päässeitä linuxdistroja.

Esim. itse olen kokeillut ja jo jonkin aikaa käytellyt Xandros Linuxia, joka näyttää ja tuntuu Windowsilta ja sisältää jo valmiina yleisimmät softat, että pääsee alkuun. Tietysti vähän riippuu distrosta, mutta ainakin tuo xandros on vähintään yhtä helppo (ellei helpompi) asentaa kuin WinXP. Levy sisään, muutaman kerran next-nappia ja valmis. Aikaa menee koneen tehoista riippuen 10-30 minuuttia eli todella paljon vähemmän kuin windowsilla. Ja asennuksen jälkeen voikin sitten painaa menemään ilman että ensin asentelee tuhat miljoonaa päivitystä ja virus ym. palomuurisoftat.

Ei se windowsin asema kohta enää ole niin selvä mitä ennen.
kuassa
Suspended due to non-functional email address
_
22. kesäkuuta 2005 @ 19:49 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Olenko ymmärtänyt väärin vajaan parin vuoden Linux-käytöllä, että DISTRO ei tue yhtään mitään, vaan KERNELI joka distron alla pyörii? Jos en ole ymmärtänyt väärin (eli tajusin, mitä ne optiot olivat kerneliä konffattaessa) niin mikä ongelma on ilmoittaa konepaketin kyljessä, että "toimii 2.6.11 ja uudemmissa"? Distroissa kuitenkin lukee, että "käyttää <numero> kerneliä"
Lukeekohan tuo kaikissa linuxeissa jossain helposti näkyvillä ja tietäisikö Pentti Pingviini sen kauppaan mennessään? Jotenkin epäilen että jotain SuSea voisi hyvin käyttää tietämättä mikä on kernelin versio.

Juu, ei tuo mahdotonta ole. Se asiakastuen suuntaaminen vaan minua vielä mietityttää. Kuinka monella eri tavalla eri distroissa voidaan asentaa ajuri vai onko se kaikissa eri distroissa ja kernelin versioissa sama? Ja mitä distroja tuetaaan jos ei tueta kaikkia ohjekirjassa? Ja entäpä käyttöön asentaminen, ajurien asentamisen lisäksi? Pitääkö tehdä ohjekirja Gnomelle vai KDE:lle, konsoliin vai jollekin geneeriselle X-ikkunalle?

Open Sourcessahan nuo ohjekirjat eivät kuulu aina vakiovarustukseen, mutta kaupasta ostettuihin ne kuuluvat. Asiakaspalvelijoidenkin täytyisi tietää myös minne ja miten sen voi työntää. Voi olla vaikea meinaan myydä jotain linuxille ja sitten joutua selittämään ettei tiedä toimiiko se asiakkaalla ja jos toimii mitenkä,


Abit UL8 Athlon 939/64/3000+ Vista Premium Home
Asus A7V8X Deluxe Athlon XP 2200+ Windows XP Home
AsRock 939 DualS Athlon 939/64/3200+ Ubuntu Feisty64bit
Sakarias
Suspended due to non-functional email address
_
22. kesäkuuta 2005 @ 20:41 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
*Naisena* ;) ja aloittelijana olisi todellakin mukavaa jos löytyisi sellainen "tyhmän henkilön" Linux eli cd sisään ja asennus automaattisesti kuten windowsissakin. Itse kun kiinnostaa Linux, mutta siinä pelossa, että menetän kokonaan kovalevyni töppäilyn vuoksi, en ole uskaltanut asentaa Linuxia.
Jos koneessa on tuki CD:ltä käynnistykseen, niin suosittelen Knoppix CD:tä. Aito Linux joka toimi CD:ltä. Ei kirjoita mitää koneen kovalevylle. Tunnistaa aika hyvin koneen. Joidenkin laitteiden kanssa voi tulla ongelmia. Komentoriville täytyy laitaa "knoppix lang=fi", jotta lokaalit olisi oikein. Nordisk Knoppiksessa on myös suomen kieli. Asetuksia voi tallentaa myös USB tikulle tai myös fat-levylle tai myös ntfs levylle ns. imageen. Jos koneessa vähän muistia, niin swap osio kovalevyllä auttaa. Korvaamaton levy, kun koneessa jotain vikaa. Toimen hyvä LiveCD on http://www.pclinuxonline.com/pclos/ levy sisältää mm. Skypen. Ainakin minun koneessa soittaminen onnistui, ilman mitään asenteluja. Saatavana myös versio, jossa nvidian ajurit asennettu. Ko kortin omistajat pääsevät nauttimaan 3d grafiikasta. GameKnoppix antaa lapsille puuhastelua.

Sitten vaan täytyy muistaa se, että CD on aika hidas ;) ja muutenkin KDE työpöydän pyörittäminen vaatii muskeleita enemmän kuin XP.

Noitakin on sitten olemassa paljon. Ja jos ei löydä sopivaa, niin sitten voi tehdä omansa ihan itse!
http://www.frozentech.com/content/livecd.php

Sopivan Distron valitseminen on käyttäjälle varmasti vaikeaa. Ohjelmat eri jakeluissa on suunnilleen samat. Hallintatyökaluissa on vaan eroa. Tunnetulla Linukalla pärjää. Muistakaa myös suomalainen lineox, johon saa tukea ihan suomeksi. Perustuu Red Hattiin ja tuki jatkuu varmasti vuosia.

Käyttöjärjestelmän asennus vaatii aika paljon osaamista. Ja väitän edelleen, että linux on helpompi. XP:n asenuksessa saa olla sydän syrjällään tietoturvan takia, kun lukuisia päivityksiä hakee netistä. Ehtiikö ennen vihulasia. Kaikki ei omista asennuslevyä, jossa on jo SP2, tärkeimmät ajurit ja virustutkat valmiina. Väitän, että suurimmalla osalla on väärin asenettu XP, jos tietoturva halutaan hyväksi. Harvassa on sellaiset kotikäyttäjät, jotka eivät aja jotain turhaa palvelua/prosessia koneellaan. Ja yleensä vielä admin oikeuksilla käytetään konetta.
nainen
Junior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 04:09 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Ohoh... Noita asenneltiin reilusti yli 10-vuotta sitten koneille, joissa oli muistia täydet 4Mt... 10-vuotta on pitkä aika tietotekniikassa.
:)

Kiitos muuten selvennyksestä! Pitänee hankkia tuollainen cd:ltä toimiva Linux-versio. Ehkä sitten sitä uskaltaisi kokeilla ihan asennusta (sitten joskus kun olen 99,9 % varma, että osaan sen ;).
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 04:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Ehkä sitten sitä uskaltaisi kokeilla ihan asennusta (sitten joskus kun olen 99,9 % varma, että osaan sen ;)
Öööh, ihmetyttää nyt kovin suuresti, miten voit päästä tuohon varmuuteen kokeilematta ja opettelematta.. Jos mielenkiintoa on niin ei muuta kuin levy sisään, ja ongelmatapauksissa selvitellen googlella ja täältä. Suomenkielistä apua kumminkin löytyy erittäin paljon. Englanninkielistä vielä enemmän.

Tuosta myös VOI olla apua, lukaise nyt kerran läpi ENNEN kuin aloitat: http://tapsa.terae.net/linux/
Guruttaja
Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 05:24 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Lukeekohan tuo kaikissa linuxeissa jossain helposti näkyvillä ja tietäisikö Pentti Pingviini sen kauppaan mennessään? Jotenkin epäilen että jotain SuSea voisi hyvin käyttää tietämättä mikä on kernelin versio.
Ei se lue, ellei sitä laiteta siihen paketin kylkeen. Jos ei muu auta, niin esiasennus vaiheessa jälleenmyyjä voisi tulostaa sellaisen tarran, jossa sisällä olevan kernelin numero lukee. Ja painotan vielä, tarkoitan siis esiasennettua Linuxia, en itse asennettua.
Quote:
uu, ei tuo mahdotonta ole. Se asiakastuen suuntaaminen vaan minua vielä mietityttää. Kuinka monella eri tavalla eri distroissa voidaan asentaa ajuri vai onko se kaikissa eri distroissa ja kernelin versioissa sama? Ja mitä distroja tuetaaan jos ei tueta kaikkia ohjekirjassa? Ja entäpä käyttöön asentaminen, ajurien asentamisen lisäksi? Pitääkö tehdä ohjekirja Gnomelle vai KDE:lle, konsoliin vai jollekin geneeriselle X-ikkunalle?
Montakos kertaa niitä ajureita pitää asentaa? Eikö esiasennuksessa voisi laittaa ajureita kuntoon? Jos kerneli käännetään genkernelin avulla, tunnistetaan laitteet aina käynnistettäessä. Mitä tarkoitit distrojen tukemisella? Jos liike A myy konepaketin, jossa on esiasennettu Debian, niin miksi ihmeessä liikkeen A pitäisi tukea muita distroja? Mitä ikkunointimanageriin tulee, niin se on sitten jälleenmyyjän asia päättää, mikä sinne laitetaan...jos se päättää asentaa Gnomen, niin Gnome se on ja ohjekirjassa ei muita mainita. Tuki loppuu siihen. Ihan kuten nykyään M$:n valtakaudellakin, ei M$:n tuotetuesta saa mitään apua OpenOfficen käyttöön.

Eli sitä tuetaan, mitä myydään.

----------------------------------
Intel Core 2 Duo E6400
Abit AB9 Pro
Corsair 2x512 MB 665 MHz
200 Gb Seagate Barracuda SATA
Samsung SH-S182D/RSMN
DWL-G520 Wlan
Windows XP Media Center

AMD Athlon XP 2600+
EP-8RDA3+
1 GB Ram
60 Gb Samsung IDE
Sapphire Atlantis 9600 256 Mb
Windows XP, Ubuntu

XBOX 360
----------------------------------
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 06:05 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Eli sitä tuetaan, mitä myydään.
No eipä Linux-distroja kauppojen hyllyillä paljon näe vaikka ilmaiseksi saisi! Eikä mitenkään hirveästi edes mainosteta. Joskus olen jonkun SuSEn paketin nähnyt mutta sekin taisi olla jotain 8-versiota - maksoi silloin n. 100mk. Ja sitten, kun kysyy, että suosittelisiko myyjä jotain Linux-versiota niin pyöritellään päätä ja tarjotaan Windowzia. Eli kyllä jakelukanavat on täysin kateissa samoin kuin tuotetuki. Onnittelin illalla itseäni, etten poistanut XP:tä koneesta, kun jouduin Gentoota "säätämään". Pääsin Winukalla nettiin eikä tarvinut odotella tätä päivää! Mietin vain, että kuinka normaalikäyttäjä olisi selvinnyt ongelmasta?
Mietitäänpä esim. MAC-koneita - jokainen itseään kunnioittava mediatalo käyttää niitä. Photoshop-ohjelmat ym. on käännetty tuolle järjestelmälle mutta ei linuxille. Ja mikä ihmeellistä kukaan ei riitele onko Mac hyvä tai parempi kuin Windows!
Guruttaja
Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 06:13 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
No eipä Linux-distroja kauppojen hyllyillä paljon näe vaikka ilmaiseksi saisi
No eipä näy ei. Ja siitähän tässä keskusteltiin ja spekuloitiin, että miten saataisiin näkymään. Se vaatii vain sen yhden rohkean jälleenmyyjän, joka opettelee asentamaan yhden Linux jakelun myymäänsä koneeseen, kerää netistä PDF muotoiset ohjeet CD:lle ja laittaa ikkunaan ilmoituksen myytävästä Linux-koneesta. Hinta jää ihan varmasti alle sen mitä Wintoosan kanssa olisi ja mukana on huomattavasti enemmän ohjelmia.
Quote:
Mietitäänpä esim. MAC-koneita - jokainen itseään kunnioittava mediatalo käyttää niitä. Photoshop-ohjelmat ym. on käännetty tuolle järjestelmälle mutta ei linuxille. Ja mikä ihmeellistä kukaan ei riitele onko Mac hyvä tai parempi kuin Windows!
No tähän on ihan selkeä selitys. Ellei käytä Applen konetta, ei kukaan pysty korvaamaan Windowsia Macilla. Ne eivät siis ole toisilleen korvaavia tuotteita, joten niiden paremmuudesta on turha kinata. Vähän kuten vertaisi moottoripyörän ja auton ominaisuuksia. Taas Linuxin ja Windowsin vertaaminen on kuin vertaisi Skodaa ja Ladaa.

----------------------------------
Intel Core 2 Duo E6400
Abit AB9 Pro
Corsair 2x512 MB 665 MHz
200 Gb Seagate Barracuda SATA
Samsung SH-S182D/RSMN
DWL-G520 Wlan
Windows XP Media Center

AMD Athlon XP 2600+
EP-8RDA3+
1 GB Ram
60 Gb Samsung IDE
Sapphire Atlantis 9600 256 Mb
Windows XP, Ubuntu

XBOX 360
----------------------------------
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 06:30 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Hienosti sanottuna "en ilmaissut itseäni selkeästi!" Olet kyllä Guruttaja oikeassa tuossa. Ajatuksenani oli vain se, että miksei esim. Linux ole tuossa MACin tilalla? Muistatte varmaan esim. suomalaisen BEST-Linuxin, jolla kyllä oli hyvä ja aika voimakaskin tarkoitus levittää itseään valtakunnan koneisiin. Jonnekin se sitten kuitenkin hautautui - kotisivu sentään vielä löytyy.

lunix
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 06:49 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
kuassa:
Quote:
Lukeekohan tuo kaikissa linuxeissa jossain helposti näkyvillä ja tietäisikö Pentti Pingviini sen kauppaan mennessään? Jotenkin epäilen että jotain SuSea voisi hyvin käyttää tietämättä mikä on kernelin versio.
Jos Linux on ns. retail paketti niin varmsti kernelin versio lukee paketin päällä. Jos taas kone on esiasennettu niin olisi oletettavaa että siinä on valmiiksi ajurit/ohjelmat asennettuina. Ja kuten Guruttaja asian ilmaisi, voihan se liike laittaa vaikka tarran missä on kirjattuna tuo kernelin versio.
Quote:
Juu, ei tuo mahdotonta ole. Se asiakastuen suuntaaminen vaan minua vielä mietityttää. Kuinka monella eri tavalla eri distroissa voidaan asentaa ajuri vai onko se kaikissa eri distroissa ja kernelin versioissa sama? Ja mitä distroja tuetaaan jos ei tueta kaikkia ohjekirjassa? Ja entäpä käyttöön asentaminen, ajurien asentamisen lisäksi? Pitääkö tehdä ohjekirja Gnomelle vai KDE:lle, konsoliin vai jollekin geneeriselle X-ikkunalle?
Asiakastuki, tarkoitatko myyjän antamaa tukea? Esiasennetussa koneessa luulisi ajureiden jo olevan asennettuina. Ja jos liike myi nyt vaikka Mandrivalla esiasennettuja koneita niin ei kai sen tarvitse tukea SUSEa, tai jos hinnasta sovitaan niin mikäs siinä.
Quote:
Open Sourcessahan nuo ohjekirjat eivät kuulu aina vakiovarustukseen, mutta kaupasta ostettuihin ne kuuluvat.
Mukana on _lähes aina_ jonkin sortin README, manual. Esim SUSEn retailissa on kaksi kirjaa mukana, mutta nuo manuaalit löytyvät myös vapaasti jaossa olevalta asennusmedialta. Ne voi ihan itse tulostaa.
Quote:
Asiakaspalvelijoidenkin täytyisi tietää myös minne ja miten sen voi työntää. Voi olla vaikea meinaan myydä jotain linuxille ja sitten joutua selittämään ettei tiedä toimiiko se asiakkaalla ja jos toimii mitenkä,
Tarkoitatko asiakaspalvelijoilla liikkeessä työskenteleviä myyjiä? Yleensä kysyn mitä tahansa laitetta hankkiessani että onko laitteessa Linux tuki jos ei niin yritän etsiä sellaisen missä tuki on, vaikka joutuisin laitteesta enemmän maksamaan. Jos myyjä ei tiedä, eikä ota selvää niin aina voi vaihtaa liikettä.

Ezzet:
Quote:
Ja sitten, kun kysyy, että suosittelisiko myyjä jotain Linux-versiota niin pyöritellään päätä ja tarjotaan Windowzia. Eli kyllä jakelukanavat on täysin kateissa samoin kuin tuotetuki.
Vaihda liikettä. Tuotetuki löytyy maksullisista jakeluista, ei välttämättä suomenkielellä. Olisitko valmis maksamaan suomenkielisestä Linux tuesta?

Kun aloitit tämän ketjun kysyit miksi ei ole helposti asennettavaa ja ylläpidettävää "newbie"-ystävällistä jakelua. Vastasin kysymykseesi että kuka rahoittaisi tuon "ensi-linuxin". Rahoitusta tarvitaan kehitykseen, kuten myös tuen kehittämiseen. Helpdesk työntekijät pitää kouluttaa että asiakas saisi heiltä asianmukaista palvelua. Tuohon täytyy löytyä alkurahoitus. Ja millä tuo Helpdesk ylläpidettäisiin? Pitäisikö tuon jakelun maksaa vai maksaisiko helpdeskiin soittaminen X euroa?
Quote:
Onnittelin illalla itseäni, etten poistanut XP:tä koneesta, kun jouduin Gentoota "säätämään". Pääsin Winukalla nettiin eikä tarvinut odotella tätä päivää!
Knoppix(tai jokin muu livecd) on tuohonkin hyvä vaihtoehto ;-)

Guruttaja:
En ole auto analogioiden ystävä, mutta tuo skoda/lada vertaus oli kerrassaan loistava ;-)
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 07:35 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Knoppix(tai jokin muu livecd) on tuohonkin hyvä vaihtoehto ;-)
No eipä ole vielä hyllyssä mutta täytyneepä hankkia! Ja nyt aletaan pääsemään itse asiaan:
Quote:
Rahoitusta tarvitaan kehitykseen, kuten myös tuen kehittämiseen.
Esim. Ubuntu rahoitetaan säätiön tuella mutta muista suurimmista en tiedä. Jotenkin Gates vain ymmärsi idean paremmin MsDosin-aikoihin! (Eikös linux ole tuolta aikakaudelta suurin piirtein?) Muut jäivät polkemaan paikoilleen ja nyt sitten tilanne näkyykin aika hyvin kaikille.
Avoin lähdekoodi on hieno ideana mutta myyntiartikkelina se ei toimi. Tässä yksinkertaistettuna syy Linuxin hitaaseen "menestykseen". Niinkuin aikaisemmin joku jo mainitsi niin liian moni pääse suunnittelemaan jos jonkinlaisia distroja. Jonkinlainen yhdenmukaisuus olisi tae tuen saamiselle myös firmoissa.

Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 08:14 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
MsDosin-aikoihin! (Eikös linux ole tuolta aikakaudelta suurin piirtein?)
MS-Dos (olikohan nimi kumminkin PC-DOS vielä silloin) on vuodelta 81 ja Linuxin alkutaipale versiolla 0.02 lähti -91 liikenteeseen. Ensimmäistä virallista versiota, siis joka on jotenkin vertailukelpoinen -81 DOS:n kanssa (siis molemmat virallisia julkaisuja) oli -94 eli 13v myöhemmin. 13v. on melko pitkä aika tietotekniikassa.

EDIT: Vuosiluvut kohdalleen.

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 23. kesäkuuta 2005 @ 08:20

lunix
Senior Member
_
23. kesäkuuta 2005 @ 08:24 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Jotenkin Gates vain ymmärsi idean paremmin MsDosin-aikoihin! (Eikös linux ole tuolta aikakaudelta suurin piirtein?) Muut jäivät polkemaan paikoilleen ja nyt sitten tilanne näkyykin aika hyvin kaikille.
No jep ;-)
Ei varmasti luotettavimmat lähteet mutta kuitenkin
http://fi.wikipedia.org/wiki/MS-DOS
http://fi.wikipedia.org/wiki/Linux
Quote:
Niinkuin aikaisemmin joku jo mainitsi niin liian moni pääse suunnittelemaan jos jonkinlaisia distroja. Jonkinlainen yhdenmukaisuus olisi tae tuen saamiselle myös firmoissa.
Tämän vuoksi on kehitetty esimerkiksi LSB ja FHS. Kun nuo saadaan käyttöön kaikissa Linux jakeluissa niin ehkä tuo ajureiden ja ohjelmien yhteensopivuus paranee.
http://www.linuxkp.org/en/content.php?&content/linuxology/lsb.html

http://www.linuxbase.org/
http://www.freestandards.org/
daFool
Suspended due to non-functional email address
_
27. kesäkuuta 2005 @ 04:47 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Aloittelijalle suosittelen lämpimästi Ubuntua ja nimenomaan 32-bittistä versiota. 64-bittisestä linux-versiosta kehoitan aloittelijan pysymään erittäin kaukana ja perustelen tätä huonolla 64-bittisten sovellusten saatavuudella. Ubuntun asennus on ehdottomasti kivuttomin asennus mitä missään käyttiksessä olen kohdannut. Huomattavasti yksinkertaisempi asentaa kuin mikään tähänastinen windows-versio. Hyvällä mäihällä kaikki ajuritkin asentuvat käsin koskematta.

Lähes yhtä helppo on Fedora Coren 4:n asennus, niihin koneisiin, missä se ylipäätänsä toimii.

Taas kaikkein kauheinta mitä aikoihin olen asennuspuolella nähnyt on paljon odotettu Debianin Sarge. (Missä PCI-väylässä olevaa näytönohjainta käytetään? (Näytönohjaimia on yksi) Mikä on näyttösi koko? Paljonko sinulla on näyttömuistia?...)

En tiedä mikä on viimeaikoina heikentenyt, raudan laatu, firmiksen softan laatu vai Linuxin kerneleiden taso eri distribuutioissa. Uusin Knoppix ei buuttaa, kun läppärissä on usb-laitteita kiinni, vanhemmalla ei ole ongelmia. Fedora Coren nelosen testin 64-bittinen kossahtaa boottiin, samoin kossahtaa 32-bittinen varsinainen versio. Mandraken kymppi ei löydä osioita ja sotkee osiotaulun myös muilta...
Fedoran myötä olen myös tutustunut koneiden käsittämättömiin kaatumisiin, vanhempia Red Hatteja ei saanut kirveelläkään nurin.

Ikään kuin ajatus testaamisesta ja laadun tarkistuksesta olisi heitetty roskakoppaan ja tärkeämpää olisi vain lisätä uusia ominaisuuksia ja paketteja. Sargessa on kamaa kahden DVD:n edestä. Fedoran uusi vie DVD:n, viimeisin susi 8.0 SLES (ja myös viimeinen mitä koskaan asennan mihinkään tuotantokoneesen!) vei viisi cd:tä. Vaikka avoimen lähdekoodin malli takaa isomman kasan kehittäjiä, niin ei se silti poista sitä tosiasiaa, että mitä enemmän koodia, sitä enemmän kohtia, missä jokin voi kusta. Ja toisin kuin Microsoftin tekeleillä, ei avoimen lähdekoodin porukoilla ole miljoonien dollareiden mainosbudjettia, jolla korjata ohjelmakoodin virheitä ja puutteita.

Ei tavallinen tossunkuluttaja vaihda koneen mukana tullutta winkkaria Linuxiksi, siksi että se ei maksa mitään tai olisi eettisesti/moraalisesti parempi vaihtoehto. Ei se winkkarikaan mitään maksanut. Vaihto tapahtuu, jos Linuxissa jokin toimii paremmin ja luotettavamimn kuin Windowssissa ja turvallisemmin.
juyli
Senior Member
_
27. kesäkuuta 2005 @ 07:11 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
En tiedä mikä on viimeaikoina heikentenyt, raudan laatu, firmiksen softan laatu vai Linuxin kerneleiden taso eri distribuutioissa. Uusin Knoppix ei buuttaa,
Vastaavaan olen törmännyt, kun emolevyn biosasetukset olivat pielessä eli liian kireällä. (Mikään Debian-pohjainen jakelu, Live tai kovalevyasennus, ei käynnistynyt, FC3 ei kuitenkaan ollut moksiskaan?)
Joskus aikoinaan (muistaakseni) Mandraken asennus ei onnistunut ennenkuin asetin biossin oletusasetuksille. Asennuksen jälkeen arvoja saattoi kiristää uudelleen.
Klassinen asennusparametri on acpi=off. Ohjeista noita löytyy sitten lisääkin...

BTW. Minulla ei FC -jakelut kaadu. Eikä aikanaan Red Hatitkaan.
Liekö sinulla joitakin rautaongelmia?
kuassa
Suspended due to non-functional email address
_
27. kesäkuuta 2005 @ 16:51 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:

En tiedä mikä on viimeaikoina heikentenyt, raudan laatu, firmiksen softan laatu vai Linuxin kerneleiden taso eri distribuutioissa
Eiköhän perussyy ole se että on enemmän tukea kaikelle ja mennään nopeammalla vauhdilla eteenpäin. Laadunvalvonta, kasvavat määrät ja
nopeampi tahti eivät kohtaa.

Siitä koituvat ongelmathan näkee selvästi Debianin puolella, kun on vaikea ylläpitää alati kasvavaa paketti kasaa ja sitoa se kaikki järkeväksi kokonaisuudeksi käyttökelpoisen(siis tarpeeksi tuoreen/vakaan) kernelin ympärille.


Abit UL8 Athlon 939/64/3000+ Vista Premium Home
Asus A7V8X Deluxe Athlon XP 2200+ Windows XP Home
AsRock 939 DualS Athlon 939/64/3200+ Ubuntu Feisty64bit

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 27. kesäkuuta 2005 @ 16:52

Sakarias
Suspended due to non-functional email address
_
27. kesäkuuta 2005 @ 17:19 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Taas kaikkein kauheinta mitä aikoihin olen asennuspuolella nähnyt on paljon odotettu Debianin Sarge. (Missä PCI-väylässä olevaa näytönohjainta käytetään? (Näytönohjaimia on yksi) Mikä on näyttösi koko? Paljonko sinulla on näyttömuistia?...)
Eihän nuo kauheita ole, jos tuntee koneensa. Debian, Slackware ja Gentoo eivät yritä tunnistaa asennuksessa kaikkia laitteita, vaan asentajan täytyy tietää jotain jo Linukasta. Eivät sovi aloittelijoille. Mutta osaava saa noilla Linukan pystyyn myös niissä koneissa, joissa helppo Mandriva, Ubuntu ym. asennus ei onnistu. Mandrakella olen saanut kerran yhden koneen osiotaulun sekasin ja asennus ei onnistunut millään. Slackware meni ihan helposti. Ja käynnistyy yllättävän nopeasti ja sisältää yllättävän kivat ja selvät fontit. Mandraken fontit asennuksen jälkeen yllättävän suttuiset, mikä ei innosta käyttäjää siirtymään pois XP:stä

Muutama testaamani liveCD ei ole toiminut kunnolla USB hiirellä ja eivät käynnisty vanhemmassa koneessa ollenkaan. Johtunee 2.6. sarjan kernelin yleistymisestä.

Ehkä noita koristeita voisi hieman asennuksessa karsia. Framebuffer ja animaatiot käynnistyksessä ym. kernelilin modulit jotka eivät ole tarpeellisia. Kaikki kernelissä olevat lisä kikkareet eivät aina ole vakaita, joita jakelun tekiä on sinne lisännyt. Itse vierastan kerneleitä, joihin on käännetty lähes kaikki mahdollinen mukaan. Esim. AMD koneelle käännetty kerneli on aika erilainen kuin Intel-koneelle. Eipä montaakaan samanlaista piiriä. Kernelin kääntäminen myös aika urakka. Pitää aika monta valintaa tehdä, ennenkuin pääsee kääntämään. Onneksi nykysillä tehokkailla koneilla käännös kestää siedettävän ajan.

Jos kone ei käynnisty ja lataajassa ei ole mitään vikaa, niin kernelille voi antaa lukuisa optioita millä startti voi onnistua. Joissain koneissa (vanhemmissa) on ongelmia initrd.img:n kanssa, joka harvoin on välttämätön. Mutta harvassa jakelussa on sellaisen kerneli, joka käynnistyy ilman tuota initrd.img ja johon olisi käännetty tärkeimmät palikat sisään

Itse pidän Linukasta, koska tietoturva on parempi ja sitä ei tarvitse jatkuvasti käynnistellä uusiksi. Jos en ole pariin viikkoon käynnistänyt XP:tä, niin erilaisten päivitysten takia kone on käynnistettävä uudestaan. Ja uudestaan. Sitten ajettava virustutkat, ad-waret ym. ja aikaa kuluu, että pääsee pelaamaan tai katsoon leffaa.

Tietokoneessa juttu, jossa pistettiin XP & SP1 verkkoon oletusasetuksilla asennuksen jälkeen. Konetta ei käytetty yhtään. Oli ihan passivisesti. Päivässä koneella oli jo kymmeniä haittaohjelmia. IE availi ja sulki ikkunoita ja liikenne oli kova. Neljässä päivä kone oli niin täynnä haittaohjemia, että CPU:n kuorma oli kymmeniä prosenttejä. Ja netti liikenne kova. Ja sitä ei saatu enää puhtaaksi F-securella (kaatui) ja SP2 asennus kaatui myös. Eli kone oli huolto kunnossa.

Ja tiedoksi. XP:tä ilman SP1 pakettia ei kannata asentaa koneeseen, jossa iso (>128G) levy. Osiointi ei onnistu oikein ilman kikkailuja. Ja W2K sekoitaa myös ison levyn ilman rekisterin muokkausta. Pelkkä päivitys ei riitä. Kokemusta on molemmista. Enpä ole Linukalla saanut levyä sekaisin, mutta pelastettua Wimpulan jäljiltä olen.

Ja nytkin on Linukka käynnissä ilman palomuuria tai virustutkaa ja enpä ole huomannut haitakkeita toistaiseksi. Linukalla tekee sen minkä XP:llä jos rauta on yhteensopivaa. Ja ohjelmien asentaminen on paljon helpompaa. Samoin ylläpito.

XP:n tietoturvaa voisin haukkua pitkään. Ja oletusasetuksia, mutta jääköön. MS on sentään mennyt eteenpäin Win98 julkaisusta, jota ei voi pitää vielä oikeana käyttöjärjestelmänä.
Senior Member
_
27. kesäkuuta 2005 @ 17:42 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Tämän vuoksi on kehitetty esimerkiksi LSB ja FHS. Kun nuo saadaan käyttöön kaikissa Linux jakeluissa niin ehkä tuo ajureiden ja ohjelmien yhteensopivuus paranee.
Tässä lunixilta hyvä toteamus! Perusongelmana olen itsekin pitänyt juuri tätä ohjelmien asennusten kirjoa. Tuolla Linux Knowledge Portalissa oleva juttu kertoo ytimekkääski mihin pyritään ja mikä on ongelma. Tähän saakka on tuntunut tosiaan siltä, että jokainen linuxin kehittäjä haluaa painaa oman peukalonjälkensä kehittelemäänsä distroon jo nähdyillä ja koetuilla seurauksilla.
Omakohtaisia hankalia kokemuksia on esim. tämä wlanin asentaminen - yhteenkään kokeilemaani distroon sen asentaminen ei ole mennyt "saman kaavan" mukaisesti. Joihinkin jakeluihin sitä ei tahdo saada "kirveelläkään". Parhaimmasta päästä on Ubuntu, jossa muutenkin "tuotetuki" tuntuu olevan kohdallaan.
juyli
Senior Member
_
27. kesäkuuta 2005 @ 18:41 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Perusongelmana olen itsekin pitänyt juuri tätä ohjelmien asennusten kirjoa. Tuolla Linux Knowledge Portalissa oleva juttu kertoo ytimekkääski mihin pyritään ja mikä on ongelma.
En ymmärrä ongelmaa. Windows toimii sarjassaan - Linux omassaan.
Kullakin käyttäjällä on omat tarpeensa, ja ohjelmien lisäämiseen omaan jakeluun ei ole (kun _asiaan edes hieman perehtyy_) vaikeaa.

Itse käytän jonkin verran ohjelmia, joita ei vakijakeluista löydy (Debianiin nuokin taitaa jopa löytyä - en käytä Debiania), mutta ei tuossa ole mitään ongelmaa. Ohjelmat toimivat!
Miksi vapaan ja ilmaisen Linuxin pitäisikään kaataa rahalla (ja sen tuomalla vallalla) rakennettua Windows-ympäristöä. Kukakin käyttäjä vapaasti valitkoon järjestelmän, joka sopii omiin käyttötarkoituksiin. Nimenomaan vapaus valita on se, mikä on tärkeää!
Senior Member
_
27. kesäkuuta 2005 @ 19:18 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
Nimenomaan vapaus valita on se, mikä on tärkeää!
Tämän jutun alkujuuri on tuolla ensimmäisessä viestissäni ja nojautuu linkkiin, jossa pohdittiin vain Linuxin heikkoa etenemistä työpöytäkoneisiin!
Saahan Windowsinkin valita, jos haluaa! Yleensä se vain tulee valmiina koneessa - Linux on siinä harvemmin! Ja varmaan on "rikkautta", kun voi valita minkälaisen tahansa. Toinen pitää "tyttärestä ja toinen anopista!"
Joka tapauksessa "Linux Is It?s Own Enemy" pitää toistaiseksi paikkansa!
kuassa
Suspended due to non-functional email address
_
27. kesäkuuta 2005 @ 19:52 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
En ymmärrä ongelmaa. Windows toimii sarjassaan - Linux omassaan.
Kullakin käyttäjällä on omat tarpeensa, ja ohjelmien lisäämiseen omaan jakeluun ei ole (kun _asiaan edes hieman perehtyy_) vaikeaa
No ei varmaan. Noin yleisesti ottaen kumminkin varmaan jotain yleisiä käyttöliittymiä voisi yhdistää? Kyllähän autojakin ja kännyköitä on erilaisia, mutta niitä kaikkia yleensä hallitaan keskenään aika samanlaisilla kytkimillä. Loppukäyttäjän kannalta on ihan sama esim. mikä paketinhallinta on, kunhan siihen pääsee helposti käsiksi.

Linux maailmassa minusta joskus menee sekaisin sovellusten ja käyttöliittymien erilaisuus. Eri sovellus ei tarkoita erilaista käyttöliittymää tai täysin toisenlaisia komentorivivipuja.

Vai onko jollakulla jokin painava syy miksei Debianin pakettienhallinta voisi hallita samalla käyttöliittymällä kuin vaikka SuSen? Oleellisemmat toiminnot ovat varmaan jossain pelkistetyssä GUI:ssa aivan samat(esim. poista/asenna/etsi),

Ohjelmoijat voivat sitten piilottaa ne erot sen GUI:n alle, sitähän ohjelmoijien työ useimmiten muutenkin on.


Abit UL8 Athlon 939/64/3000+ Vista Premium Home
Asus A7V8X Deluxe Athlon XP 2200+ Windows XP Home
AsRock 939 DualS Athlon 939/64/3200+ Ubuntu Feisty64bit

Viestiä on muokattu lähettämisen jälkeen. Viimeisin muokkaus 27. kesäkuuta 2005 @ 19:57

Mainos
_
__
 
_
Senior Member
_
28. kesäkuuta 2005 @ 13:04 _ Linkki tähän viestiin    Lähetä käyttäjälle yksityisviesti   
Quote:
miksei Debianin pakettienhallinta voisi hallita samalla käyttöliittymällä kuin vaikka SuSen?
Kävi toissapäivänä mielessä, että olisipa erilaisten pakettien asentaminen samanlaista, kuin Gnomen teemojen asentaminen - vedetään paketti hiirellä ThemeManageriin ja pudotetaan ikkunaan - sillä siisti!

Vaikka tämähän olisi liian yksinkertaista ilmeisesti...
 
Sivu:<123>
afterdawn.com > keskustelu > yleistä keskustelua tietokoneista > linux -keskustelu > linux is it?s own enemy
 

Apua ongelmiin: AfterDawnin keskustelualueet | AfterDawnin Vastaukset
Uutiset: IT-alan uutiset | Uutisia puhelimista
Musiikkia: MP3Lizard.com
Tuotearviot: Laitevertailu | Vertaa puhelimia | Vertaa kännykkäliittymiä
Pelit: Pelitiedostot, pelidemot ja trailerit
Ohjelmat: download.fi | AfterDawnin ohjelma-alueet
International: AfterDawn in English | Software downloads | Free, legal MP3s | AfterDawn på svenska
RSS -syötteet: AfterDawnin uutiset | Uusimmat ohjelmapäivitykset | Keskustelualueiden viestit
Tietoja: Tietoa AfterDawn Oy:stä | Mainosta sivuillamme | Sivuston käyttöehdot ja tietoja yksityisyydensuojasta
Ota yhteyttä: Lähetä palautetta | Ota yhteyttä mainosmyyntiimme
 
  © 1999-2025 AfterDawn Oy